talvirengas

Liikenne Tieliikennelaki Uutinen 20.10.2017

Rengasala ehdottaa: talvirenkaat pakollisiksi jo lokakuussa

Rengasala ehdottaa talvirengaspakkoa jo lokakuun ensiliukkailla. Hallituksen tieliikennelain esitysluonnos korostaa autoilijan omaa harkintaa ja vastuuta rengasvalinnassa.

Talvirenkaiden käyttösääntöihin saattaa tulla jatkossa muutoksia osana tieliikennelain kokonaisuudistusta. Lakiluonnos oli viime keväänä laajalla lausuntokierroksella ja etenee eduskunnan käsiteltäväksi vielä tämän syksyn aikana.

Nykyisen tieliikennelain mukaan talvirengaspakko on voimassa joulukuun alusta helmikuun loppuun. Nastarenkaita saa käyttää marraskuun alusta lähtien sekä aina silloin, kun keli sitä edellyttää. Kitkarenkaiden käytölle ei ole rajoituksia.

Hallituksen esitysluonnos: vastuu autoilijalle

Hallituksen uuden tieliikennelain esitysluonnoksen mukaan talvirenkaita olisi käytettävä marraskuusta maaliskuuhun vain, jos sää tai keli sitä edellyttää. Nykysääntö sallii kesärenkaat marras- ja maaliskuussa liukkaallakin kelillä.

Hallituksen esitysluonnoksen mukaan talvirenkaiden käyttöä edellytettäisiin, kun alueen tieverkko, pienemmät tiet mukaan lukien, on liukas tai mahdollisesti liukas. Esityksen mukaan päätös olisi autoilijan, mikä toteuttaisi liikenne- ja viestintäministeriön tavoitetta tienkäyttäjien omasta vastuullisuudesta liikenneturvallisuudessa. Yksittäistapauksessa liikenteenvalvoja määrittelisi ovatko olosuhteet sellaiset, että talvirenkaita olisi käytettävä.

Poliisihallitus: aikarajoihin sidottua pakkoa helpompi valvoa

Poliisihallitus näkee lausunnossaan tilannekohtaisuutta korostavan esitysluonnoksen ongelmallisena.

– Poliisin pitäisi huomioida sivuteilläkin olevat olosuhteet, vaikka päätiellä pärjäisi kesärenkailla. Nykyisen kaltainen aikarajoihin sidottu talvirengaspakko olisi valvonnan kannalta yksinkertaisempi ja selkeämpi, poliisitarkastaja Heikki Ihalainen sanoo.

Rengasala: riskikuljettajien sääntötulkinnat vaaraksi liikenteessä

Rengasalan teknisen foorumin puheenjohtaja Juha Mustakangas allekirjoittaa Ihalaisen puheet hallituksen esityksen monitulkintaisuudesta ja epäilee kuljettajien kykyä arvioida keliolosuhteita.

– Kuljettajan on hyvin vaikea silmämääräisesti päätellä, vaatiiko keli talvirenkaiden käyttöä vai ei. Lisäksi hänen on mahdotonta liikkeelle lähtiessään tietää, vaihtuuko keli äkillisesti tai onko hänen reittinsä varrella tieosuuksia, jotka ovat pääteitä liukkaampia. Suurin osa autoilijoista kantaisi varmasti vastuunsa asianmukaisesti, mutta jotkut riskikuljettajat voisivat vaarantaa liikennettä omilla sääntötulkinnoillaan, Mustakangas sanoo.

Rengasalan tekniseen foorumiin kuuluvat Autonrengasliitto ry, Bridgestone Finland Oy, Continental Rengas Oy, Goodyear Dunlop Tires Finland Oy, Nokian Renkaat Oyj ja Oy Suomen Michelin Ab ehdottavat talvirenkaiden käytön sallimista lokakuun alusta huhtikuun loppuun. Ehdotuksen mukaan talvirenkaiden käyttö olisi pakollista lokakuun ensiliukkailla sekä joulukuun alusta helmikuun loppuun.

Ruotsissa nastarenkaiden käyttö on sallittua jo lokakuun alusta lähtien. Virossa ja Ahvenanmaalla nastarenkaat voi vaihtaa autoon lokakuun puolivälissä.

Asenne ja ajotapa olosuhteiden mukaan

Poliisitarkastaja Ihalainen muistuttaa autoilijoita valitsemaan rengastuksen nykyisen lainsäädännön ja ikkunasta näkyvän säätilan perusteella.

– Syksyllä autoilijoiden on syytä huomioida säätiedotukset ja varautua olosuhteiden muutoksiin sopivalla rengastuksella. Myös asenne ja ajotapa pitää vaihtaa olosuhteiden mukaiseksi, Ihalainen painottaa.

Jaa artikkeli