17.4.2018

Milloin on oikea aika vaihtaa kesärenkaat? – Liikenneturva vastaa

Renkaan urasyvyys

Liikenneturvan mukaan kesärenkaat kannattaa vaihtaa silloin, kun ajokeli ja –ympäristö sen sallivat. Samalla kannattaa tarkistaa renkaiden kunto ja urasyvyys.

Huhtikuu tuo yhä keväisempiä kelejä, mutta Liikenneturva suosittelee vielä malttamaan kesärenkaiden vaihtamisen suhteen. Nykyisen tieliikennelain mukainen talvirengaspakko marraskuusta helmikuun loppuun, mutta lain mukaan talvirenkaita saa käyttää pääsiäismaanantain jälkeiselle maanantaille – tai niin kauan, kun keli sitä edellyttää.

Liikenneturva muistuttaa, että tärkeimmät kriteerit renkaiden vaihtamisajankohtaan ovat keli ja oma ajoympäristö.

– Sitten kun etelässä alkaa jo olla sulaa, voivat olosuhteet muuttua nopeasti pohjoista kohti ajettaessa. Keli voi myös vaihdella runsaasti vuorokaudenajasta riippuen, Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tapio Heiskanen muistuttaa.

Autoliitto muistuttaa, ettei renkaita voi kuitenkaan jättää vaihtamatta talvi- ja kesärenkaiden ominaisuuserojen vuoksi.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Huonokuntoiset renkaat ovat onnettomuusriski

Kun renkaiden vaihto on ajankohtaista, Liikenneturva muistuttaa myös tarkistamaan kesärenkaiden kunnon.

– Huonokuntoiset eli liian kuluneet renkaat ovat yleisin auton tekniikkaan liittyvä riski onnettomuuksissa. Myös keliin sopimattomat renkaat, väärä pyörimissuunta, liian alhaiset rengaspaineet tai löysäksi jätetyt renkaat näkyvät merkittävinä riskitekijöinä, Heiskanen luettelee.

Liikenneonnettomuuksien tutkijalautakuntien mukaan renkaisiin liittyvä riskitekijä on ollut mukana noin joka seitsemännessä kuolemaan johtaneessa onnettomuudessa 2000-luvulla.

Tarkista urasyvyys kolikolla

Lain vaatima kesärenkaiden turvallinen urasyvyys on vähintään 1,6 millimetriä, mutta Liikenneturva suosittelee vaihtamaan huonokuntoiset kesärenkaat uusiin jo silloin, kun urasyvyys laskee alle neljään millimetriin. Liikenneturvan mukaan alle neljän millimetrin urasyvyys lisää vesiliirron riskiä.

Renkaiden urasyvyyden voi tarkistaa helposti kahden euron kolikon avulla.

– Jos sen uloin osa uppoaa uraan kokonaisuudessaan, ovat renkaat urasyvyydeltään yli lain vaatimien rajojen. Jos renkaiden kuluneisuudessa on eroja, kannattaa laittaa parempikuntoiset kumit taakse, Heiskanen neuvoo.

Liikenneturvan vinkit renkaiden vaihtoon:

  1. Ajoita renkaiden vaihto ajokelin ja –ympäristön mukaan.
  2. Tarkista renkaiden kunto ja urasyvyydet. Hanki tarvittaessa uudet renkaat.
  3. Tarkista rengaspaineet sekä vaihdon yhteydessä että säännöllisesti sen jälkeen.
  4. Nosta auto kunnon tunkilla ja tarkista oikea nostokohta auton ohjekirjasta.
  5. Jälkikiristä renkaiden pultit 50–100 kilometrin ajomatkan jälkeen.

Lähde: Liikenneturva Kuva: Moottorin kuva-arkisto

Luetuimmat