Liikenne Uutinen 6.11.2015

Alle puolet käyttää heijastinta

Liikenteessä vältyttäisiin lukuisilta onnettomuuksilta, jos heijastinten käyttäminen olisi yleisempää Suomessa.

Vakuutusyhtiö Ifin tuoreen kyselytutkimuksen mukaan vain alle puolet suomalaisista käyttää heijastinta pimeällä kulkiessaan. Liikenteessä vältyttäisiin kuitenkin lukuisilta onnettomuuksilta ja läheltä piti -tilanteilta, jos heijastinten käyttäminen olisi yleisempää Suomessa.

Autoilija havaitsee heijastinta käyttävän jalankulkijan paljon kauempaa kuin ilman heijastinta liikkuvan.

– Lähivaloilla ajettaessa havaitseminen paranee pimeällä tiellä 25–40 metristä 130–140 metriin. Kaukovaloissa heijastimen käyttäjä näkyy jo yli 400 metrin päästä. Nämä luvut kertovat, miten suuri merkitys heijastimen käyttämisellä liikenteessä on, Ifin vahingontorjuntapäällikkö Jari Pekka Koskela toteaa.

Laki ja oma henki

Lain mukaan jalankulkijan on käytettävä asianmukaista heijastinta pimeällä liikkuessaan. Ilman heijastinta liikkuvat jalankulkijat ja pyöräilijät vaarantavat kuitenkin ennen kaikkea oman henkensä.

– Pyöräillessä kannattaa käyttää lamppua ja jalkaisin kulkiessa mahdollisimman näkyviä heijastimia, Koskela tähdentää.

Ifin teettämä kyselytutkimus toteutettiin syyskuussa 2015 YouGov Finlandin toimesta. Sähköiseen kyselytutkimukseen vastasi 1 006 henkilöä. Vastaajajoukko edustaa 18–74-vuotiasta suomalaista väestöä iän, sukupuolen ja asuinpaikan mukaan.

Huippumuotia heijastimiin

If on kehittänyt kansainvälisesti tunnetun suomalaisen muotisuunnittelija Laura Juslinin kanssa Loistavaa-asusteita ja -vaatteita, jotka sekä heijastavat pimeässä että ovat huippumuotia.

– Loistavaa-kampanjan tarkoituksena ei ole myydä heijastavia tuotteita, vaan tavoitteenamme on herättää niiden kautta keskustelua pimeässä näkymisen tärkeydestä. Jos olisimme valmistuttaneet tavanomaisia heijastimia, emme olisi saaneet nostettua heijastimen käyttämisestä puheenaihetta, Ifin markkinointijohtaja Tuula Sirén arvioi.

Kampanjan asusteet ovat huippumuotia, mikä näkyy niiden hinnassa. Ne on valmistettu erittäin laadukkaista materiaaleista, muun muassa pehmeästä nahasta.

www.laurajuslin.com

Teksti: Marko Jokela Kuva: If

Jaa artikkeli