7.7.2023

Käytetyt erikoisuudet: Ruotsin armeijan entinen Volvo C303 TGB 11

Volvo C303

Ketään tuskin yllättää se tieto, että Ruotsin armeija on joskus luottanut Volvoon. Mutta kelpasipa vain Volvo C303 monenlaiseen käyttöön myös Malesiassa.

Armeijan kalusto on ollut näyttävästi esillä Moottorin Käytettyjen erikoisuuksien juttusarjassa. Juttusarjassamme on esitellyt aiemmin puolustusvoimien kalustosta mm. Tölkki-Transporterin,  Nasun eli Sisu NA-140BT:nUAZ:n ja Dodge Pickupin muodossa. Tällä kertaa artikkelimme päätähtenä ei loista puolustusvoimain kalusto, vaan Försvarsmaktenin, eli tuttavallisemmin Ruotsin puolustusvoimien entinen ajoneuvo.

Olipa kyseessä sitten minkä maan armeija tahansa, niin hyvin usein erilaisista syistä sotajoukot tuppaavat luottamaan ensisijaisesti kotimaiseen kalustoon. Ei siis ihme, että tässäkin tapauksessa Försvarsmakten on päätynyt valitsemaan kulkuneuvokseen Volvon.

Volvolla on vähemmän yllättävästi pitkät perinteet Ruotsin armeijassa. Nelivetoisen, maastokykyisen ja monikäyttöisen Volvon juuret menevät 1950-luvulle, jolloin Volvo Valp, eli virallisemmin L3314 saapui armeijan käyttöön. Auto oli hyvin monikäyttöinen. Kuvaaviin ruotsinkielisiin nimiin kuuluivat Personlastterrängbil, Radiopersonterrängbil, Pansarvärnspjästerrängbil, Pansarvärnsrobotterrängbil sekä paloautoversio Brandterrängbil.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Volvo C303, C304 ja C306

Sotilaskaluston suunnitteluprosessi ei juurikaan eroa siviililiikenteeseen suunniteltujen auton prosessista. Lähes välittömästi ajoneuvon sarjatuotantoon siirtämisen jälkeen autovalmistajan ajatukset ja teot siirtyvät kohti seuraavaa mallia. Näin kävi myös Volvo L3314:lle, eli sen seuraajaa alettiin suunnittelemaan heti 1960-luvulla.

Uusi projekti pyrki menemään monellakin tavalla edeltäjäänsä pidemmälle. Yksi helpoimmin havaittavista muutoksista oli akselimäärien kasvattaminen. Siinä missä Volvo L3314 oli saatavilla vain 4x4-mallina, uuteen malliin olisi tarvittaessa saatavilla yksi vetävä akseli lisää, eli 6x6-malli olisi mukana valikoimissa. Volvon suunnittelupöydällä oli myös 8x8-malli, mutta se kuitenkin hylättiin.

Nimen Volvo C303 saanut malli aloitti tuotannossa vuonna 1974 ja sen konsepti oli tuttu edeltäjästä. Säästösyistä monet ratkaisut olivat tuttuja henkilöautopuolelta, kuten B30-rivikuutosen käyttö. Siinä oli myös portaaliakseli lukitulla tasauspyörästöllä, mikä maksimoi maavaran. Edeltäjänsä tavoin C303 oli kapea, jolloin sillä voitaisiin operoida kapeillakin metsäteillä tai tarvittaessa pujotella metsän puolella puiden väleistä.

Volvo C303

Volvo C303 oli tarjolla monenlaisina versioina. Virallisesti C303 tai TGB 11 tarkoittaa aina 4x4-versiota, sillä 6x6-mallit ovat joko pienempi 304 (TGB 13) tai suurempi C306 (TGB 21 tai TGB 22). Kirjainyhdistelmä TGB viittaa vuorostaan termiin Terrängbil, eli vapaasti suomentaen maastoajoneuvo.

C303-mallissa TGB 11 tarkoittaa kovakattoista mallia, TGB 1111 taas rättikattoista mallia, joka mahdollistaa esimerkiksi aseistuksen asettamisen ajoneuvon katolle. Lisäksi tarjolla on vielä TBG 1112-malli, jossa on kova katto ja mahdollisuus asettaa radio- ja puhelinlaitteita.

C304-mallissa TGB 13 on kovakattoinen perusmalli. Vähän erikoisemmista versioista TGB 1313 on kovakattoinen radio- ja puhelinlaitemalli ja TGB 1314 kovakattoinen ambulanssi. Lisäksi tykistölle oli tarjolla TGB 1321, joka oli niin ikään kovakattoinen radioilla varustettu malli.

Vuosien 1974-84 välillä valmistuneista autoista noin 75 prosenttia meni siviilikäyttöön. Ruotsissa siviilipuolelta Volvoa käyttivät Ruotsin tiehallinto Vägverket, sähköyhtiö Vattenfall, ja Svenska Sea Rescue Society, eli meripelastukseen erikoistunut vapaaehtoisjärjestö. Ruotsin ohella Volvo C303 oli jostain syystä suosittu myös Malesiassa, jossa sitä käyttivät Malesian armeija, Malesian kuninkaallinen poliisi ja paikallinen teleoperaattori Telekom Malesia.

Ruotsin ja Malesian armeijoiden ohella Volvo C303-malliin ja sen sisaruksiin luottivat Baltian maat Viro, Latvia ja Liettua, sekä Etelä-Afrikan Angola.

Volvo C303

Käytetyt erikoisuudet: Volvo C303 TGB 11

Vaikka Suomen armeija ei ole koskaan luottanut Volvo C303-malliin tai sen variaatioihin, törmää autoon silti säännöllisin väliajoin myös Suomessa. Moni Ruotsissa käytöstä poistettu ajoneuvo onkin saanut uuden elämän suomalaisen offroad- tai militariaharrastajan autotallissa.

Yksi tällainen yksilö löytyy nyt Valkeakoskelta, jossa kaupan olisi Ruotsin armeijan käytöstä vapautunut Volvo C303 TBG 11. Kyseessä on siis kovakattoinen 4x4-perusmalli. Ajoneuvo on otettu käyttöön tammikuussa 1975 ja sen mittarilukema on nyt 79 000 kilometriä.

Volvossa on 3,0-litrainen bensiiniä hörppivä rivikuutonen, josta löytyy 86 kilowattia (115 hevosvoimaa). Huippunopeutta 2400 kilogramman omamassaiselle ajoneuvolle luvataan ilmoituksessa 100 km/h. Ovia ajoneuvossa on viisi ja autosta löytyy istuimet seitsemälle henkilölle.

Volvo C303

Myynti-ilmoituksen mukaan auto on perusehjä kauttaaltaan. Katsastuskin on suoritettu moitteitta Suomessa lokakuussa 2022. Erityismaininnan ansaitsevat auton ajamattomat kitkarenkaat karhealla kuviolla, eli rengaskauppaan Volvolla ei tarvitse lähiaikoina ajella. Varustelista on armeijan kalustolle tyypillisesti koruton: autosta löytyy vetokoukku ja lohkolämmitin.

Myyjä on selvästikin aistinut myös kansainvälisen markkinaraon Volvolle, sillä myynti-ilmoitus on kirjoitettu suomen ohella also in English. Kauppavaluuttana käytettäneen kuitenkin euroja, joita Volvon lunastamiseen tarvitaan 17 000 kappaletta.

Teksti: Rikhard Wacker Kuvat: Tori Autot

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat