23.12.2023

Kööpenhaminan Tivoli muuttuu talvella helposti hengailtavaksi joulupuistoksi

Kööpenhaminan toisiksi vanhin ja maailman kolmanneksi vanhin huvipuisto on sympaattinen legenda, jonka sijainti aivan kaupungin ydinkeskustassa tekee siitä samalla koko Kööpenhaminen sydämen.

Meissä jokaisessa asuu pieni lapsi, joka voi yhä kokea huvipuistossa jotain taianomaista. Lapsille on se on usein huvipuistot laitteet, hieman vanhemmille puolestaan huvipuiston ilmapiiri – hetkellinen pako arjesta.

Ja juuri ilmapiirissä on Tivolin taika. Tivoli avattiin 15. elokuuta 1843. Historian aistii. Paikalla on sielu, joka monesta uudemmasta huvipuistosta puuttuu.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Pohjoismaiden ikisuosikki

Tivolin perustaja Georg Carstensen sai Tivolin perustamisluvan viideksi vuodeksi. Hän perusteli puiston perustamista kuningas Kristian VIII:lle yksinkertaisesti: "kun ihmiset huvittelevat, he eivät ajattele politiikkaa". Ajaton päätelmä, jota jo roomalaiset aikoinaan hyödynsivät.

Kuningas ilmeisesti myös piti ajatuksesta, sillä hän myönsi Carstensenin käyttöön noin 15 hehtaarin suuruisen alueen vuotuista vuokraa vastaan. Sijoitus on kannattanut, nykyään Tivoli kerää vuosittain lähes viisi miljoonaa kävijää, mikä tekee siitä Pohjoismaiden suosituimman huvipuiston.

Matka maailmalle ja jännitykseen

Reilut 180 vuotta sitten turismi ei ollut vielä ilmiö, joten Tivoli tarjosi ihmisille eksotiikkaa. Sen vetonaulana on ollut alusta asti erilaisia nähtävyyksiä, ja etenkin ihmisten mielikuvitusta ruokkivia idän eksoottiseen tyyliin rakennettuja rakennuksia Lähi-Idästä aina Kiinaan.

Lisäksi Tivolissa on myös teatteri, orkesterikatsomoita sekä lukuisia ravintoloita ja kahviloita. Myös mekaaniset huvipuistolaitteet, kuten karuselli sekä maisemarata ovat olleet paikalla alusta alkaen. Nykyään niitä on tietysti täydennetty moderneilla huvittelulaitteilla.

Yksi näistä rakastetuimpia on vuonna 1914 rakennettu ja Linnanmäen tapaan puinen vuoristorata. Se on yksi maailman vanhimmista yhä toiminnassa olevista puisista vuoristoradoista.

Tivolin uudempi vuoristorata eli Demoni (Dæmonen) tarjoaa luonnollisesti huimemmat kyydit, sillä rata sisältää Immelmann-silmukan, pystysilmukan sekä hetkellisen painottomuuden tunteen tarjoavan silmukan.

Esikuva Disneylandille

Tivoli on toiminut esikuvana lukuisille huvipuistoille ympäri maailmaa, yhtäläisyydet esimerkiksi vuonna 1950 avattuun Linnanmäkeen ovat selvät. Ison teatterilavan verhoina toimivat esimerkiksi riikinkukon sulat.

Tivoli toimi myös inspiraationa Walt Disneylle, kun hän perusti oman Disneylandinsa Kaliforniaan vuonna 1955.

Parhaimmillaan Tivoli on pimeän tultua, kun värilliset lamput syttyvät valaisemaan puutarhoja. Kaikki muuttuu heti astetta taianomaisemmaksi.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Me ollaan vaan ja hengaillaan

Koska Tivoli sijaitsee päärautatieasemaa vastapäätä, sinne on helppo pistäytyä. Pelkkä sisäänpääsy tosin maksaa jo 155 Tanskan kruunua eli hieman yli 20 euroa. Laitteisiin voi ostaa sitten yksittäisiä lippuja.

Tai toki kaiken ilon irti ottaville on tarjolla myös sisäänpääsy yhdistettynä kaikkiin laitteisiin. Se kustantaa 439 kruunua eli hieman vajaat 60 euroa. Jos ohjelmassa on ylimääräistä aikaa, Tivoli on mukava paikka pelkästään hengailla. Tunnelma on kiva, ja lukuisat kahvilat sekä ravintolat tarjoavat sopivasti viihdykettä.

Talviaikaan käytössä on myös luistelurata – joka tosin ei ole jäätä vaan muovia. No, ajatus ja yritys on tärkein.

Ja tietysti myös Joulupukki on tavattavissa.

Hänellä on Tivolissa oikein oma residenssikin.

Leipää ja sirkushuveja

Tanskalaiset tykkäävät syödä, ja tämä näkyy Tivolin tarjonnassa. Pakollisiin kokeiltaviin ruoka-annoksiin kuuluu sikapurilainen eli flæskestegen, joka ei ole mitään nöyhtöpossua vaan aito rehellinen siivu sianleikettä punakaalin kera.

Ja tottakai myös Smørrebrød kuuluu naposteltavien herkkujen listalle.

Ja kun suolaisen nälkä on tyydytetty, makeannälkään voi napostella joko karkkia tai käydä syömässä pannukakkua. Ja aitoon jouluhenkeen sitten taas vähän suolaista, makeaa, suolaista…

Ja näin jouluaikaan lämmin glögilasi kädessä hengailu on kahta kivempaa. Glögi tarjotaan muovimukissa, ja ympäri puistoa on automaatteja, joihin mukin voi palauttaa, kun glögi ei enää maistu. Automaatti antaa mukista takaisin viisi kruunua eli noin 67 senttiä.

Ja toki glögiä voi halutessaan myös terästää. Luonnollisesti myös alkoholiton versio on tarjolla. Ja jos glögi ei maistu, totta kai tarjolla on myös jouluolutta.

Jouluostoksille

Tivolin teemana on luonnollisesti noin marraskuun puolivälistä aina joulukuun loppuun joulu. Toki Tivolissa myydään esimerkiksi tanskalaisia design-tuotteita ympäri vuoden, mutta joulun aikaan kojuissa on joulutorin henkeä.

Ja totta kai homma muuttaa osittain Tivolin pahasti kaupallisen joulun markkinointimieheksi, mutta on osassa kojuissa silti oma viehätyksensä. Ja kojuissa pistäytyminen tarjoaa sekin mukavasti ajanvietettä ympäri Tivolia määränpäättömästi vaellettaessa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Klassiset pelihallipelit

Ja sopivassa porukassa – ja ehkä parin glögimukillisen jälkeen – myös klassiset huvipuistopelit jaksavat aina vain viehättää. Kisailusta kiinnostuneille voi suositella Tivolin klassista viisiottelua.

Kaveriporukka valitsee viisi mieleisintään peliä 18 eri vaihtoehdosta. Tarjolla on sellaisia klassikkoja kuin ilmakivääriammuntaa, laukkakisa, pallon heittoa, jousiammuntaa... Sitten vain kisaamaan. Tivolin henkilökunta täyttää kisailukortit aina jokaisen pelin jälkeen. Lopussa voittaja hymyilee.

Ja luonnollisesti myös onnenpelejä on tarjolla Tombolasta lähtien. Jos vaikka onni suosisi rohkeaa.

Tivolin kotisivut: https://www.tivoli.dk/en

Teksti: Vesa Eskola, kuvat: Vesa Eskola ja Tivoli

Luetuimmat