22.6.2017

Liikennevirasto: varaudu juhannusruuhkiin torstaina ja sunnuntaina

Ruuhka

Juhannusliikenteen vilkkaimmat päivät ovat torstai 22.6. ja sunnuntai 25.6. Molempina päivinä ruuhkat voivat hidastaa liikennettä, joten matkaan kannattaa varata riittävästi aikaa, muistuttaa Liikennevirasto.

Liikenneviraston arvion mukaan juhannuksen menoliikenne on vilkkaimmillaan torstaina 22.6. kello 11–20 välillä. Tällöin liikennettä on normaalia kesäperjantaita enemmän varsinkin pääkaupunkiseudun ulosmenoteillä.

Ruuhkatuntien aikana liikenteen nopeus saattaa laskea jopa 20–40 km/h tien nopeusrajoitusta alemmaksi esimerkiksi valtatiellä 4 pohjoiseen päin. Myös perjantaina 23.6. menoliikennettä on runsaasti, mutta silti selvästi vähemmän kuin torstaina.

– Juhannusliikenteeseen kannattaa lähteä mahdollisuuksien mukaan ruuhka-aikojen ulkopuolella. Lisäksi ajoreitti on hyvä suunnitella etukäteen. Esimerkiksi sellaiset reitit, joilla on tietöitä, voivat ruuhkautua suuremmalla todennäköisyydellä, muistuttaa liikennekeskuspäällikkö Juha Alikoivisto Liikennevirastosta.

Tietyöt

Vaikka työskentely tietyömailla keskeytetään juhannuksen ajaksi, voi tietyöalueilla olla alemmat nopeusrajoitukset esimerkiksi kavennettujen kaistojen takia. Juhannusliikennettä hidastavia tietöitä on muun muassa Helsingin seudun kehäteillä ja monilla valtateillä.

Tiedot käynnissä olevista tietöistä löydät Liikenneviraston Liikennetilanne-palvelusta.

Saaristoliikenteen arvioidaan kulkevan tänä juhannuksena edellisiä vuosia sujuvammin, sillä lauttojen määrää on lisätty.

Juhannuksen paluuliikenne on vilkkaimmillaan sunnuntaina 25.6. kello 11–22 välillä. Myös paluuliikenteessä ajonopeudet voivat tippua huomattavasti ruuhkien takia. Liikennettä on runsaasti koko päivän varsinkin valtateillä 4 ja 5 Helsinkiin päin.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Poliisi valvoo juhannuksenakin

Poliisitarkastaja Timo Ajaste Poliisihallituksesta muistuttaa, että poliisi valvoo juhannusliikenteessä erityisesti ajonopeuksia, ohituksia ja ajoetäisyyksiä.

– Juhannusaattona ja -päivänä teemme lisäksi tehostettua rattijuopumusvalvontaa juhlapaikkojen ja ravintoloiden läheisyydessä, Ajaste huomauttaa.

Rikosuhrimaksu

Jo pienikin määrä alkoholia lisää riskejä liikenteessä, ja liki puolet kohtalokkaista rattijuopumusonnettomuuksista ajetaan touko-elokuussa. Liikenneturva kehottaa keskikesän juhlijoita pitämään yhdessä huolta siitä, ettei kukaan tartu rattiin päihtyneenä.

– Juhannusreissuja ja -juhlia suunniteltaessa on hyvä miettiä ennakkoon kulkemiset ja suosia julkisia tai sopia porukan selvä kuski. Myös seuraavan päivän ajokuntoa kannattaa miettiä, jos yö meni valvoessa ja illan keittoon tuli muutakin kuin raparperia. Jos ajokunto yhtään epäilyttää, on ajoa siirrettävä, painottaa Liikenneturvan aluepäällikkö Rainer Kinisjärvi Oulusta.

Oikealla asenteella juhannusliikenteeseen

Leppoisa asenne ja kiireetön aikataulu luovat hyvät lähtökohdat juhannusreissulle.

– Juhannustaiat voisikin tänä vuonna tehdä jo etukäteen ja kerätä kukkien sijaan kolme A:ta mukaan juhannusliikenteeseen eli huolehtia siitä, että ajoneuvo, aikataulu ja asenne ovat kunnossa, summaa Trafin johtava asiantuntija Jussi Pohjonen, joka raportoi juhannusliikenteen sujumista tien päältä.

Juhannuksesta ennustetaan viileää, mutta poutaista

Ilmatieteen laitoksen alustavien ennusteiden mukaan juhannuksesta on tulossa verrattain viileä ja poutainen. Ennusteet täsmentyvät keskikesän juhlan lähestyessä. Säätietoja tarjoaa myös Foreca.

Allas Helsinki

Voimassa olevat varoitukset on hyvä tarkistaa etenkin ennen vesille lähtemistä, jotta sää ei pääse yllättämään. Varoitukset löytyvät osoitteesta www.ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset

Lisäksi uudesta merisää-palvelusta https://ilmatieteenlaitos.fi/merisaa voi tarkistaa sekä tuoreimmat havainnot että ennusteet Itämerelle.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Älä huku juhannuksena – käytä pelastusliivejä!

Tänäkin juhannuksena poliisi valvoo ja turvaa myös vesiliikennettä.

– Valvomme etenkin kuljettajan kuntoa ja veneen turvavarusteita. Pelastusliivit kannattaa pitää päällä aina veneessä oltaessa, poliisitarkastaja Ajaste sanoo.

Vene

– Kannattaa myös kiinnittää moottorin hätäkatkaisijan remmi pelastusliivien lenkkiin. Tällä voidaan varmistaa moottorin sammuminen, jos jostain syystä putoaa veneestä. Jos veneestä löytyy hätäkatkaisija, kannattaa sitä ehdottomasti käyttää, sillä se on helppokäyttöinen turvallisuusvaruste ja hyvä henkivakuutus, muistuttaa yksikönpäällikkö Ville Räisänen Trafista.

Lisätietoa netissä ja somessa

Tiedot tietöistä, liikennehäiriöistä ja ajokelistä: https://liikennetilanne.liikennevirasto.fi/.

Twitterissä @liikennetilanne ja pääkaupunkiseudulla @LiikennePKS.

Lähde: Liikennevirasto Kuvat: Moottorin arkisto/Antti Hentinen ja Santeri Petrell

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat