18.6.2021

Päivän kuva: korona rauhoitti liikenteen Vaalimaalla

Moni asia erottaa suomalaiset venäläisistä, mutta mikä erottaa Suomen ja Venäjän valtiot toisistaan? Muun muassa nämä kaksi rajapyykkiä.

Suomella on yhteistä valtionrajaa Venäjän kanssa yli 1 300 kilometriä. Rajan yli kulkee vuosittain useita miljoonia matkustajia, yksi vilkkaimmista rajanylityspaikoista on Vironlahdella sijaitseva Vaalimaa.

Koronan myötä rajaliikenne on romahtanut murto-osaan tavallisesta. Tämän johdosta myös Vaalimaan raja-asema on ollut poikkeuksellisesti öisin suljettuna.

Syy on helppo ymmärtää: aamupäivällä ylityspaikalla kuuluisi nähdä rekkajonoja ja vilkasta liikennettä, nyt näemme puolen tunnin aikana rajan yli tulevan ainoastaan yhden rekan. Normaalisti Vaalimaan ylityspaikan läpi menee noin 400 raskasta ajoneuvoa vuorokaudessa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Näkymätön muuri

Meiltä päin katsottuna Suomi, ja samalla Euroopan Unioni päättyy kaistaleeseen sinivalkean ja punavihreän rajapyykin välillä. Rajalla seistessä herää outo muisto reilun vuoden takaa, kun meillä oli hetken aikaa Suomen sisäinenkin raja valvottavana.

Toivottavasti koronapandemia saadaan taltutettua mahdollisimman pian, jotta rajojen yli pääsee taas kulkemaan ja tutustumaan siihen mitä on muiden normaali.

Mainittakoon vielä, että raja-alueelle ei ole asiaa ilman lupaa, joten mekin olemme paikan päällä Tullin henkilökunnan vieraina. Lisää tästä reissusta viranomaisten luokse kerromme lisää kuitenkin hieman myöhemmin.

Teksti: Eetu Kokkonen Kuvat: Aake Kinnunen

a:2:{i:0;s:5:"70258";i:1;s:5:"70413";}

Luetuimmat