18.10.2019

LähiTapiola tutki – Osaatko arvata kolaroidaanko kaupungissa vai maaseudulla enemmän?

Vakuutusyhtiö Lähitapiolan mukaan liikennevahinkojen määrissä ja vakavuudessa on selviä alueellisia eroja, kaupungeissa kolaroidaan eniten ja vakavimmat liikenneonnettomuudet tapahtuvat harvaan asutuilla alueilla.

Alueellisia eroja vahinkotilanteissa selittävät muun muassa ajonopeudet ja liikennemäärät, kertoo Lähitapiola. Esimerkiksi kaupunkien suurempi automäärä tarkoittaa luonnollisesti enemmän peltikolareita parkkipaikoilla.

Vakavimmat liikennevahingot tapahtuvat kuitenkin pääsääntöisesti taajamien ulkopuolella, kun tarkastellaan Liikennevakuutuksesta maksettujen korvauksien euromääriä. Maaseutujen pidemmät välimatkat ja autojen käyttäminen pääsääntöisesti maantieajoon tarkoittaa suurempia nopeuksia, jolloin kolarit ovat sattuessaan usein vakavampia ja johtavat useammin henkilövahinkoihin.

Liikenneturvan mukaan yhdeksän kymmenestä autoilijan kuolemantapauksesta, sekä seitsemän kymmenestä loukkaantumisesta tapahtui taajamien ulkopuolella. Viime vuosina henkilöautoissa matkustavia on kuollut keskimäärin 140 ja loukkaantunut yli 3 000 ihmistä vuodessa.

– Tyypillisiä vakavia liikenneonnettomuuksia maaseudulla ovat autojen yhteentörmäykset ja ulosajot korkeilla nopeuksilla. Autoilijoille kuolemaan johtaneita ja vakaviin loukkaantumisiin johtaneita onnettomuuksia sattuu pääteillä ja muilla maanteillä, joissa nopeudet ovat kovemmat, Lähitapiolan liikenneturvallisuuden johtava asiantuntija Markus Nieminen kertoo.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Korvaussummat jopa satoja tuhansia euroja

Liikenteessä sattuneiden loukkaantumisien aiheuttamat vahingot korvataan lakisääteisestä liikennevakuutuksesta. Liikennevakuutuskeskuksen riskitutkimuksen mukaan keskimääräinen liikenteen henkilövahingon korvaus oli 12 000 euroa vuosien 2014 ja 2018 välillä.

– Summaa voidaan pitää suurena sen takia, että tässä keskiarvossa on mukana suuri määrä pieniä vahinkoja, jotka johtavat esimerkiksi vain tarkastuskäyntiin lääkärissä. Vähänkään vakavampi loukkaantuminen johtaa aina vähintään useiden kymmenien tuhansien eurojen vakuutuskorvauksiin. Vakavimmat henkilövahingot johtavat helposti satojen tuhansien eurojen suuruisiin korvauksiin, Nieminen toteaa.

Suurimmat liikennevakuutuksen korvaussummat johtuvat tyypillisesti vamman aiheuttamasta työkyvyttömyydestä ja siitä aiheutuvista korvauksista, joita maksetaan jopa useiden vuosikymmenien ajan.

– Tätä varten lakisääteinen liikennevakuutus on perustettu. Tavallinen tielläliikkuja ei voi ottaa itse satojen tuhansien eurojen suuruista riskiä kannettavakseen mahdollisen liikenteessä tapahtuvan loukkaantumisen vuoksi. Suomalainen liikennevakuutus turvaa myös ajoneuvon kuljettajan ja on siksi kansainvälisestikin vertailtuna hyvä, Nieminen selittää.

Omaisuusvahinkojen korvaussummat ovat kuitenkin usein maltillisempia. Riskitutkimuksen mukaan keskimääräinen omaisuusvahingon korvaus liikennevakuutuksessa on 2 500 euroa ja tyypillisin maksettava omaisuusvahinko on parkkipaikkavahinko.

Lähde: Lähitapiola Kuvituskuva: Moottorin arkisto

Luetuimmat