28.7.2018

Linnunkakka syövyttää maalipinnan – pikainen poisto pelastaa

Linnunkakka syövyttää maalipinnan

Pahimmillaan linnunkakka syövyttää maalipinnan todella lyhyessä ajassa. Lintujen jätökset tulisi poistaa maalipinnalta mahdollisimman nopeasti.

Jo kevät tuo mukanaan muuttolinnut. Ne temmeltävät taivaalla koko kesän ennen paluumuuttoa lämpöiseen. Valitettavasti linnunkakka syövyttää maalipinnan pelottavan nopeasti jos sitä ei poisteta ajoissa.

Linnunkakan poistaminen
Lakkavaurion välttääkseen linnunjätökset tulee puhdistaa mahdollisimman nopeasti, mutta riittävästä liukasteesta on huolehdittava.

Taistelu linnunjätöksiä vastaan jatkuu koko kesän ajan. On alueesta riippuvaista kuinka yleinen näky lintujen jätökset ovat autojen maalipinnalla, mutta yksikin riittää todella rumaan lakkavaurioon. Tästä syystä pinnan puhdistaminen mahdollisimman nopeasti on tärkeää.

Ei kuitenkaan ole sama kuinka pinnan puhdistaa. Talouspaperilla hiekkaista ja linnunjätöksillä olevaa pintaa hankaamalla aiheuttaa rumat jäljet maalipintaan. Nämä jäljet toki poikkeavat linnunkakan mahdollisesti jättämästä lakkavauriosta, mutta haluamme välttää molemmat.

Esipesu linnunkakkaan
Yleensä vahaturvallinen esipesuaine riittää poistamaan linnunkakat maalipinnalta.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Linnunkakka pois

Ylivoimaisesti paras tapa poistaa linnunjätös on täysin tavallinen pesu. Linnunkakka poistuu yleensä jo esipesun aikana, vaikka käyttäisi esipesuun vahaturvallisia pesuaineita.  Jopa pelkkä vedellä huuhtelu saattaa riittää irrottamaan todella tuoreen jätöksen.

Pesupaikka on varsin harvoin tarjolla juuri hädän hetkellä. Mahdollisuuksien mukaan voi tietenkin hyödyntää esimerkiksi huoltamoiden ja muiden yritysten maksullisia tee se itse -pesupaikkoja auton huuhteluun. Aina sellaistakaan ei löydy tarpeeseen.

Linnunkakka syövyttää maalipinnan nopeasti
Toisinaan linnunkakka on poistettava maalipinnalta paikassa, jossa vettä ei ole saatavilla.

Hyvä mahdollisuus saattaa myös olla huuhteluvapaa pesu, jonka voi suorittaa selvästi useammassa paikassa. Se onnistuu myös silloin kun juoksevaa vettä ei ole saatavilla, mutta vettä kuitenkin tarvitaan. Vettä kuluu ämpärillinen koko auton pesuun, mutta vähempi riittää yksittäisen jätöksen poistamiseen.

Dodo Juice Basics of Blind Detailing Spray
Dodo Juice Basics of Bling Detailing Spray toimii tällä kertaa apuna linnunjätöksen poistamiseen.

Pikakiilloke pika-apuna

Nyt esittelemme kuitenkin hellävaraisen hätäratkaisun linnunjätöksen poistamiseen kun mikään aikaisemmista ei onnistu. Tarvittavia välineitä voi kuljettaa mukana autossa ja puhdistus onnistuu aivan missä tahansa. Linnunkakka syövyttää maalipinnan varoittamatta, joten ainaisesta valmiustilasta ei ole haittaa.

Linnunjätökseen tuuhea mikrokuituliina
Jätöksen poistamiseen on hyvä valita mahdollisimman tuuhea ja hellävarainen mikrokuituliina. Pintaa ei tule hangata.

Vedettömään pesuun tarkoitetut aineet sekä pikakiillokkeet (englanniksi quick detailer) sopivat erinomaisesti tähän tarkoitukseen. Sumutinpulloon käyttövalmiiksi tehdyn tai sellaisena ostetun aineen lisäksi tarvitaan vain yksi mikrokuituliina. Tämän mikrokuituliinan laatuun kannattaa panostaa, koska sillä pyyhitään likaista ja lähes kuivaa maalipintaa. Laadulla tarkoitetaan tässä yhteydessä tuuheutta ja paksuutta.

Vaikutusaika linnunjätökseen
Sumutuksen jälkeen aineen annetaan vaikuttaa ja rikkoa lian rakennetta, tämä on tärkeä ja usein unohtuva vaihe. Aine ei saa kuitenkaan päästä kuivumaan.

Riippumatta siitä käyttääkö vedetöntä pesuainetta vai pikakiilloketta, aine suihkutetaan sumutinpullosta linnunjätökselle. Tässä kohti tulee tärkeä vaihe, eli vaikutusaika. Linnunkakkaa ei tule pyyhkiä heti pois, vaan alue pidetään kosteana tarvittaessa lisää sumuttamalla ainakin minuutin ajan.

Näin valitun tuotteen ainesosat saavat aikaa rikkoa jätöksen rakenteen. Tätä voi auttaa suihkuttamalla pikakiillokkeen mahdollisimman läheltä, jotta kakka irtoaisi pinnalta jo sen vaikutuksesta. Jätöstä ei haluta hangata irti pinnasta, vaan se on tarkoitus liuottaa kemiallisesti.

Suihkutus linnunjätökseen
Pikakiilloke tai vedetön pesu sumutetaan suoraan kohteeseen. Suihkulla voi yrittää saada jätöksen hajoamaan.

Tällä kertaa käytössä on Dodo Juice Basics of Bling Detailing Spray. Kyseessä on pikakiilloke, joka on tarkoitettu juuri tämänkaltaisiin pieniin puhdistustöihin. Basics of Bling Detailing Spray toimitetaan erittäin laadukkaassa sumutinpullossa, jonka hienolla suihkulla on ilo sumutella.

Riittävän vaikutusajan jälkeen myös mikrokuituliinaa kostutetaan hieman pikakiillokkeella ja pinnasta pyyhitään hyvin hellästi kaikki irronnut epäpuhtaus. Kaikkea ei tarvitse saada kerralla. Pintaan mahdollisesti jäävään jätökseen voi sumuttaa lisää pikakiilloketta.

Linnunkakan jäämät
Tälläkin kertaa ensimmäisen pyyhkäisyn jälkeen jäi vielä jäämiä, joten uusintayritys on tarpeen. Hinkkaamisen sijaan pintaan sumutetaan suosiolla uusi kerros pikakiilloketta.

Mikrokuituliinasta käännetään jokaisen pyyhkäisyn jälkeen puhdasta puolta esiin ja myös liina pidetään kevyesti kosteana. Tätä toistetaan hankaamatta kunnes pinta on puhdas. Lopuksi mikrokuituliinasta käännetään puhdas ja kuiva pinta esiin, jolla viimeisetkin pikakiillokkeen jäämät poistetaan puhtaan ja kiiltävän pinnan aikaansaamiseksi.

Linnunkakka syövyttää maalipinnan vain jos sille annetaan mahdollisuus. Nopeasti poistettaessa puhdistaminen on helpointa ja riski pysyvään lakkavaurioon kaikkein pienin.

Teksti ja kuvat: Henri Posa

Luetuimmat