15.2.2020

Lexus ES saa virtuaalipeilit myös Euroopassa – tarjolla näkemisen aputoimintoja

Lexus ES saa virtuaalipeilit

Maailman ensimmäisenä sarjatuotantomallina Lexus ES sai varusteoption virtuaalisille sivupeileille jo 2018. Nyt lisävaruste on saatavilla myös Euroopassa.

Kameraan ja näyttöön perustuvat virtuaaliset sivupeilit tai sivupeilinäytöt ovat viime vuosina nostaneet päätään muun muassa Audi E-tronissa ja Honda E:ssä. Ensimmäisenä sarjatuotantoon ennätti kuitenkin Lexus ES, joka esitteli peilit jo 2018 Japanin markkinoille.

Lexus ES

Nyt lisävaruste on saatavissa myös Euroopan autoihin. Lexus esittelee samalla joukon lisätoimintoja näkemiseen. Vilkkua tai peruutusvaihdetta käytettäessä kamera laajentaa näytettävää näkymää ja muistuttaa toiminnosta erityisellä ikonilla. Lisäksi kuljettaja voi valita laajennetun näkymän itse tai kytkeä toiminnon pois päältä.

Pysäköidessä peilinäytöt näyttävät lisäksi vertailuviivat 50 senttimetrin etäisyydelle kyljistä sekä 20 ja 50 senttimetrin etäisyydelle takapuskurista. Maantie- ja moottoritieajossa peilinäkymiin projisoidaan etäisyysviivat 5, 10 ja 15 metrin etäisyyksille arvioinnin helpottamiseksi. Luonnollisesti järjestelmä kompensoi takana ajavien ajovalot ja toimivat samalla kuolleen kulman varoitusjärjestelmänä.

Lexuksen mukaan peilikamerat on sijoitettu aerodynaamisiin koteloihin, jotka aiheuttavat vähemmän tuulen suhinoita autoon. Kameroissa on lämmitin jäätymisen ja huurtumisen varalta ja sijaintinsa ansiosta kamerayksiköt eivät ole sateelle ja lumelle alttiina. Kuljettaja voi aktivoida lämmitystoiminnon itse, mikäli kameranäkymät ovat peittyneenä. Lexuksen järjestelmä myös kääntää kamerat peilien tavoin sivuun kun auto lukitaan.

Hiukan karusti toteutettujen peilinäyttöjen perusteluna on, että luontaiseen paikkaan sijoitetut näytöt sopivat paremmin kuljettajan näkökenttään, eivätkä vaadi merkittävää totuttelua perinteisten peilien jälkeen.

Järjestelmä esitellään virallisesti Euroopan markkinoille Geneven autonäyttelyssä maaliskuun alussa, jonka jälkeen se saapuu tilattavaksi tietyillä kohdemarkkinoilla.

Lähde ja kuvat: Lexus

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat