Asuntovaunu

Ajoneuvot Matkailuajoneuvot 19.9.2019

Näin vedät matkailuvaunua: nähdä pitää – joka suuntaan

Kun lähdetään vetämään vaunua, se pitää näkyä kunnolla peileistä – ja yhdistelmän mittasuhteiden hahmottaminen vaatii muutenkin harjoittelua.

 

Juttusarjamme edellisissä osissa Näin vedät matkailuvaunua: alkuvalmisteluissa kiire pois ja Näin vedät matkailuvaunua: vinkit aisapainon tarkistamiseen käsittelimme sitä, millaisia valmisteluja matkailuvaunun vetäjältä edellytetään ennen liikenteeseen lähtemistä. Eräs tällainen asia, eikä suinkaan vähäpätöisin, on näkyvyys.

Kuljettajan on ensinnäkin varmistuttava siitä, että valot pelaavat asianmukaisella tavalla. Vaunun ajovalojen, jarruvalojen ja suuntavilkkujen toiminnan kokeileminen hoituu parhaiten ulkopuolella tarkkailevan apurin avulla.

Toinen tärkeä osa-alue ovat peilit. Nykyinen lainsäädäntö ei enää vaadi erillisiä apupeilejä, vaan kuljettajan on varmistauduttava siitä, että hän voi nähdä auton sekä perävaunun sivuille ja seurata takaa tulevaa liikennettä.

Apupeilit ovat silti ehdottoman suositeltavat, etenkin jos hinattava ajoneuvo on vähänkin leveämpää mallia. Peilit helpottavat huomattavasti niin peruuttamista kuin ohittavien autojen ja vaunun sivuttaisliikkeiden seuraamista. Lisäpeilien tulisi olla E-hyväksytyt ja muodoltaan sekä asennukseltaan sellaiset, etteivät ne aiheuta vaaraa.

matkailuvaunu

Ulkomitat hahmotettava

Asennukseen liittyy olennaisena se, että vaunun ääripäät näkyvät peileistä kunnolla. Auton omat peilit on puolestaan hyvä säätää näyttämään vaunun pyöriä, varsinkin oikeanpuoleista tai -puoleisia – vaunun oikaisu käännöksissä on näin helppo havaita.

Etenkin vuokravaunulla tai muulla tuntemattomalla vaunulla liikuttaessa tulisi myös hahmottaa vaunun ulkomitat ja mittasuhteet ennen lähtöä – niin leveyden, pituuden ja korkeuden kuin myös peräylityksen osalta.

Yhdistelmän käsittelyä ja peruuttamista olisikin hyvä harjoitella etukäteen vaikkapa tyhjällä asvalttikentällä, jotta perusmanööverit iskostuisivat selkäytimeen.

Teksti: Jussi Saarinen Kuvat: Lauri Ahtiainen

Viisiosainen juttusarja

Kun henkilöauton perään kytketään matkailuvaunu, moni asia ratin takana muuttuu. Tässä juttusarjassa selvitämme viiden artikkelin voimin, mitä kaikkea vaunun vetäjän pitää ottaa huomioon – niin tavallisessa ajossa kuin hätätilanteissakin.

Kattavin kokonaisuus aiheesta on luettavissa Moottorin tuoreimmassa numerossa 9/2019, jossa selvitämme laajalti sitä, miten matkailuvaunu käyttäytyy ääritilanteissa, siis voimakkaassa jarrutuksessa ja väistettäessä äkillisesti tiellä olevaa estettä. Koko artikkelin sisältävän Moottorin 9/2019 voit ostaa  säköisenä näköislehtenä heti Lehtiluukusta.

Lue juttusarjan aiemmat osat:
Näin vedät matkailuvaunua: alkuvalmisteluissa kiire pois
Näin vedät matkailuvaunua: vinkit aisapainon tarkistamiseen

Jaa artikkeli

Kaikki koeajot

Uusimmat