22.12.2017

Lähtö joululiikenteeseen – tarkista renkaista nämä kaksi asiaa

näin pidät talvirenkaat käyttökunnossa

Nokian Renkaat muistuttaa tarkistamaan talvirenkaista kaksi asiaa ennen lähtöä joululiikenteeseen.

Monelle joulu tietää ajomatkaa kauempana asuvien sukulaisten tai ystävien luo. Ennen vilkkaaseen joululiikenteeseen suuntaamista, kannattaa tarkistaa matkustajien lukumäärän lisäksi myös talvirenkaiden kunto.

Rengasvalmistaja Nokian Renkaat kehottaa kiinnittämään huomiota erityisesti kahteen asiaan talvirenkaissa: ilmanpaineeseen ja urasyvyyteen.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Enemmän ilmaa talvella

Autonrenkaat päästävät vähitellen ilmaa ulos, joten ne vaativat ajoittain täydennystä. Nokian Renkaat muistuttaa, että lämpötilan vaihtelut muuttavat rengaspainetta. että auton omista rengaspainesuosituksista saattaa puuttua talven korkeampi suositus.

– Ilman kylmeneminen kymmenellä asteella vähentää rengaspainetta noin 0,1 baria. Tästä syystä suosittelen pitämään rengaspainetta talvisin 0,2 baria (20 kPa) auton suosituksia korkeammalla, Nokian Renkaiden teknisen asiakaspalvelun päällikkö Matti Morri sanoo.

Mittaa paineet kylmistä renkaista

Morri suosittelee tarkistamaan paineet kerran kuussa mahdollisten vuotojen havaitsemiseksi. Morrin mukaan ilmanpaineet kannattaa mitata kylmistä renkaista, sillä ajossa lämmenneiden renkaiden paineet ovat aina korkeammat.

Ilmanpaineet voi tarkistaa joko huoltoasemakäynnin yhteydessä tai hankkia erillisen mukana kuljetettavan ilmanpainemittarin.

– Oikeilla paineilla on todella suuri vaikutus auton ajettavuuteen ja renkaiden kulumiseen. Vajaapaineinen rengas on myös turvattomampi, koska se pidentää auton jarrutusmatkaa, heikentää hallittavuutta ja on ylipäänsä alttiimpi vaurioille, Morri muistuttaa.

Etuakselilta taka-akselille kerran ajokaudessa

Renkaat kuluvat auton akseleilla eri tahtiin, mutta kulumista voi tasoittaa Nokian Renkaiden mukaan vaihtamalla renkaat kerran ajokaudessa akseleiden välillä. Nokian Renkaiden mukaan eroa eri renkaiden urasyvyydessä ei pitäisi olla yli kahta millimetriä.

– Hyväkuntoisella ja tasaisesti kuluneella rengassetillä saadaan aina paras ajotuntuma. Jos toinen rengaspari on kuitenkin päässyt kulumaan tuntuvasti toista enemmän, turvallisuuden kannalta on tärkeintä laittaa paremmat taakse. Hyvä indikaattori tässä on urasyvyys ja nastarenkaissa nastaulkonema, Morri sanoo.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Urasyvyyden raja neljä millimetriä

Nokian Renkaiden mukaan neljän millimetrin urasyvyys kertoo ominaisuuksiltaan selvästi heikentyneestä renkaasta. Esimerkiksi sohjoisella talvitiellä tällainen rengas nostaa auton herkästi sohjon päälle, koska rengas ei ehdi syrjäyttää loskaa tien ja renkaan välistä. Sama ilmiö tapahtuu vesiliirrossa. Autoa on vaikea hallita ja vaativissa olosuhteissa riski tieltä suistumiseen kasvaa.

–  Hyvä, pitävä rengas tottelee kuskia ja jopa korjaa mahdollisia ohjausvirheitä. Ajaminen on helppoa, kun rengas käyttäytyy loogisesti ja tuntee pidon rajan, Morri sanoo.

Tieto urasyvyydestä kolikolla tai SnapSkanilla

Urasyvyyden voi mitata perinteisin keinoin kolikon tai tulitikun avulla. Nykyrenkaissa on usein erilaisia numero- tai symbolimerkintöjä urasyvyyden havaitsemiseksi.

Turun Stockmannilla renkaiden kunnosta saa automaattisesti tietoa SnapSkan-palvelun avulla. Nokian Renkaiden ja Vianorin yhdessä kehittämä palvelu skannaa tiedot renkaiden kunnosta suoraan kuljettajan puhelimeen.

Talvirenkaiden tarkistuslista

  • Tarkista rengaspaine muutaman viikon välein. Pidä talvella 0,2 baria korkeampaa rengaspainetta.
  • Mittaa urasyvyys pari kertaa ajokaudessa. Jos urasyvyys on alle 4 milliä, on aika vaihtaa uusiin.
  • Kierrätä renkaita akselistojen välillä. Jos urasyvyyksien ero on akselistojen välillä yli 2 milliä, kannattaa renkaat vaihtaa akselilta toiselle.
  • Tarkista renkaan ikä. Renkaat kestävät aktiivikäytössä keskimäärin noin 6 vuotta ja 10 vuotta vanhoilla renkailla ei tule ajaa.

Lähde: Nokian Renkaat Kuva: Moottorin kuva-arkisto

Luetuimmat