9.2.2022

Nimi muutettu: Näin lyhykäisyydessään käynnistyi Dacian tarina

Dacia 1100

Dacian historia ulottuu 54 vuoden taakse. Kommunistisesta Romaniasta piti tulla autoteollisuuden suurmaa, mihin haettiin hieman jeesiä Renaultilta. Tavoite toki toteutui, muttei aivan suunnitellusti.

1960-luvun lopulla Romanian diktaattori Nicolae Ceaușescun johtamalla hallinnolla oli tavoitteita maan nostamiseksi yhdeksi keskeisistä autoteollisuusmaista. Tyhjästä sellaiseen asemaan ei kuitenkaan nousta, joten turvautuminen oli monien muiden vastaavien maiden tapaan tekniikan lainaamiseen.

Romanialaiset lähtivät yhteistyöhön Renaultin kanssa – ranskalaisvalmistaja voitti tarjouskilpailun. Kuinka erilaiselta Euraasian automarkkinat näyttäisivätkään, jos näin ei olisi tapahtunut, Renaultin ja Dacian yhteistyö kun ulottuu pintaa syvemmälle.

Dacia Heritage Collection
Dacian 50-vuotisjuhlakuvassa yhteen potrettiin on saatu kaikki tärkeimmät historialliset Dacia-mallit, alkaen 1100:sta vuodelta 1968, päättyen uuden alun Loganiin vuodelta 2004.

Dacialle – joka nimettiin Romanian alueella antiikin aikana vaikuttaneen Daakian alueen, kansan ja kuningaskunnan mukaan – perustettiin ikioma tehdas eteläiseen Romaniaan. Siellä käynnistyi elokuussa 1968 Renault 8-mallin tuotanto Dacian väreissä. Autotuotannon aloituksella oli tärkeä merkitys köyhän alueen talouden kehityksen kannalta. Näin on edelleen, vaikka Romania on toki nykyään aivan eri tilanteessa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Dacia 1100 ja niin edelleen

Renault 8:n sympaattinen ilme päätyi romanialaisversioon omilla tunnuksilla ja hieman ylimääräisistä kromilistoista riisuttuna. Mallimerkintä 1100 kielii tietysti 1,1-litraisesta voimanlähteestä, joka oli sijoitettu Dauphineen perustuen taakse. Rinnakkaistuotannon alkuaikoina laatutaso vastasi Daciassa oikeastaan täysin Renaultia. Näin oli osittain siksi, että suurin osa komponenteista laivattiin Ranskasta, ja toisaalta siksi, että Piteștin tehdas oli aivan tuore, uusine laitteineen ja orientoituneine autonrakentajineen.

Dacia 1100
Vaikka 1100 tehtiin ilman muuta arkiautoksi, ei se vierastanut myöskään ralliratoja. Hevosvoimia takatuupparista löytyi 46.

Ikään kuin välimalliksi tarkoitettua Dacia 1100:aa ehdittiin valmistaa vuoden 1971 loppuun mennessä noin 37 500 kappaletta. Ajossa niitä on edelleen kourallinen.

Dacia 1300
Dacia 1300, etualalla pilkistää suunnittelun kukkanen.

Tarina jatkuu. Eletään loppukesää 1969. Ihminen on käynyt kuussa ja mannertenvälinen yliäänimatkustajakone lentää. Renault tulee esittelemään uuden 12-sedanin Ranskassa elokuussa ja Dacia oman versionsa siitä sopimuksen mukaisesti tismalleen samaan aikaan Romaniassa. Dacia saa mallinimen 1300, ja vaikka laatutaso ei pysykään loppuun asti täydellisenä, leviää se laajalle Romanian rajojen ulkopuolelle, aina Suomeen asti Renault 12 Dacian nimellä, jokusen kappaleen voimalla 70-luvulla.

Automaailmaa Dacia ja Romania eivät ehtineet kommunistivallan aikana monista yrityksistä huolimatta valloittaa, mutta ehkä jopa hieman ironisesti yli 20 vuotta sen päättymisen jälkeen se onnistui melkoisella tavalla. Asia on helppo todeta nyt, kahden miljoonan Dusterin ja Euroopan myydyimmän yksityisauton tittelin vuonna 2021 saavuttaneen Sanderon jälkeen.

Teksti: Benjamin Helander Lähteet: Autotoday, Autoevolution Kuvat: Dacia

Lisää aiheesta

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat