Liikenne Uutinen 29.9.2014

Heijastin unohtuu joka toiselta taajamassa

Liikenneturvan vuonna 2013 toteuttamissa seurannoissa ilmeni, että taajama-alueella heijastin on käytössä joka toisella kävelijällä.

Liikenneturvan vuonna 2013 toteuttamissa seurannoissa ilmeni, että taajama-alueella heijastin on käytössä joka toisella kävelijällä.

– Heijastinkausi alkaa iltojen pimetessä ja jatkuu kevääseen. Heijastimen hyöty on kiistaton, turvallisuusinsinööri Ari-Pekka Elovaara Liikenneturvasta arvioi.

Elovaaran mukaan kaukovaloilla kulkevan auton kuljettaja havaitsee heijastimen kanssa liikkuvan jopa kolme kertaa kauempaa kuin ilman heijastinta kulkevan.

Kaikista jalankulkijoiden kuolemantapauksista lähes puolet tapahtui pimeällä tai hämärässä. Vuonna 2012 liikenneonnettomuuksien tutkijalautakunnat tutkivat 16 pimeällä tai hämärällä tapahtunutta jalankulkijan kuolemantapausta. Heistä puolet ei käyttänyt heijastinta.

Vaikka puolet jättävät heijastimen taskun pohjalle, heijastimen tarpeellisuus kuitenkin tiedostetaan, paljastuu Liikenneturvan kyselytutkimuksesta.

Lähes kaikki kyselyyn vastanneista myöntävät heijastimen olevan tarpeen myös valaistuilla kaduilla liikuttaessa pimeän aikaan. Valtaosa (96 %) haluaisi myös läheisensä käyttävän heijastinta pimeään aikaan liikkuessaan.

– Nykyisin löytyy jokaiselle omaan makuun ja jokaiseen käyttötarkoitukseen sopiva heijastin. On asusteeksikin käypiä design-heijastimia ja lenkkivarusteisiin sopivia stretch-heijastimia.

Toista kertaa järjestettävällä valtakunnallisella heijastinpäivällä 1.10. Liikenneturva kannustaa ihmisiä avaamaan heijastinkausi. Heijastinpäivänä on tapahtumia eri puolilla Suomea. Katso tapahtumat täältä: Heijastinpäivä.

Näin käytät heijastinta!

 • Anna sen heilua:
  Riippuva heijastin kannattaa kiinnittää polven korkeudelle niin, että se heiluu vapaasti.
 • Roikota ranteesta:
  Ranne tai kyynärvarsi on hyvä paikka stretch- tai jousiheijastimelle.
 • Molemmin puolin:
  Molemmin puolin kiinnitetyt heijastimet auttavat autoilijaa hahmottamaan tiellä kulkijan myös leveyssuunnassa.
 • Valitse laatuheijastin:
  Varmista, että heijastimesi on CE-hyväksytty.

Jaa artikkeli