23.4.2023

Museokortti rantautui Viroon – viidellä käynnillä rahat takaisin!

Tallinna keskiaika

Virossa 59 euron museokortilla avautuvat yli sadan museon ovet.

Luottokortin lisäksi Virossa matkailevan lompakossa on hyvä olla myös uusi Muuseumikaart, joka avaa ovet yli sataan museoon sekä peräti viiteensataan näyttelyyn ja kokoelmaan keskiaikaisista vankityrmistä moderniin taiteeseen ja maataloudesta tietotekniikkaan.

Virolaiset ovat Euroopan johtava museokansa asukasta ja museokäyntiä kohden laskettuna. Maassa on myös eniten museoita Euroopassa asukasta kohden.

Nyt käyttöön tullut maanlaajuinen museokortti on ollut suomalaisille tuttu ja suosittu vuodesta 2015. Virosta tulee nyt viides maa, jossa museokortin omistajat pääsevät nauttimaan rajoittamattomista kulttuurielämyksistä.

Proto_Tallinna

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kulttuurin tukipylväitä

Museot ovat parhaimmillaan ainutlaatuisia ja persoonallisia käyntikohteita, vierailijaansa aktivoivia yllätyksiä ja vahvan muistijäljen jättäviä elämyksiä.

– Museot ovat virolaisen kulttuurin tukipylväitä. Museokortti auttaa paitsi lisäämään museokäyntien määrää entisestään, myös avaamaan maailmanluokan museoidemme ovet ihmisille, jotka eivät muuten niissä kävisi, Viron kulttuuriministeri Piret Hartman kiteyttää museoiden merkityksen maalle ja matkailulle.

Tiedettä, taidetta ja historiaa

Suomalaisten suosituimmasta matkakohteesta Tallinnasta ja reittien varrelta esimerkiksi Pärnuun ja Tartoon löytyy runsaasti kiinnostavia kohteita, joiden ovet avautuvat digitaalisella museokortilla.

Yliopistokaupunki Tartossa on aivan ohittamaton käyntikohde eli kiinnostavan modernissa rakennuksessa sijaitseva Viron kansallismuseo sekä 400 vuotta sivistyksen historiaa tarjoileva Tarton yliopiston museo.

Tallinna keskiaika

Virolaiset ovat museokansaa

Pari vuotta sitten teetetyn tutkimuksen mukaan yli 60 % virolaisista oli vieraillut museossa viimeisen vuoden aikana. Lapsiperheet ovat ahkerimpien museokävijöiden joukossa.

– Lapsiperheiden vinkkejä Tallinnassa ovat muun muassa upea ja suosittu Proto-keskus sekä parhaaksi pysyväisnäyttelyksi vuonna 2019 valittu Arkkitehtuurimuseon tilan kokemista opettava Uuri ruumi. Näyttelyn nimi ei tarkoita ruumiiden etsimistä, mutta sitäkin pääsee tekemään Rakveren poliisimuseossa, joka tempaa mukaansa johtolankojen ja todisteiden jännittävään CSI-maailmaan, Muuseumikaart-hankkeen projektipäällikkö Kert Kask vinkkaa.

Lista Muuseumikaart-museoista löytyy täältä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Koukuttava kortti

– Museokortin valtti on sen helppous ja koukuttavuus. Pääkaupunkiseudulla asuvien on helppo tyydyttää kulttuurinnälkäänsä piipahtamalla Tallinnaan museoon tai näyttelyyn vaikka päiväksi, Samuel Sorainen, Visit Estonian viestinnän asiantuntija Suomessa, ilakoi.

– Odotettu uutuus avaa Viro-faneille vuoden mittaisen kulttuurimatkan, jonka varrelta löytyy historiaa, tiedettä, taidetta, entisajan elämää sekä erikoisuuksia.

Proto_Tallinna

Muuseumikaartin hinta on 59 euroa. Viron museoiden yksittäisten sisäänpääsymaksujen ollessa keskimäärin 10–15 euroa, joten vuosikortti maksaa itsensä 4–6 museokäynnillä takaisin.

Digitaalisen museokortin voi ostaa suomenkielisestä verkkokaupasta muuseumkaart.ee sekä Viking Linen ja Tallink Siljan verkkokaupoista. Kortti toimii henkilökohtaisella QR-koodilla, jonka voi tallentaa älypuhelimen lompakkoon, näyttää sähköpostiviestistä tai tulostaa mukaan. Kortinomistajan ovet museoihin avautuvat myös suomalaisella henkilötodistuksella.

Teksti: Marko Jokela Kuvat: Moottorin arkisto 

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat