Käytetyt erikoisuudet: Jeep Grand Cherokee SRT Trackhawk – 710 hevosvoiman järkiostos

Kuva Nettiauto, Jeep

Valtiontalous kiittää, kun Grand Cherokeesta 6,2-litraisella mekaanisesti ahdetulla Hemi-V8:lla lähdetään maksamaan autoveroa. Auto on tehokkain valmistajansa koskaan valmistama maasturimalli.

Jeep Grand Cherokee kuuluu crossover SUV -autojen varhaisimpiin pioneereihin, ja kuuluu lajinsa edustajista maastokelpoisimpiin. Grand Cherokeella on myös koko Jeep-brändin kannalta suuri merkitys, sillä paitsi että se on brändille suuri kassamagneetti, oli se aikoinaan juuri se konsepti, jonka perusteella itse Lee Iacocca 80-luvun lopussa halusi pelastaa Jeepin Chryslerille AMC:n raunioista.

Jeep Grand Cherokee (kuvassa konsepti vuodelta 1989) oli alun perin AMC:n keksintö, ja se veti Chrysleria puoleensa.

Grand Cherokee on nyt viidennessä sukupolvessaan, ja virallisessa maahantuonnissa Suomessakin 2,0-litraisen rivinelosen ympärille rakennetulla lataushybridivoimalinjalla. Se on oikein käytettynä polttoainetaloudellinen iso maasturi, ja osaa kesyttää myös verokarhun.

Toisenlaista Grand Cherokeeta etsivän on siis käännyttävä käytettyjen erikoisuuksien puoleen.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Muskelimaasturi

WK2-korimallin Grand Cherokee oli mallisarjan nykyistä edeltävä, pitkään valmistettu sukupolvi. Vaikka autoa valmistettiin Fiat Chrysler Automobilesin ja vielä Stellantiksenkin aikana, oli sen pohjarakenne DaimlerChryslerin peruja. Tätä kautta se on suoraa sukua paitsi W/X166 -polven Mercedes-Benz M-sarjalle/GLE:lle ja GL-sarjalle/GLS:lle, myös WD-korimallin Dodge Durangolle.

Amerikkalaiskaksikossa selvä työnjako oli se, että Grand Cherokee olisi maastoauto, kun taas Durango olisi enemmän se muskeliauto.

Näin asia pitkälti olikin, kunnes myös Jeep intoutui muskelikisaan mukaan. Toki 6,4-litrainen Hemi oli ollut SRT8-version myötä mukana jo mallin alkuajoista lähtien, moisethan annettiin myös silloisille Scuderia Ferrarin F1-tähdille Fernando Alonsolle ja Felipe Massalle, mutta vuonna 2018 esitelty SRT Trackhawk muutti koko pelin.

Erityisen maastohenkisestä Trailhawkista ovelasti nimiväännetty Trackhawk oli aikoinaan tehokkain katulaillinen maasturimalli, jonka Chrysler-konserni oli kuunaan kadulle päästänyt. Sitä se on edelleen, tosin rinnallaan saman voimanlähteen konepeltinsä alle kätkevä puolisisarmalli Dodge Durango SRT Hellcat.

Tuo voimanlähde on 6,2 litran eli sikäläisittäin 376 kuutiotuuman mekaanisesti ahdettu V8. Tehoa se tuottaa 710 hevosvoimaa ja vääntöä 875 newtonmetriä. Kaikkea tätä hyödynnetään muskelimaasturin tapauksessa vähemmän mutapeltojen ylityksiin tai venetrailerin vetämiseen, vaan itsensä ilmaisemiseen ja renkaiden tuhoamiseen.

Nelivetoinen ja noin 2,5 tonnin painoinen Grand Cherokee SRT Trackhawk kiihtyy nollasta sataan vain 3,7 sekunnissa ja huippunopeutta se pystyy kerryttämään jopa 290 kilometriä tunnissa.

Jeep Grand Cherokee SRT Trackhawk vm. 2018

Nettiauton syövereistä löytyy Grand Cherokee SRT Trackhawk, joka on myynnissä lohjalaisessa liikkeessä, mutta joka on vielä Ruotsin rekisterissä vasta länsinaapurista tuotuna.

Tästä vuosimallin 2018 Trackhawkista on kuitenkin maksettu Suomen 25,5 prosentin arvonlisävero, ja noin 170 000 euron pyyntihinnasta 61 000 euroa on myynti-ilmoituksen mukaan autoveron osuus. Kakkukahvit siis ovat melkein paikallaan verottajan puolesta auton ostajalle. Myös polttoaineesta uuden omistajan on luonnollisesti syytä olla valmis maksamaan, sillä auton yhdistetyksi kulutukseksi kerrotaan 16,8 litraa per 100 kilometriä.

Myynti-ilmoitus kertoo myös, että autolla on ajettu 30 000 kilometriä, ja se on ollut kaikki nämä vuodet Ruotsissa yhden omistajan hallussa.

Auto on toki hyvin varusteltu iso maasturi, mutta tietynlaista muskeliauton tuntua kokonaisuuteen tuo se, että mitään osa-aluetta ei ole päästetty turhan hienostuneeksi.

Lähteet: Nettiauto, Jeep

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat