1.12.2021

LähiTapiola: Talvisää muuttuu ja liikennevahingot lisääntyvät

Omalla autolla ajaminen talvella - talviajokuva

Talvisää tuo mukanaan muuttuvat olosuhteet, kuten liukkauden ja pimeyden, jotka näkyvät valitettavalla tavalla liikennevahinkomäärissä.

LähiTapiolan selvityksen mukaan autoilevat suomalaiset kertovat kyllä reagoivansa huonoon ajokeliin, mutta tämänhetkiset toimenpiteet eivät tehoa. Talvisää tuo mukanaan lumisateet ja liukkaat ajokelit. Nämä näkyvät valitettavasti suorina piikkeinä vakuutusyhtiön vahinkotilastoissa.

LähiTapiolan Arjen katsaus -kyselytutkimuksen mukaan autoilevat suomalaiset reagoivat huonon ajokelin varoituksiin erityisesti varaamalla matkoihin enemmän aikaa (63 %) tai ajamalla varovaisemmin, kuten hidastamalla ajonopeutta (58 %). Vajaan kymmenesosan (9 %) ajotyyliä huono keli ei hetkauta. Yhtä moni (8 %) totesi, ettei juuri seuraa median sääjuttuja tai huonon ajokelin varoituksia.

Kyselyn toteutti Kantar TNS ja haastattelut on kerätty Gallup Kanavalla 17.- 23. syyskuuta välisenä aikana. Kyselyyn vastasi kaikkiaan 1013 henkilöä, jotka olivat iältään 15-74 –vuotiaita ja heistä viimeisen 12 kuukauden aikana oli autoillut 433 vastaajaa. Kysymys huonon ajokelin varoituksista oli osoitettu vain viimeksi mainituille. Kyselyn virhemarginaali on +/- 3,1 prosenttiyksikköä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Talvisää lisää riskejä

- Kyselyn tulokset osoittavat sen, että valtaosa tiedostaa huonon sään ja moni pyrkii mukautumaan siihen autoillessaan. Liikennevahinkoja syntyy erityisesti talvisään taitekohdissa, jolloin monet tielläliikkujista eivät yleensä muuta riittävästi ajotapaansa kelin mukaan, kertoo LähiTapiolan liikenneturvallisuudesta ja autopalveluista vastaava johtaja Tapani Alaviiri.

Liikennevahinkoja sattuu usein paljon sellaisina päivinä, jolloin on satanut reilusti lunta tai on muuten vaikeat talviset ajokelit. Myös peräkkäisinä päivinä nollan tuntumassa sahaava lämpötila tai katkonainen lumisade voivat lisätä onnettomuuksien riskiä. Kuljettajien kannattaa viimeistään nyt varautua vaihtelevaan keliin.

Ennakointi on vanha teema, joka on herättänyt myös voimakasta keskustelua lakiuudistuksen yhteydessä. LähiTapiolan asiantuntijan mukaan ennakoinnin merkitys korostuu muuttuvassa talvisäässä ajamisessa ja moni onnettomuuksista olisi vältettävissä.

- Onnettomuuksien välttämiseksi tärkeää on, että talvisäällä lähdetään vain talvirenkailla liikenteeseen ja kiinnitetään erityistä huomiota tilannenopeuteen sekä turvaväleihin. Esimerkiksi risteyksiin saavuttaessa tai kaarteissa ajaessa on hyvä pitää maltillinen ajonopeus luisun välttämiseksi. Vaikealla säällä on myös hyvä välttää tarpeettomia ohituksia, koska niissä syntyy helposti vaaratilanteita, korostaa Alaviiri.

Lumisella ja jäisellä tiellä jarrutusmatkat ovat pidemmät ja talviaikaan myös pimeys osuu suurempien liikennemäärien ruuhka-aikoihin. Lumen myötä syntyvät ajourat vaikuttavat ajamiseen ja vaikuttavat auton hallintaan. Kaasutus tai jarrutus voi tuoda yllättävän nelipyöräluisun.

- Turvallisen talviajon kannalta on tärkeää tuntea myös oman autonsa ominaisuudet. Esimerkiksi lukkiutumattomien ABS-jarrujen tarkoitus on estää pyörien lukkiutuminen jarruttaessa. Niillä paras pysähtyvyys saavutetaan kuitenkin vasta, kun jarrupoljin painetaan todella lujaa, lähes potkaisemalla, pohjaan asti. Onneksi hätäjarruavustimet korjaavat tilannetta useissa uudemmissa autoissa, neuvoo Alaviiri.

Kuvituskuva: Henri Posa, lähde: LähiTapiola

Luetuimmat