30.4.2025 Päivän kuva Päivän kuva: vapulta se alkaa – kuuma mutta niin lyhyt grillikesä! Teksti Marko Jokela Kuva Marko Jokela Jaa artikkeli: Facebook Jaa facebookissa X Jaa X:ssä LinkedIn Jaa LinkedInissä Kyselyn mukaan 54 prosenttia suomalaisista on sitä mieltä, että grillaus kuuluu vappuun. Ja vain joka kymmenes kertoo osaavansa grillata pihvin oikein ilman turhaa kääntelyä. Meidän suomalaisten on vaikea uskoa, että Mamba-yhtyeen Vielä on kesää jäljellä -kappaletta vuodelta 2002 olisi totta. Olenko siis realisti vai pessimisti, jos totean, että vapulta alkaa kesä, sitten on juhannus ja kohta se kesä ja grillaussäät ovatkin jo vilahtaneet ohitse?HKfoodsin brändi- ja markkinointijohdossa työskentelevä Tiina Frazer pohtii aihetta tuomalla esiin, että grillaushetket ovat lyhyen kesän vuoksi harvinaisia ja arvokkaita. Ja koska ruokaa tarjoillaan usein isommalle porukalle, ovat onnistumispaineet suuret.Mainos (teksti jatkuu alla)Mainos päättyyÄlä käännä sitä pihviä!Tuoreen kyselytutkimuksen mukaan 54 prosenttia suomalaisista on sitä mieltä, että grillaus kuuluu vappuun. grillaustaidoissa onkin vielä parantamisen varaa. Pihviä käännellään hiukan liikaa varmuuden vuoksi, kanan kypsyys arveluttaa ja lihalämpömittarin käyttö välillä unohtuu.Tiedot ilmenevät HKFoodsin teettämästä ja tutkimusyhtiö Bilendin toteuttamasta grillauskyselystä, johon vastasi tuhat 18–75-vuotiasta Suomessa asuvaa henkilöä maaliskuussa 2025. Otos kiintiöitiin kansallisesti edustavaksi sukupuolen, iän ja asuinalueen mukaan.Kyselytutkimuksen mukaan yli puolet suomalaisista (59 %) kääntelee pihviä grillissä varmuuden vuoksi, vaikka tietävät sen heikentävän lopputulosta. Vain joka kymmenes kertoo osaavansa grillata pihvin oikein ilman turhaa kääntelyä.Mustunut pinta ja PAH!Osa haluaa syödä makkaransa tai possunpihvinsä rapean mustakuorisena – ei kannattaisi. Mustaksi grillaaminen, paahtaminen tai savustaminen muodostaa PAH-yhdisteitä eli polysyklisiä aromaattisia hiilivetyjä. Ruokavirasto muistuttaa, että osa PAH-yhdisteistä on syöpävaarallisia ja perimää vaurioittavia yhdisteitä. Kyse ei ole vain makkaroista tai grillilihoista, sillä myös kasvisten ja vihannesten mustaksi grillattu pinta kerää PAH-yhdisteitä.Suomalaisten grilliruuan ikisuosikki on yhäti makkara– ehkä myös sen helpon työstettävyyden vuoksi. Osa täydentää ja keventää ateriaa lisukkeilla kuten salaateilla. HKFoodsin kyselyn mukaan 74 prosenttia yhdistää makkaran ja sinapin.HKFoodsin mukaan touko–elokuun aikana ostetaan 54 prosenttia koko vuoden grillimakkaroista ja kesäkuussa makkaroita syödään yli 35 miljoonaa kappaletta.Mutta paljonko me suomalaiset grillaisimme ja söisimme makkaroita, jos meillä olisi eteläeurooppalaiset säät ja otollinen ulkogrillauskausi kestäisi kuukausikaupalla? Lue lisää Kaikki artikkelit 25.4.2025 Päivän kuva Päivän kuva: jopa kuulu Ala-Tikkurilan Shell katoaa – muuttuakseen St1:ksi! 22.4.2025 Päivän kuva Päivän kuva: asfalttitiet sortuvat alta – olisiko hiekkatie jo parempi? 18.4.2025 Päivän kuva Päivän kuva: Italian poliisi ehtii tehtäville henkiä säästävän rivakasti 15.4.2025 Päivän kuva Päivän kuva: pysäköintiä roomalaisittain 9.4.2025 Päivän kuva Päivän kuva: liikennettä voi lähestyä myös enemmän positiivisuuden kuin kieltojen kautta 2.4.2025 Päivän kuva Päivän kuva: hämähäkki karusellissa 1.4.2025 Matkailu Päivän kuva: Ankkurien hautausmaalla 20.3.2025 Päivän kuva Päivän kuva: pari tuntia burgerijonossa – ja oli sen arvoista! 17.3.2025 Päivän kuva Päivän kuva: Keine bombe – onko tässä toisen maailmansodan arvokkain ”panttipullo”? Kommentoi artikkelia Peruuta vastausVoit kommentoida artikkelia kirjautumalla sisään. Jaa artikkeli: Facebook Jaa facebookissa X Jaa X:ssä LinkedIn Jaa LinkedInissä Luetuimmat Vuorokausi Viikko Kuukausi 29.4.2025 Käyttötesti käytetyllä Käyttötesti käytetyllä: Toyota Prius tuntuu vanhan mersun jälkeen stereotypiselle riisikipolle 28.4.2025 Koeajo Koeajo: Volkswagen Transporter T7 – kun kilpailijasta tuli kumppani 29.4.2025 Ajoneuvot Citroën C5 Aircross siirtyi näyttävästi toiseen sukupolveensa - lippulaivan asema edellyttää tietyn määrän brassailua 25.4.2025 Peräkärryt Moottori 100 vuotta: peräkärryn akseli taittui väistökokeessa 28.4.2025 Käytetyt erikoisuudet Käytetyt erikoisuudet: torpedokeulainen Scania T124 -rekkaveturi 22.4.2025 Kuluttajat Uudehko Škoda Enyaq on vaatinut yli 30 huoltokäyntiä kahdessa vuodessa– autoliikkeet eivät suostu ostamaan autoa vikojen vuoksi 25.4.2025 Peräkärryt Moottori 100 vuotta: peräkärryn akseli taittui väistökokeessa 25.4.2025 Pyöräily Testi: Pyöräilykypärien vallankumous? – Tuleeko tästä pyöräilykypärän hihnasta tulevaisuudessa jopa standardi? 25.4.2025 Moottoripyörät KTM-leirissä kuhisee jälleen – pääkaupunkiseudun myymälä ja huolto lopettaa toimintansa 27.4.2025 Ajatuksia autoista Polttomoottori sähköauton varavirtana, eikö näiden aika mennyt jo? – Ajatuksia autoista 15.4.2025 Kuluttajat Auton rengas irtosi – renkaanvaihtotyön tehnyt korjaamo kiisti syyllisyyden, koska autolla ajettu matka oli ”kolme kertaa Helsingistä Ivaloon” 13.4.2025 Lentokoneet Kiinalaisyhtiö Juneyao Air, jolla on kaksi reittiä Helsinki-Vantaalle, kieltäytyy vastaanottamasta Boeingilta uutta laajarunkokonetta tullien takia 22.4.2025 Kuluttajat Uudehko Škoda Enyaq on vaatinut yli 30 huoltokäyntiä kahdessa vuodessa– autoliikkeet eivät suostu ostamaan autoa vikojen vuoksi 27.3.2025 Uutinen Ajokortin ylläpito käy kalliimmaksi – ikäkuskien kukkarolla käydään 16.4.2025 Esittely Viimeiset käynnistykset: rivikutosen selittämätön jalous