7.5.2025

Koeistuttu: Smart #5 Brabus – Smart for Five, kirkkaasti

Kuva Benjamin Helander

Kestää aikaa tottua ajatukseen, että näin kookas maasturi 646 hevosvoiman nelivetojärjestelmällä on saatavilla alle 60 000 eurolla. Smart #5 Brabus on vähän kuin supermaasturi pilkkahinnalla.

Mercedes-Benzin ja kiinalaisen Geelyn juuriaan myöten uudelleenkeksimä Smart on saanut osakseen erinäistä sormella osoittelua, kun sitä on peilattu brändin taustaan. Mercedes-Benzin ja sveitsiläisen kellomerkki Swatchin vuonna 1998 lanseeraama Smart oli viime vuosiin asti tunnettu pikkuisista kaupunkiautoista, joiden tarkoitus oli tuoda Mercedeksen premiumia suurkaupunkien umpiahtaisiin keskustoihin.

Kieltämättä jotain menetettiin siinä, että hyvin vähän jos ollenkaan kilpaillusta ja vähän tarjotusta luokasta siirryttiin äärimmäisen kilpailtuun ja tarjottuun sähköcrossovereiden genreen. Nyt on siis erotuttava aivan muilla keinoilla.

Smart #5:n kohdalla ollaan jo D-SUV-segmentissä asti eli Smart kilpailee samassa kokoluokassa muiden muassa Mercedes-Benz GLC:n ja BMW X3:n kanssa, aina täyssähköisenä tosin. Koko näkyy ja tuntuu Smart #5:ssä, joka sai vastikään varsin mielenkiintoiset hinnat.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Supermaasturi pilkkahinnalla

Moottorilla oli mahdollisuus tutustua Smart #5:een ensi kertaa staattisesti, kun ihka ensimmäinen yksilö saapui Suomen kamaralle tutustuttavaksi. Auto on nähtävillä vielä tämän artikkelin julkaisupäivänä 7. toukokuuta Veho Airportissa Vantaalla, ennen siirtymistään Veho Olariin Espooseen 8. - 10. toukokuuta väliselle ajalle. Koeajamaan autoa ei vielä pääse, sillä tämä yksilö on vain piipahtamassa. Koeajot sen sijaan alkavat kesäkuun alussa, ja ensimmäiset asiakkaatkin saavat autonsa tulevan kesän aikana.

Vitos-Smart näyttäytyi ensimmäistä kertaa Suomessa kaikkein suorituskykyisimmässä muodossaan, Brabuksena, millä tarkoitetaan sekä varustetasoa että voimalinjaa.

Smart #5 Brabuksen avainluvut ovat 646 hevosvoimaa eli 475 kilowattia tehoa, kiihtyvyys nollasta sataan 3,8 sekunnissa Launch Controlin avustamana ja huippunopeus 210 km/h.

Tuntuu siltä, että jos Smart #5 Brabus olisi 100 000 tai 200 000 euroa kalliimpi, sitä juhlittaisiin maailmalla huippusuorituskykyisenä supermaasturina. Näin ei kuitenkaan ole, koska auton on valmistanut Smart Kiinassa ja se maksaa Suomessa alkaen 59 990 euroa. Saman konsernin tuote Mercedes-AMG G 63, joka on ulkomitoiltaan hyvin lähellä Smart #5:tä, mutta häviää sille kokonaistehossa ja jää jalkoihin liikennevaloissa (häviten nollasta sataan -kiihtyvyydessä jopa 0,6 sekuntia), sen sijaan on juhlittu supermaasturi, joka maksaa Suomessa alkaen 412 345 euroa.

Jokin tässä yhtälössä tuntuu todella hassulta.

Brabus-version tavoin kaikki muut malliversiot paitsi lähtötason malli, alkaen 45 390 euron Pro, hyötyvät Geelyn PMA2+ -perusrakenteen suomasta 800 voltin sähköarkkitehtuurista, jossa piikkijännite on jopa 818 volttia. Tämä mahdollistaa muun muassa arkikäyttöä sujuvoittavan korkean lataustehon. Smartin mukaan 400 kilowatin huipputeholla noin 400 kilometriä on ladattavissa 18 minuutissa ja viiden minuutin vierailu pistokkeella kartuttaa 115 kilometriä. 400 kilowattia ei toki saa joka asemalta, mutta esimerkiksi Ionity-asemilla siihen on mahdollista yltää. Toimintamatkaa Smart #5 tarjoaa parhaimmillaan 590 kilometriä, mutta tässä Brabus-muodossa 540 kilometriä.

Vaikka Brabus-versiossa pyritäänkin nostamaan esiin Smart #5:n urheilullisuutta, ja ainakin teholukemien osalta sangen hyvin myös onnistutaan siinä, Smart haluaa korostaa auton olevan yhtä lailla maastoauto. Oikein luettu. Tästä teemasta on ehkä katumaastureiden aikakaudella hieman lipsuttu, vai monenko katumaasturin esittelyissä on viime aikoina kuultu puolen metrin kahluusyvyydestä tai puhuttu lähestymis- ja jättökulmista, tässä tapauksessa 19 ja 24 astetta. Maavaraa Smart #5 tarjoaa ainakin 19 senttimetriä.

Tehokasta sisätilaa

Smart #5:llä on kokonaispituutta muutamaa millimetriä vajaat 4,7 metriä ja akseliväliä 2,9 metriä. Lisäksi sen muodot ovat suorat ja tarkoituksellisen laatikkomaiset. Muodot ja mittasuhteet tarjoavat hyvät puitteet paitsi G-sarjan Mercedeksen larppaamiselle, myös ruhtinaallisille sisätiloille.

Smart käyttää #5:n sisätilojen kuvaamiseen käsitettä "sisätilojen käyttöaste." Sillä pyritään kuvaamaan, kuinka suuri prosentti auton akselivälistä on "käytettävissä olevaa tehokasta sisätilaa." Smart #5:n kohdalla 2,9 metrin akselivälistä 2,458 metriä on juuri tätä eli sisätilojen käyttöaste on 85 prosenttia.

Yksinkertaisesti todettuna tämä tarkoittaa sitä, että Smart #5:ssä on erinomaiset tilat viidelle hengelle, puntaroi sitten melkein mitä osa-aluetta tahansa, myös oviaukkoja. Takakeskipenkistä voisi tietysti melkein missä tahansa henkilöautossa keksiä moitittavaa, mutta kyllä tämän kohdalla on sanottava, että kyseessä on melko turvallisesti Smart for Five. Viisipaikkaisena auto myös pysyy, vaikka varmasti tilaa olisi myös kolmannelle riville.

Smartin väljästi sijoitellut viisi istuinta ovat mukavat ja säädettävät. Etuistuimet on lisäksi kallistettavissa täysin tasaisiksi taaksepäin eli autossa voi tarvittaessa vaikka nukkua.

Tavaratila on laatikkomaisessa autossa varmasti käytettävä, ja pohjasta kattoon mitattuna se on 630-litrainen. Takapenkit kaadettuna tilaa pitäisi olla 1 530 litraa. Valaistua etutavaratilaakin on käytössä 72 litraa, tosin tässä nelivetoisessa vain 47 litraa. Tavaraa voi lisäksi olla tarve sijoittaa katolle, ja ajon aikana sitä sallitaan 100 kilon edestä. Paikallaan seistessä katolle voi uskoa jopa 240 kiloa eli esimerkiksi kattoteltan.

Jos tavaratila, etutavaratila ja kattokin loppuvat kesken, perään voi lisäksi kytkeä peräkärryn, jarrullisena maksimissaan ihan mukiinmenevän 1 600-kiloisen.

Emomerkin temput käytössä

Kojelautaa kohden nähdään paljon Smartin toisen emomerkin Mercedes-Benzin kädenjälkeä eli nykytyyliä, jossa värivalot hohtavat joka raosta, ja koko kojelauta on lasinäyttöä.

Koeistutussa Brabuksessa nämä temput on viety äärimmilleen, ja sen olemukseen nämä show-elementit varmasti parhaiten sopivatkin.

Brabuksen tarjoamassa täydessä kattauksessa on siis diginäyttöä niin sanotusti coast-to-coast, kun sekä keskellä että etumatkustajalla on vierekkäiset 13-tuumaiset oled-näytöt lukuisine toimintoineen. Mukana ajo- ja käyttökokemuksessa on tekoälyä ja lisättyä todellisuutta eli emomerkin samaan aikaan Suomessa piipahtaneesta Mercedes-Benz CLA:sta tuttuja juttuja.

Kokonaisuuteen kuuluu myös Sennheiserin äänentoistojärjestelmä kojelaudan päältä esiin nousevalla 50 watin keskikaiuttimella.

Toisaalta myös toisinpäin, silloin kun ylimääräistä ääntä ei kaivata, #5:n matkustamon pitäisi olla erityisen hiljainen. Tämänkin mittaamiseen Smartilla on takataskussaan oma työkalu, nimeltään artikulaatioindeksi. Smartin mukaan se on äänimittari, joka on kehitetty osoittamaan, kuinka paljon taustaääni voi häiritä ihmisen puhetta. Mittarin ääripäät ovat 0 prosenttia ja 100 prosenttia. Jos artikulaatioindeksi on nollassa, ihmisen puheesta ei pysty saamaan mitään selvää, sadassa prosentissa taas ei ole mitään esteitä ymmärretyksi tulemiselle (ainakaan siis taustamelun puolesta). Smart #5:ssä artikulaatioindeksin kerrotaan olevan 86,5 prosenttia eli aika korkea. Tämä on saavutettu muun muassa 5,96 millimetrin paksuisella äänieristyslasilla sekä ääntä vaimentavalla materiaalilla kaikkiaan 36 eristetyssä paikassa eri puolilla autoa.

Kuinka hiljainen Smart #5 ollenkaan onkaan, selviää tietenkin vasta koeajon myötä, joka on seuraava askel tutustumisessa tähän samaan aikaan tavanomaiseen mutta silti varsin erikoiseen autouutuuteen.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat