21.12.2017

Näy vuoden pimeimpänä päivänä: Liikenneturvan vinkit heijastimiin

heijastin
Kuva: Jari Saarentaus

Liikenneturva muistuttaa liikenteessä näkymisen merkityksestä vuoden pimeimpänä päivänä.

Suomessa eletään tänään vuoden pimeintä aikaa ja näkyvyyden merkitys korostuu liikenteessä. Yksi jalankulkijan tärkeimmistä turvavarusteista pimeällä on vuosisadan liikennetekonakin palkittu heijastin.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Heijastava asuste ei korvaa heijastinta

Liikenneturva muistuttaa, että heijastavat asusteet eivät aina korvaa heijastinta. Ne tuovat kuitenkin käyttäjälleen lisänäkyvyyttä.

– Heijastin ja heijastava tuote ovat kaksi täysin eri asiaa. Heijastimeksi voi kutsua ainoastaan EN 13356 -standardin mukaista tyyppihyväksyttyä henkilösuojainta. Esimerkiksi heijastavasta langasta tehdyt asusteet ovat hyvä lisä, mutta niiden kanssa kannattaa käyttää oikeita heijastimia, Liikenneturvan suunnittelija Laura Loikkanen kertoo.

Materiaalin hyvä laatu ei riitä

Heijastavasta langasta kudottujen asusteiden alhainen heijastavuus johtuu heijastavan materiaalin vähäisestä määrästä. Materiaalin laatu on useimmiten hyvä, mutta pelkästään se ei riitä.

– Kun ompelulangan paksuinen heijastava lanka on ripoteltuna muutaman millin pätkissä neulepinnan joukkoon, ei muodostu yhtenäistä ja tasaista heijastavaa pintaa, joka on edellytys tehokkaalle takaisinheijastavuudelle, Loikkanen sanoo.

Tehokkaan heijastimen tunnistaa Liikenneturvan mukaan siitä, että sen myyntipakkauksesta löytyvät ainakin CE- ja EN 13356 –merkinnät, tyyppitarkastuksen tehneen tahon ja valmistajan tiedot sekä käyttöohjeet.

Testaa teho taskulampulla

Heijastimen tai heijastavan tuotteen tehon voi myös testata taskulampun avulla.

– Aseta heijastin tai heijastava tuote noin kymmenen metrin päähän ja osoita sitä nenänpääsi kohdalle asetetulla taskulampulla. Näin pääset katsomaan heijastinta valon takaa, ikään kuin autoilijan näkökulmasta. Jos testaat vaikkapa heijastavasta langasta kudottua pipoa, aseta viereen vertailun vuoksi myös oikea heijastin. Hyvä heijastin palauttaa valon ja loistaa kirkkaasti, Loikkanen kertoo.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Varma joululahja

Jos joulupakettiin on menossa heijastavasta langasta tehty pipo tai lapaset, Liikenneturva suosittelee sujautttamaan mukaan myös perinteisen heijastimen. Näin varmistaa läheisensä näkymisen pimeässä.

Liikenneturvan mukaan heijastimen etu lahjaideana on, ettei niitä koskaan voi olla liikaa.

– Överit on parempi kuin vajarit, kun on kyse heijastimista, Loikkanen tiivistää.

Lähde: Liikenneturva Kuva: Jari Saarentaus / Moottorin kuva-arkisto

Luetuimmat