12.10.2023

Kia EV5 on sarjansa kolmas, ja asettuu kilpailemaan kovaan luokkaan

Kia EV5

Kia julkisti tietoja seuraavasta sähköautostaan. Kia EV5 tulee mukaan kovasti kilpailtuun segmenttiin.

Korealaisvalmistaja Kialla on jo vuosikausien kokemus sähköautojen valmistamisesta, ja täysin sähköisiä malleja löytyy reprtuaarista jo useita. Lähitulevaisuudessa mallisarja tulee kasvamaan Kia EV5 -katumaasturilla, joka asettuu kilpailemaan muun muassa Tesla Model Y:tä ja ja Volkswagen ID.4:ää vastaan.

Malli on järjestyksessään kolmas Kian täyssähköiselle E-GMP-arkitehtuurille rakentuva auto. Aiemmat mallit ovat tietysti Kia EV6 ja Kia EV9.

Kia EV5

Autoa tullaan valmistamaan Kiinassa ja Koreassa. Kiinan versiossa perusmallin akun kapasiteetti on 64 kilowattituntia ja moottorin teho 160 kilowattia (218 hevosvoimaa). Tarjolla on myös kookkaampi 88 kWh:n akku, ja tämä versio on saatavilla myös kaksimoottorisena nelivetona jonka yhteistehoksi ilmoitetaan 230 kW (313 hv).

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Ei vielä eurooppalaisia tietoja

Kiinalaisen CLTC-syklin mukainen toimintamatka on perusmallille 530 kilometriä, isoakkuiselle etuvetoiselle mallille 720 km ja nelivetoiselle 650 km. CLTC-sykli on pääsääntöisesti jonkin verran eurooppalaista WLTP-sykliä kevyempi, eli edellä mainitut lukema eivät ole suoraan verrattavissa meikäläisittäin ilmoitettuihin. Pikalatauksen välillä 30–80 prosenttia kerrotaan tapahtuvan 27 minuutissa.

Kia EV5

Korean mallin osalla EV5-mallien kaikkien versioiden kerrotaan olevan toistaiseksi kehityksen alla, ja muutokset ovat mahdollisia. Alustavasti perusmallin akkukapasiteetiksi ilmoitetaan 58 kWh ja isompiakkuiselle 81 kWh. Perusmallin moottoriteho on sama 160 kW kuin Kiinassa, mutta nelivedosta yhteisteholukema on 5 kW kiinalaista versiota pienempi.

Kia lupaa, että EV5:n suunnittelussa on huomioitu toimivuus neljän eri vuodenajan olosuhteissa. Autosta löytyy muun muassa EV6:sta tuttu lämpöpumppujärjestelmä, joka säätää akun lämpötilaa tasaisen suorituskyvyn varmistamiseksi.

Kia EV5

EV5 tulee saataville myös suorituskykyisempänä ja enemmän ajettavuuteen keskittyvänä GT-versiona, mutta siitä saadaan lisätietoja vasta myöhemmin.

Kolmen näytön taktiikalla

Sisältä EV5 on varustettu Navigation Cockpit -tietoviihdejärjestelmällä, joka tukee langattomia OTA-ohjelmistopäivityksiä. Kuljettajan edessä yhdistyy 12,3-tuumaiset mittaristo- ja multimedianäytöt, sekä lisäksi näiden kahden välissä sijaitseva 5-tuumainen ilmastointinäyttö.

Kia EV5

Täysin uuden käyttöliittymän valikoiden luvataan olevan helppokäyttöisiä, ja parantavan etenkin sähköautokohtaisten toimintojen käytettävyyttä – esimerkiksi toimintamatkan ja akun varaustilan tarkkailua. Lisävarusteena autoon on saatavilla myös tuulilasin heijastusnäytöllä.

Perinteisten painonappien määrä on valmistajan mukaan haluttu pitää minimissä, mutta tietoviihdejärjestelmän näytön alta löytyy pikavalintoja esimerkiksi ilmastoinnin säädölle.

Kia EV5

Muiden uusien Kian sähköautojen tavoin myös EV5 tukee V2L-virranulosottotoimintoa. Lisäksi EV5 saa myös tuon V2G-toiminnolle, joka mahdollistaa auton kytkemisen sähköverkkoon tätä tukevilla markkina-alueilla.

Markkina-aluekohtaisia lisätietoja autosta tullaan saamaan myöhemmin.

Lähde ja kuvat: Kia

Lisää aiheesta

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat