26.4.2025

Kysy autoista: onko normaalia, että sähköauton akku purkautuu lepotilassa?

kysy autoista ympäri vuoden kesärenkailla

Sähköauton akun purkautuminen lepotilassa on normaali ilmiö, johon vaikuttavat muun muassa lämpötila ja erilaiset taustalla toimivat järjestelmät.

Kysymys: Olen huomannut, että sähköautoni virta vähenee auton ollessa lepotilassa noin 2 % vuorokaudessa. Ajokilometrejä on kertynyt vaivaiset 15000 km. Onko tämä akun purkautuminen normaalia?

Sähköauto pysyy jossain määrin toimintavalmiudessa myös ollessaan pysäköitynä ja käyttämättömänä. Toiminnaltaan nykyaikainen sähköauto muistuttaa enemmän tietokonetta kuin perinteistä polttomoottoriautoa. Erilaiset järjestelmät, kuten akunhallinta, ohjelmistopäivitykset ja etäyhteydet, vaativat jatkuvaa, joskin pientä virransyöttöä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Lämpötilan vaikutus akun purkautumiseen

Äärilämpötilat vaikuttavat merkittävästi akun tehokkuuteen ja suorituskykyyn. Kylmällä säällä akun varaus voi laskea nopeammin, koska akun sisäinen vastus kasvaa ja elektronien liike hidastuu. Tämä vähentää energian tuottoa ja lyhentää toimintamatkaa. Kylmyys myös hidastaa akussa tapahtuvia kemiallisia reaktioita.

Vastaavasti korkeat lämpötilat kiihdyttävät akussa tapahtuvia kemiallisia prosesseja, mikä nopeuttaa akun solujen rappeutumista ja alentaa akun kapasiteettia ajan myötä. Useimmissa sähköautoissa on kuitenkin lämpötilanhallintajärjestelmä, joka ylläpitää akun optimaalisia olosuhteita ja suojaa sitä äärilämpötilojen vaikutuksilta.

Järjestelmien ja lisävarusteiden aiheuttama virrankulutus

Vaikka sähköauto olisi sammutettuna ja pysäköitynä, sen järjestelmät kuluttavat edelleen pieniä määriä energiaa. Tätä ilmiötä kutsutaan vampyyrikulutukseksi. Auton tietokoneet, anturit, ilmastointi, hälytysjärjestelmät ja viihdelaitteet voivat kaikki käyttää akkua pysäköinnin aikana, mikä johtaa akun varaustason vähittäiseen laskuun.

Valmiustilat ja etäyhteydet, kuten mobiilisovellusten kautta tehtävä seuranta ja ohjaus, edellyttävät myös, että osa auton järjestelmistä pysyy jatkuvasti hereillä. Tämä lisää virrankulutusta, vaikkakin hyvin maltillisesti. Esimerkiksi Teslojen valvontajärjestelmä Sentry-mode lisää tiedetysti sähkön kulutusta.

Akunhallintajärjestelmä ja itsepurkautuminen

Akunhallintajärjestelmä (Battery Management System eli BMS) on tärkeä osa sähköauton akun suojaa ja ylläpitoa. Se valvoo akun kuntoa, estää ylilatauksen ja syväpurkauksen sekä tasapainottaa akkusolujen varaustasot mahdollisimman yhtenäisiksi. BMS-järjestelmä toimii myös auton ollessa pysäköitynä, mutta sen virrankulutus on yleensä hyvin vähäistä.

Lisäksi kaikissa akkuissa ilmenee luonnollista itsepurkautumista, jolloin varaustaso laskee ajan myötä ilman ulkoista energiankulutusta. Vaikka modernien litiumioniakkujen itsepurkautumisnopeus on hyvin alhainen verrattuna vanhempiin akkutyyppeihin, pitkä seisonta-aika voi silti näkyä akun varaustasossa, ja se on hyvä huomioida erityisesti silloin, kun auto seisoo käyttämättömänä viikkoja tai kuukausia.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Milloin kannattaa huolestua?

Akun lievä purkautuminen lepotilassa on normaalia, mutta jos akun varaus kuitenkin vähenee auton seistessä selvästi yli 5–7 prosenttia vuorokaudessa ilman ilmeistä syytä, on syytä kääntyä huollon puoleen. Syynä voi olla esimerkiksi ohjelmistovika, oikosulku tai akunhallintajärjestelmän häiriö.

Jos auton ajokilometrejä on kertynyt vain noin 15 000 ja lepotilassa purkautuminen pysyy noin kahdessa prosentissa vuorokaudessa, tilanne on täysin normaali. Jos purkautumisvauhti kasvaa tai auton toiminnassa ilmenee poikkeavuuksia, kannattaa ottaa yhteyttä huoltoon.

Kysy autoista

Jätä meille autoaiheinen sinua askarruttava kysymys. Toimituksemme vastaa viikoittain moottori.fi:ssä tulleisiin kysymyksiin. Voit myös lähettää kysymyksesi suoraan sähköpostilla kysyautoista [ät] moottori.fi.

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat