21.5.2019

Parivertailu: Hyundai Kona Electric ja Kona 1.6 T-GDI – tasoissa kiihtyvyyskokeisiin

Parivertailu Hyundai Kona Electric vs 1.6 T-GDI

Sähköauto vastaan polttomoottori -parivertailumme lähtökohdat ovat jännittävät: molemmat Hyundai Kona -malliversiot tarjoavat paperilla identtisen suorituskyvyn.

Tuorein parivertailumme keskittyy aiheeseen, mitä autonkäyttäjä saavuttaa – tai toisaalta menettää – valitessaan polttomoottorilla kulkevan auton sijaan saman mallin täyssähkötekniikalla toteutettuna. Lukuisiin kysymyksiin, joita tuntuu vertailua tehtäessä putkahtavan esiin aina vain lisää, olemme lähteneet hakemaan vastauksia kahdella autolla, Hyundai Kona Electricillä sekä Kona 1.6 T-GDI 7-DCT -mallilla.

Autojen hintaeroja käsittelimme jo aiemmassa aloitusjutussamme, jossa kerroimme myös, että Konat ovat lähtökohtaisesti mahdollisimman lähellä toisiaan: molemmat ovat etuvetoisia, ja autonkäyttäjän silmissä myös automaattivaihteisia. Sähköautossahan välityksiä tarvitaan vain yksi, ja bensamalli puolestaan hämmentää pykäliään seitsennopeuksisen kaksoiskytkinvaihteiston kautta.

Parivertailu Hyundai Kona Electric vs 1.6 T-GDI

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tehot ja painot ristiin

Todella mielenkiintoisia ovat vertailuautojen ilmoitetut numeroarvot. Kone Electric vaikuttaisi moottorin lukemien perusteella olevan niskan päällä, sillä sen suurimmaksi tehoksi ilmoitetaan 204 hevosvoimaa, ja maksimivääntömomentti asettuu lukemaan 395 newtonmetriä.

Kona 1.6 T-GDI taas kehittää tehoa parhaimmillaan 177 hv ja vääntömomenttia 265 Nm. Näin ollen Electricin eduista ei vaikuttaisi muodostuvan epäselvyyttä.

Kaikki kulminoituu kuitenkin autojen omamassoihin ja sitä kautta teho-painosuhteeseen. Bensiini-Konan ilmoitetaan painavan versiosta ja varustelusta riippuen 1 400 kilogramman molemmin puolin, kun taas sähköauton omamassaksi kerrotaan selvästi suurempi lukema, plus miinus 1 700 kg.

Parivertailu Hyundai Kona Electric vs 1.6 T-GDI

Mittaukset ratkaisevat

Nämä massaerot tasoittavat suorituskyvyn, siis valmistajan ilmoittaman sellaisen. Kona 1.6 T-GDI:n ilmoitettu kiihtyvyys 0–100 km/h luetaan 7,7 sekuntia, ja Kona Electricin luvataan pinkaisevan sataseen vain sekunnin kymmenyksen paremmalla ajalla.

Perusteelliset suorituskykymittaukset, kuten myös testiautojen todellisten omamassojen punnitukset, kertovat lopulta kutkuttavan tilanteen todellisen laidan. Parivertailu julkaistaan kokonaisuudessaan Moottorin numerossa 7/2019, joka ilmestyy 19. kesäkuuta.

Teksti ja kuvat: Jussi Saarinen

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat