3.5.2023

Koeistuttu: Volvo EX90 – kookas ruotsalainen lippulaiva edustaa ja piilottaa painikkeita

Volvo EX90

Volvo EX90 -täyssähköauto esiteltiin vuoden 2022 loppupuolella. Ennakkomyynnissä jo oleva Volvon tuleva lippulaiva sisältää paljon uutta tekniikkaa – osittain jopa arveluttavissakin määrin.

Kookas seitsenpaikkainen Volvo EX90 -katumaasturi rakentuu täysin sähköautoille rakennetulle SPA2-perusrakenteelle. Sukulaisuus polttomoottoriseen XC90-malliin on kuitenkin selkeä. Akseliväli on lähes sama, ja keulapellin alle voisi mahduttaa todennäköisesti vaikka kahdeksansylinterisen polttomoottorin. SPA2-perusrakenne pohjautuukin muun muassa XC90:ssä käytettävään SPA-perusrakenteeseen.

Volvo EX90

Ulkomuodoiltaan auton tunnistaa selvästi nyky-Volvoksi. Uudet pikselivalot tuovat kuitenkin keulaan myös uudenlaista ilmettä. Auto on kookas, 5 037 millimetriä pitkä, 2 113 mm leveä ja 1 744 mm korkea. Sen myös huomaa, auto näyttää paikan päällä yhtä kookkaalta kuin luvut antavat ymmärtää, malli on nimittäin 80 mm XC90-mallia pidempi.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Lähes 600 kilometrin toimintamatka

Voimalinjavaihtoehtoja on kaksi, joista molemmat ovat nelivetoisia. Molemmissa malleissa käytetään itse asiassa myös samoja sähkömoottoreita, joten kyseessä on pikemminkin vain kaksi eri tehovaihtoehtoa. Edullisemmassa mallissa järjestelmän kokonaisteho on 300 kilowattia (408 hevosvoimaa), ja paremmassa mallissa 380 kW (517 hv).

Volvo EX90

Valtavan 111 kilowattitunnin akun voimin WLTP-toimintamatkaksi luvataan versiosta riippuen 580–585 kilometriä. Jarrullista peräkärryä saa vetää 2 200 kilogramman edestä, ja jarrutonta luonnollisesti puolestaan 750 kg:n verran.

Volvo EX90

Korkeimmaksi mahdolliseksi lataustehoksi ilmoitetaan 250 kilowattia. Latausjärjestelmä toimii 400 voltin jännitteellä, eli Volvolla ei ole lähdetty esimerkiksi korealaisvalmistajien Hyundain ja Kian kelkkaan hakemaan korkeampaa lataustehoa 800 voltin järjestelmällä. Volvo EX90:n kohdalla 10–80 prosentin varausvälin täyttymisen kerrotaan tapahtuvan alle puolessa tunnissa. Lisää teknisiä tietoja voi lukea aiemmasta esittelyjutusta.

Sisällä tuttua ja uutta

Kuljettajan istuin tuo mieleen heti tutun Volvo-tunnelman, laadukkaan tuntuisella vaalealla kankaalla päällystetty istuin on ryhdikäs ja mukava, mutta pintamateriaalit ovat hieman kovahkot. Ohjauspyörä on keinonahkaa, eikä erityisen yleellisen tuntuista sellaista.

Ohjauspyörän painikkeet ovat osittain usein parjattuja kosketustyyppisiä. Niiden käyttölogiikka vaikuttaa kuitenkin varsin järkevältä: kun sormen vie painikkeelle, mittaristoon ilmestyy symboli, joka kertoo mitä kyseisestä painikkeesta tapahtuu. Kuitenkin varsinainen toiminto aktivoidaan painamalla samaa painiketta, joka antaa myös selvän fyysisen vasteen.

Suunnanvaihdin on siirtynyt Volvolle uuteen paikkaan, eli ratin oikealle puolelle omaan viikseen. Keskikonsolissa on enää tietoviihdejärjestelmän käyttämiseen tarkoitettu joystick-rulla-yhdistelmä.

Myös muita toimintoja on siirretty uusiin paikkoihin. Tuulilasin huurteenpoiston ja takalasin lämmittimen painikkeet löytyvät katossa sijaitsevasta paneelissa, kuten myös esimerkiksi hätävilkkujen katkaisinkin. Prototyyppiä ei päässyt vielä ajamaan, joten sitä kuinka hyvä painikkeiden sijainti käytännössä on päästään kommentoimaan vasta myöhemmin. Alustavasti kuitenkin arveluttaa viedä yhtään lisää toimintoja lähelle hätäpuhelujärjestelmän painiketta – monesti kun kyseisen painikkeen vahinkopainallus on lähellä esimerkiksi sisävaloja ajon aikana kytkettäessäkin.

Fyysisiä painikkeita ohjaamossa ei enää juuri olekaan. Iso osa toiminnoista on viety 14,5-tuumaisen pystysuuntaisen kosketusnäytön taakse. Esimerkiksi hansikaslokerolle ei ole lainkaan normaalia vipua, vaan sekin avataan kosketusnäytöltä. Toiminnon saa asetettua kokoajan näkyvillä olevaan osioon näytön alaosaan, mutta muutoin hanskalokeron avaaminenkin pitää penkoa valikoista. Samaan syssyyn on kuitenkin tunnustettava, että tunnelma auton sisällä on erittäin puhdas ja rauhallinen, jota painikkeiden ja vipujen pois jättämisellä kerrotaan haetun.

Ikkunoiden käytössä on siirrytty Volkswagenin ID-sarjan autoista tuttuun tyyliin, eli kuljettajan ovipaneelissa on ikkunoille vain vain kaksi katkaisijaa, ja erillisestä painikkeesta valitaan halutaanko niillä käyttää etu- vai takaikkunoita. Onneksi vaihtopainike on kuitenkin fyysistä mallia, mutta silti toteutuksen haitat verrattuna hyötyihin arveluttavat.

Ei enää ilmaisia huoltoja

Auton keskiriville mahtuu istumaan hyvin. Keski- ja takarivin jalkatilaan voi tehdä kompromisseja, sillä keskirivi on liikuteltavissa pituussuunnassa. Tavaratilaa jää kolmannen rivin taakse 310 litraa, mutta kyseinen penkkirivi kaadettuna tilaa onkin jo 665 l. Jos kaataa vielä keskirivin, kasvaa tavaratila 1 915 litraan. Lisäksi autossa on 34 l vetoinen etutavaratila.

Volvo EX90 saapuu Suomeen näillä näkymin alkuvuodesta 2024. Ennakkomyyntiä on jo tehty niin, että Suomessa myydään tällä hetkellä jo mallivuotta 2025. Uudelle mallivuodelle poistuu käytöstä nopeampien ostajien lunastamat kolmen vuoden ilmaiset huollot ja Recharge-renkaat. Auton hinta alkaa 105 100 eurosta, ja tehokkaamman mallin saa edullisimmillaan 110 250 eurolla.

Teksti ja kuvat: Eetu Kokkonen

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Lisää aiheesta

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat