26.11.2024

Joulu merellä: Finlandian joulupöydässä kotimaista kirjolohta

Kuva Marko Jokela

Eckerö Linen Helsinki–Tallinna-reitillä on tarjolla suomalaisia jouluklassikkoja ja vastuullisia valintoja.

Helsingin ja Tallinnan välistä merireittiä kyntävällä Finlandia-matkustaja-aluksella ehtii hyvin syödä jouluherkkuja pitkän kaavan mukaan vaikkei merimatka kovin pitkä olekaan. Joulunajan herkut eli Juhlapöytä-buffet on tarjolla kolmella vuorolla päivän kuudesta Helsingistä tai Tallinnasta lähtevistä vuoroista.

Joulun ajan makumaailma eli Buffet Eckerön Juhlapöytä on katettu 14.11.–6.1.2025.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kotimaisella kirjolohella

Eckerö Line kertoo painottavansa seisovan pöydän ruokavalinnoissa vastuullisuutta ja kotimaisuutta. Yksi esimerkki tästä on varsin tuore linjaus, jossa varustamo luopui käyttämästä norjalaista lohta. Ahvenanmaalaisen kirjolohen käyttöön ohjasi yhtiön mukaan raaka-aineen puhdas maku, alkuperä ja se että kala on vastuullisesti tuotettua. Kala on merkittävässä roolissa Finlandian tarjonnassa, sillä matkailijat syövät Buffet Eckerö -ravintolassa vuosittain 35 000 kiloa lohta ja 1 800 kiloa mätiä.

– Kun tiedämme, mistä kirjolohi on peräisin ja miten sitä on käsitelty, meidän ei tarvitse huolehtia kalan alkuperästä vaan voimme keskittyä omaan osaamiseemme – herkullisen ruoan valmistamiseen, Eckerö Linen asiakaspalvelujohtaja Kaisa Kartano perustelee.

Eckerö Linen markkinointi- ja viestintäjohtaja Outi Nylund kertoo, että Juhlapöydän pääruokapöydässä uutena on kuha, joka korvaa aikaisemmin tarjolla olleen turskan, koska turska on nykyään WWF:n luokittelussa päätynyt uhanalaisten kalojen listalle.

Ruokahävikkiä ehkäisten

Seisovan pöydän äärellä matkailijalle voi tulla ahneus: lautaselle tulee lastattua enemmän kuin tulee lopulta syödyksi. Etenkin joulun ajan notkuvan Juhlapöydän luona täytyy itseäkin toppuutella: ensimmäisillä kierroksilla vain pieniä määriä ja makuja maistellen, jatkokierroksilla omia suosikkeja suosien.

Varustamo on ottanut tosissaan myös ruokahävikin taltuttamisen. Tavoitteena on, että m/s Finlandia ja m/s Finbo Cargo -alusten ruokahävikki vähenisi 30 prosenttia vuoteen 2025 mennessä. Yksi keino on ruuan asettelu, jossa on merkitystä niin tarjoiluastioiden ja -ottimien koolla kuin myös pala- ja annoskoolla. Se näkyy esimerkiksi Juhlapöydän loppupäässä: kakkupalojen koko on mukautettu matkustajien suosimaksi. Hävikin vähentämisestä muistuttavat myös infotaulut tarjoilulinjastojen läheisyydessä.

Kinkkua konjakkisinappia ja kurpitsakakkua

Kylminä alkuruokina on valittavissa yhdeksästä kalavaihtoehdosta ja neljästä lihavaihtoehdosta. Kasvislistalle kuluvat seuraavat annokset: juureksia ja herneproteiinia (L,G,V), vegaaninen silli (L,G,V), sinappimarinoitu leipäjuustosalaatti, sienisalaatti (L,G,V), punajuurta, omenaa ja pähkinää, vadelmavinegretteä (L,G,V), vihersalaattia, tomaattia ja mummonkurkkua (L,G,V).

Finlandian keittiömestari Kai Honkamäki kertoo, että kaviaarina tarjolla on siian mätiä.

Pääruokien listalla kielen vie ruskistetussa voissa paistetut ruusukaali, lanttu ja saksanpähkinät. Tarjolla on myös kasvistäytteisiä uuniperunoita sekä seitanpapupataa.

Omia suosikkeja ovat myös paahdettua kirjolohi sahramivoikastikkeella sekä tietty kotimainen meheväksi paistettu joulukinkku konjakkisinapilla.

Lämpimän pöydän 16 ruokalajista puolet on kasvis- tai vegaaninen vaihtoehto.

Jälkiruokauutuutena on laivan keittiössä leivottava kurpitsakakku. Pirtsakka ylläri on myös sitruunajuustokakku karpalosiirapilla. En malta, lautaselle löytää myös tyrnipannacotta sekä glögipäärynät.

Finlandian Juhlapöytä aikuiselle maksaa 38 euroa ennakkoon ostettuna ja laivalta ostettuna 40 euroa. Listaus Finlandia-aluksen Juhlapöydän antimista löytyy täältä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat