näin pidät talvirenkaat käyttökunnossa

Liikenne Uutinen 25.10.2016

Rengasvalmistajan vinkit: näin pidät talvirenkaat käyttökunnossa

Yöpakkasten säikytellessä monet meistä kömpivät tarkastamaan talvirenkaitaan – mutta mitä kaikkea pitikään muistaa?

Talvirengaskauden hiljalleen alkaessa yöpakkasten ja ensilumien myötä on syytä kerrata myös niksit, joilla pidentää talvikauden renkaiden käyttöikää ja -mukavuutta.

Nokian Renkaiden teknisen asiakaspalvelun päälliklön Matti Morri muistuttaa, että renkaidenvaihdossa ei ole syytä tuijottaa pelkästään kalenteria, vaan tarkkailla lisäksi säätä: talvirenkaista ei sakoteta, jos liukkaat kelit saapuvat aikaisin. Ensimmäisenä vinkkinä voi pitää sitä, ovatko varjoisat paikat aamuisin jäässä.

– Fiksu autoilija tarkistaa ajoissa, ovatko nykyiset talvirenkaat iskussa vai onko syytä lähteä ostoksille. Jos uusia talvikumeja lähtee etsimään ensimmäisinä lumipäivinä, voi edessä olla pitkät jonot rengasliikkeisiin. Kun renkaat hankkii hyvissä ajoin, varmistaa myös että omaan autoon sopivaa mallia on vielä nopeasti saatavilla, Morri ohjeistaa samalla.

4 millimetriä, nastoja jäljellä, alle 6 vuotta

Talvirenkaan pääuran syvyyden kannattaa olla vähintään 4 millimetriä, sillä erityisesti kostean ja sohjokelin ominaisuudet romahtavat merkittävästi tätä matalammalla uralla. Talvirenkaille asetettu lakiminimi on 3,0 mm.

Huomioi myös renkaiden sijoittelu: paremmat renkaat tulisi laittaa taka-akselille estämään yliohjaamista. Vetävällä akselilla olevat renkaat kuluvat puolestaan huomattavasti nopeammin, joten avuksi suositellan renkaiden kierrättämistä etu- ja taka-akselin välillä. Etu- ja takarenkaiden pääuran syvyysero ei kuitenkaan saisi olla yli kahta millimetriä. Vaihto kannattaakin suorittaa 2 millimetrin kulumisen tai noin 8 000 kilometrin ajon jälkeen.

Jos käytössä on nastarengas, voi samalla tarkistaa myös nastojen kunnon: jos nastoja puuttuu merkittävästi tai jossain renkaassa on neljännes vähemmän nastoja kuin parhaassa renkaassa, on syytä marssia rengaskauppaan.

– Talvisin kuivalla asfaltilla ajettaessa käy helposti niin, että nastat kuluvat enemmän kuin kumi niiden ympärillä. Tällöin renkaan pito etenkin jäällä heikkenee. Kun kelit kylmenevät ja teille tulee lunta ja jäätä, voivat kuluneet ja irtoilleet nastat kostautua ja auto lähteä käsistä, Morri muistuttaa.

Viimeinen niitti talvirenkaalle tulee kuitenkin iästä: turvallisena renkaat pysyvät noin 6 vuotta ja käytännössä kumiseoksen ominaisuudet ovat loppu 10 vuoden ikäisenä, vaikka uraa ja nastoja olisi vielä.

Kylmän kelin erikoisuus: rengaspaineet

Vaikka renkaiden kohdalla ilmanpaineet ovat aina tärkeä seikka, ei ole huono idea käyttää asiaan toinenkin hetki talvirenkaiden kohdalla. Mikäli autoa säilytetään lämmitetyssä tallissa, voi rengasta odottaa jopa 40°C lämmönvaihtelu pysäköinnin ja ulkoilman välillä. Unohtaa ei sovi myöskään kelin lauhtumista ja kylmenemistä.

Koska rengaspaine laskee noin 0,1 baria jokaista 10 °C:een laskua kohden, suosittelee Morri talvirenkaissa käytettävän 0,2 baria (20 kPa) kesärenkaiden suositusta korkeampaa painetta, jotta rengaspaineet eivät putoa liikaa elohopean heiluessa. Pieni ylipaine korjaa myös talvirenkaiden usein velttoa ohjaustuntumaa erityisesti kuivalla kelillä. Paineet on syytä myös tarkistaa kesäkautta useammin.

– Ihmisiltä tulee kovien pakkasten myötä kysymyksiä, miksi renkaat ‘pompottavat’ liikkeelle lähtiessä. Kyse on siitä, että ilmanpaineet ovat kylmässä laskeneet selvästi ja rengas on jäätynyt tai jäähtynyt ja siihen on jäänyt pysyvä painauma. Rengas menettää muotoaan ja on ikään kuin epäpyöreä, kunnes se lämpenee kunnolla. Kannattaa suosia pientä ylipainetta, niin välttää nämä ongelmat.

Varastoi varjossa

Paras paikka renkaiden säilyttämiseen on kuiva, varjoisa ulkovarasto, jonka lämpötila on noin +10–15°C. Renkaaseen kannattaa varastoitaessa jättää sen normaali ilmanpaine, jotta kumi säilyttää muotonsa.

Yleisimmät haasteet ovat liiallinen kuumuus ja kumisekoitusta vanhentava auringonvalo. Tarkkuutta voi suositella myös liuottimien suhteen: autotallin lattialla rengas voi joutua kosketuksiin esimerkiksi öljyn kanssa ja tällöin kumiseos voi pehmentyä ja rengas mennä rikki.

Lähde ja kuva: Nokian Renkaat

Jaa artikkeli