22.7.2022

Kysy autoista: saako auton takalasin peittää täysin?

kysy autoista ympäri vuoden kesärenkailla

Moni reissuun lähtijä saattaa pakata autonsa äärimmilleen, eikä takalasista näe enää mitään. Oli kyse sitten matkatavaroista tai tummennuksista, auton ikkunoiden näkyvyys on säädetty laissa.

Kysymys: Saako henkilöauton takalasin peittää täysin? (Esim. pelti tai matkatavarat)

Lain mukaan etuikkunoiden peittäminen tai tummentaminen millään tavalla on täysin kielletty muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta, mutta takaikkunat saa peittää täysin. Takaikkunat saa maalata vaikka mustalla spraymaalilla, mutta heijastavia kalvoja ei saa käyttää.

Samasta syystä et saa laittaa ilmanraikastinta taustapeiliin killumaan tai navigaattoria tuulilasiin kiinni, mutta voit kasata takakonttiin tavarapinon, joka peittää kokonaan näkyvyyden taakse. Mikseipä takalasia voisi peittää vaikka pellilläkin, jos näkee sen tarpeelliseksi. Laki ei määrittele millä keinoin saat muuttaa ikkunoiden näkyvyyttä taaksepäin.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom määräyksessä auton ja sen perävaunun rakenteen muuttamisesta käsitellään auton ikkunoiden tummennusta.

"Jos näkyvyys taaksepäin heikkenee rakennemuutosten takia, on ajoneuvoon asennettava riittävän näkyvyyden taaksepäin antava oikeanpuoleinen taustapeili. Jos ajoneuvoon kuitenkin asennetaan tyyppihyväksytty takaikkuna, jonka valonläpäisykyky on vähintään 70 %, ei oikeanpuoleista taustapeiliä tarvitse asentaa. Jos ajoneuvon takaikkunaan on asennettu ajoneuvossa pakollisena varusteena vaadittu keskijarruvalaisin, tulee takaikkunan valonläpäisykyvyn olla valaisimen kohdalla vähintään 70 %."

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Huomioi myös turvallisuus

Henkilö- tai pakettiauton takaikkunat saa surutta peittää, kunhan autosta löytyy molemmat sivupeilit, jotka ovat kylläkin nykyautoissa vakiovarusteena. Vaikka sivupeilit yleensä riittävätkin, takaikkunoista näkeminen helpottaa huomattavasti ympäristön havainnointia.

Jos takapenkkien ja katon välissä ei ole minkäänlaista turvaverkkoa tai kalteria, kannattaa hetken harkita, pinoaako tavaroita yli selkänojan korkeuden. Pienemmistäkin tavaroista saattaa tulla aikamoisia ohjuksia kolarin sattuessa, joita ei edes turvaverkko välttämättä pidättele. Myös taittuvien selkänojien lukitusmekanismi saattaa pettää, jos kuormaa takakontissa on paljon.

Aikaisemmin käsiteltiin etuikkunoiden tummentamista: Kysy autoista: saako auton etusivuikkunoita tummentaa?

Teksti: Sini Ylivakeri Lähde: Finlex

Kysy autoista

Jätä meille autoaiheinen sinua askarruttava kysymys. Toimituksemme vastaa viikoittain moottori.fi:ssä tulleisiin kysymyksiin. Voit myös lähettää kysymyksesi suoraan sähköpostilla kysyautoista [ät] moottori.fi.

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Luetuimmat