20.9.2019

Näin vedät matkailuvaunua: ahtaisiin paikkoihin maltilla

Matkailuvaunun vetäminen

Etenkin ensimmäistä kertaa vaunua vedettäessä kannattaa suosiolla vältellä liian ahtaita paikkoja. Lomalla sellaisia saattaa kuitenkin putkahtaa äkkiarvaamatta eteen, jolloin hyvät neuvot ovat kalliita

Juttusarjamme edellisessä osassa mainitusta ennakkoharjoittelusta Näin vedät matkailuvaunua: nähdä pitää – joka suuntaan on kullanarvoista hyötyä erityisesti silloin, kun ajetaan ahtaissa paikoissa. Näihin ei välttämättä tule mentyä tarkoituksella, mutta kun vaunun kanssa edetään monesti ennestään tuntemattomissa lomakohteissa, tällainenkin tilanne saattaa tulla odottamatta vastaan.

Kun tällaiseen paikkaan päätyy, pitää muistaa kolme sanaa: maltti, maltti ja maltti. Sen lisäksi on osattava peruuttaa vaunun kanssa niin, että poispääsy ylipäätään on mahdollista, ja käyttää mahdollista apukuskia ulkopuolella tähystäjänä. Matkailuvaunun vetäminen vaatii myös yhteispeliä.

Apukuskin kanssa on sovittava selkeä ja ymmärrettävä merkkikieli. Myös näyttäjän on ymmärrettävä yhdistelmän liikeradat ja tilantarve sekä osattava sijoittua niin, että hän näkee olennaiseen paikkaan ja että kuljettaja voi havaita hänet ja merkinannot.

Matkailuvaunun vetäminen

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Matkailuvaunun vetäminen – pyyhkäisy muistettava

Aina tämäkään ei riitä. Etenkin vaunun pitkä peräylitys yllättää monesti kokeneemmankin karavaanarin – tyypillisesti tällainen tilanne syntyy esimerkiksi marketin pysäköintialueella. Yhdistelmän pysäköiminen kahteen peräkkäiseen ruutuun vaikuttaa alkuun helpolta, mutta poispääsy saattaakin tuottaa ylitsepääsemättömiä ongelmia, kun vaunun perä ”pyyhkii” käännettäessä laajalla kaarella eikä näin mahdu viereen pysäköityjen autojen ohitse.

Pahimmassa tapauksessa edessä on odottelua aina siihen asti, kun viereisten autojen käyttäjät saapuvat paikalle. Tilantarve sivusuunnassa on huomioitava myös silloin, kun pysäköidään kadun reunaan lyhtypylvään, liikennemerkin tai vastaavan kohdalle.

Matkailuvaunun vetäminen

Vaunun korkeus tulee myös muistaa katosten, pylväiden ja puiden läheisyydessä ajettaessa. Matkailuvaunun vetäminen vaatii tarkkaavaisuutta erityisesti kapeammilla teillä, jossa oksat saattavat ulottua tien yläpuolelle niin, ettei henkilöautoa korkeammalla vaunulla mahdu ajamaan niiden alitse ilman naarmuja. Myös leirintäalueiden mahdolliset tiukat käännökset saattavat tuottaa tenkkapoon.

Teksti: Jussi Saarinen Kuvat: Lauri Ahtiainen

Viisiosainen juttusarja

Kun henkilöauton perään kytketään matkailuvaunu, moni asia ratin takana muuttuu. Tässä juttusarjassa selvitämme viiden artikkelin voimin, mitä kaikkea vaunun vetäjän pitää ottaa huomioon – niin tavallisessa ajossa kuin hätätilanteissakin.

Kattavin kokonaisuus aiheesta on luettavissa Moottorin tuoreimmassa numerossa 9/2019, jossa selvitämme laajalti sitä, miten matkailuvaunu käyttäytyy ääritilanteissa, siis voimakkaassa jarrutuksessa ja väistettäessä äkillisesti tiellä olevaa estettä. Koko artikkelin sisältävän Moottorin 9/2019 voit ostaa  säköisenä näköislehtenä heti Lehtiluukusta.

Lue juttusarjan aiemmat osat:
Näin vedät matkailuvaunua: alkuvalmisteluissa kiire pois
Näin vedät matkailuvaunua: vinkit aisapainon tarkistamiseen
Näin vedät matkailuvaunua: nähdä pitää – joka suuntaan

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat