14.12.2020

Käytetyt erikoisuudet – MG MGB Roadster

MG MGB Roadster on kaksipaikkaisena avoautona brittiläisen urheiluauton perikuva. Tämä yksilö alleviivaa asiaa vielä vihreällä värillä ja jalopuin.

MG MGB Roadster on kaksiovinen urheiluauto, jonka British Motor Corporation julkaisi vuonna 1962. Monesti samaan autoon saatetaan viitata myös lyhyemmin MG B Roadster, mutta kirjoitusasusta riippumatta kyseessä on sama auto. Koko MG MGB -mallisto kattaa sen sijaan myös muita autoja.

Myöhemmin MG MGB Roadster sai nimittäin rinnalleen kovakattoisen version nimellä MG GT. Tästä kehitys vei eteenpäin vuonna 1967 julkaistun kuusisylinterisen MG GTC:n muodossa ja lopulta 70-luvun puolella markkinoille tuotiin vielä V8-moottorilla varustettu, ja myös siten nimetty, MGB GT V8. 

MGB:n tuotanto päättyi lopulta vuonna 1980, kun sitä valmistanut tehdas suljettiin. Tässä välissä autonvalmistajakin oli ehtinyt vaihtumaan BMC:stä British Leylandiksi. 

Käytetyt erikoisuudet -juttusarjassa MG on esiintynyt jo kerran aiemmin. Tuolloin esitelty vuosimallin 2003 farmarikorinen MG ZT-T on kuitenkin täysin toisenlainen auto. Ehkä jonkinlainen pyrkimyys sporttisuuteen omilla tahoillaan voidaan laskea yhdistäväksi tekijäksi.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Käytetty erikoisuus – MG MGB Roadster

Avoautokelien vähäisyydestä huolimatta vuosimallin 1964 MG MGB Roadster kaappasi huomiomme. Ilman ilmoitettua mittarilukemaa myyntiin laitettu auto edustaa näin ollen mallin ensimmäistä sarjaa. Viimeisimmästä suoritetusta katsastuksesta, tai rekisteröinnistä ylipäätään, ei ole tietoa ilmoituksessa. 

Kyseessä on kuitenkin 1,8-litraisella nelisylinterisellä rivimoottorilla (B-series) varustettu auto. Teho on ilmeisesti noin 85 hevosvoimaa (DIN) ja vääntöä noin 150 newtonmetriä (DIN). Tuo 1,8-litrainen BMC B-Series oli tarjolla eri autoissa useana eri tehoisena versiona – sitä päivitettiin myös MGB Roadsterin nokalla.

Moottorin tuottama voima välitetään 4-vaihteisen manuaalivaihteiston läpi tietenkin takapyörille. Kevyt, vain noin 900 kilogrammaa painava, brittisportti tuntuu takuulla pirteältä. Aikanaan tälle taidettiin luvata huippunopeutta lähes 170 kilometriä tunnissa.

Vihreä väri, kiiltävä koristelu ja pinnavanteet vievät tunnelman välittömästi vanhojen brittiurheiluautojen pariin. Musta avattava rättikatto kuuluu teemaan. Auton sämpylämäisen sympaattinen, mutta silti virtaviivainen, muoto on sekin tunnistettava ja ihastuttava.

Sisätilojen puolelta löytyy mustaa nahkaverhoilua valkoisin terenauhoin somistettuna. Myös jalopuuta on juuri kuten asiaan kuuluukin. Ratti on kolmipuolainen. 

Auton kunnosta on näiden tietojen ja kuvien perusteella hankala sanoa juuri mitään, joten se jääköön ostajan harteille. Hyvä, hieno ja toimiva MG B Roadster tarjoaa vadelmavenettä ripeämmän välineen hymyillä Hankoon keksille.

 

Teksti: Henri Posa, Kuvat: BMC, Tori.fi 

Luetuimmat