17.12.2022

Kotikaupunki järjesti juhlat – tältä näytti Kalle Rovanperän mestaruusjuhlissa

Kalle Rovanperä mestaruusjuhlat Jyväskylä 2022

Tuhannet ihmiset saapuivat juhlimaan Kalle Rovanperän, kartanlukija Jonne Halttusen ja koko Toyota Gazoo Racingin menestystä Jyväskylän Paviljonkiin.

Perjantai-ilta oli katettu erinomaisin artistein, puhein ja ralliautolla driftailun muodossa. Ilta huipentui kauniissa pakkassäässä ilotulitukseen.

Mestarikaksikko saapui lavalle yleisön eteen juuri ennen puolta seitsemää. Siinä vaiheessa noin 3000-päinen yleisö oli jo saanut käsiinsä punaiset tiimiviirit, joita heilutettiin villisti Paviljongin lämminhenkisessä tapahtumassa.

Rovanperä oli saapunut Suomeen vain joitain päiviä aiemmin, ja ennättänyt ajaa jo Ruotsin ralliin valmistavan lumitestin Korpilahden maisemissa torstaina. Perjantai olikin sitten pyhitetty juhlinnalle. Tiimin muista kuljettajista paikalla nähtiin oman testipäivänsä aiemmin päivällä ajanut Elfyn Evans sekä Jyväskylässä jo vuosia asunut Takamoto Katsuta.

Kalle Rovanperä mestaruusjuhlat Jyväskylä 2022
Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto piti tilaisuudessa puheen, ja luovutti jo aiemmin palkinnoksi myönnetyt shekit Kalle Rovanperälle ja Jonne Halttuselle. Rovanperä lahjoitti saamansa 4000 euroa Puuppolan koululle ja Halttunen muisti samaisella summalla lastensairaalaa.

Myös Jyväskylän omat rallilegendat Juha Kankkunen ja Tommi Mäkinen kunnioittivat läsnäolollaan tapahtumaa. Molemmat tuntevat Rovanperän hyvin - palkkasihan Mäkinen nuoren suojattinsa jo puolitoista vuotta ennen h-hetkeä Rovanperän Toyotalle. Loppu on historiaa.

- Olihan se siistiä tulla takaisin Suomeen ja heti ajohommiin. Tämän illan tapahtuma on kohokohta Jyväskylässä. Mahtavaa, että sellainen on meille ja tiimille järjestetty, Rovanperä kiitteli.

Portion Boysin lämmitettyä yleisöä valmiiksi musiikkispektaakkelillaan oli aika saatella Rovanperä ja Halttunen lavalle tutulla, kilpailunumeron 69 Toyota Yaris Rally1 -autolla. Siinä vaiheessa yleisö avasi äänijänteitään reilummin. Kotikaupungin kaksikko esittäytyi mestareina vihdoin jyväskyläläisille - olihan mestaruuden varmistumisesta jo kaksi ja puoli kuukautta aikaa.

Uusi kausi alkaa viiden viikon kuluttua Monte Carlo -rallilla. Sinne ja MM-rallikauteen Rovanperä lähtee tyynen rauhallisena. Hallitsevana mestarina on hyvä olla, vakuuttaa Rovanperä.

- Ei se mestaruus hirveästi omaa ajatteluani muuta. Kunhan saadaan kausi hyvin käyntiin ja katsotaan missä asetelmissa ollaan, niin sitten yritämme jälleen taistella mestaruudesta.

Kalle Rovanperä mestaruusjuhlat Jyväskylä 2022
Kalle Rovanperä vastaili rennoin mielin paikalle saapuneen median kysymyksiin.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

"Jotain hauskaa"

Rallikauden 2022 päättymisen jälkeen Rovanperä jäi kuukaudeksi Japaniin, missä viimeinen osakilpailu ajettiin. Viimeisetkin paineet olivat hävinneet, kun takataskussa oli niin henkilökohtainen kuin tiimienkin mestaruus.

Tavallisesti Rovanperä viettää vapaa-aikanaankin aktiivista elämää. Paikkakohtaisesti harrastuksiin saattaa varsin todennäköisesti kuulua moottoriurheilua tavalla tai toisella.

- Se vähän riippuu, mutta paljon olemme kavereiden kanssa tehneet reissuja. Jotain hauskaa aina tehdään ja välillä käydään ajamassa driftiä tai höntsäämässä. Mitään varsinaista ykkösjuttua ei ole.

Nopeasti tuntuisi siltä, että Rovanperä elää tähänastisen elämänsä parasta ajanjaksoa. Hän on 22-vuotiaana saavuttanut sen, mihin monet muut rallitähdet pyrkivät koko ikänsä, ja ani harva saavuttaa ainakaan alle 30-vuotiaana; maailmanmestaruuden.

Se ei kuitenkaan ole päällimmäisenä nuoren miehen mielessä, sillä elämällä on paljon muutakin mukavaa tarjota.

- Kyllä tämä vuosi on ollut siisti, vaikkei rallihommia miettisikään. Hyvin menee, ja tämä on mukavaa aikaa elämässä, vahvistaa Rovanperä.

Vuoden kaksi viimeistä viikkoa Rovanperä aikoo edetä perinteisellä tyylillä. Normaalitilanteessa maailmalla vietettyjä vuorokausia tulee aivan tarpeeksi, joten joulun hän pyhittää samoille asioille kuin monet muutkin kansalaiset.

- En ole hirveä jouluihminen, mutta tuttujen, kaverien ja sukulaisten näkeminen on tärkeää. Sitä joulussa ainakin on.

Kalle Rovanperä mestaruusjuhlat Jyväskylä 2022
Parituntinen kansanjuhla huipentui ilotulitukseen Paviljongin alueella.

Pian vuodenvaihteen jälkeen Rovanperää kutsuvat jälleen ammatilliset velvoitteet. Niihin hän tarttuu samalla pieteetillä kuin tähänkin asti.

Paras nautinto ajamisesta syntyy silloin, kun kilpailutilanne pakottaa Rovanperän puristamaan itsestään kaiken osaamisen ulos.

- Ehkä sellainen tiukka sekuntikamppailu, kun itsellä ajo sujuu hyvin, on sellainen, josta saa eniten kiksejä. Silloin kun täytyy ottaa kaikki riskit ja puristaa viimeisetkin sadasosat ajasta ollaan parhaimmillaan tässä lajissa, nyökkää Rovanperä.

Teksti, kuvat ja video: Miika Wuorela

Luetuimmat