15.10.2024

Parranpärinä taattu – kitkat vai nastat ja sähköautoilu!

Kuva Moottorin arkisto
Kitkarengas

Helsingin kaupunki sysii valitsemaan auton alle kitkarenkaat – etenkin jos ajaa sähköautolla. Autoliiton koulutuspäällikkö: ”Kuten rengasvalinnoissa aina – myös sähköauton kohdalla – on tärkeää ottaa huomioon omat käyttötarpeet ja ajoympäristöt, joissa säännöllisesti liikkuu.”

Helsingin katukuvassa on esillä ulkomainoskampanja, jossa kannustetaan sähköautoilijoita valitsemaan talvirenkaiksi kitkarenkaat. Aihe herättänee autoilijoiden keskuudessa keskustelua. Keskustelun sytykkeinä on useampia näkökantoja vahvastikin jakavia osasia, joita ovat ajossa pakokaasupäästötön sähköauto sekä tiukasti omissa poteroissaan olevat talvirengaskoulukunnat.

Asiaa mutkistaa sekin, että etenkin vilkkaat risteykset kiillottuvat tietyissä talvisissa olosuhteissa erittäin liukkaiksi, jota helpottaa nastarenkaisten autojen jäätynyttä tienpintaa rouhiva vaikutus. Tämä ilmiö mahdollistaa liikkeelle pääsyn myös kitkarenkailla, muistuttavat jotkut nastarenkailla ajavat.

Nastarenkaan pito-ominaisuudet ovat parempia jääkeleillä, kitkarenkaiden lumipinnalla.

Helsingin kaupungin julkaisema tiedote aiheesta tähdentää, että kitkarenkaat ”ovat paras valinta kaikissa autoissa muun muassa ilmanlaadun parantamiseksi ja melun vähentämiseksi.”

Etenkin painavimmissa ajoneuvoissa kitkarenkaat ehkäisevät kadun kulumista ja katupölyä. ”Siksi myös sähköautoilijoiden kannattaa valita kitkarenkaat”, kannustaa Helsingin kaupunki.

Sähköautot ovat akkujen painon takia raskaampia kuin vastaavat polttomoottoriautot.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kitkojen osuus nyt 40 %

Helsinki muistuttaa, että katupölyn pääasiallinen aiheuttaja kaupungissa ovat nastarenkaat.

Helsingin talviliikenteessä kitkarenkaiden osuus on noin 40 prosenttia. Kaupungin julkilausuttuna tavoitteena on, että talveen 2030–2031 mennessä kitkojen osuus olisi 70 prosenttia. Taustana tavoitteelle on myös se, että EU:n uudet aiempaa tiukemmat ilmanlaatudirektiivit ovat näillä näkymin tulossa voimaan vuoden 2024 loppuun mennessä ja ilmanlaadun raja-arvot vuonna 2030. Uudessa direktiivissä hengitettävien hiukkasten eli katupölyn raja-arvo on aiempaa tiukempi.

Helsingin kaupunki arvioi, että raja-arvo todennäköisesti ylittyy Helsingissä, jos tilannetta parantavia toimenpiteitä ei tehdä.

Kaupunki tekee muun muassa viestintää yhteistyössä Helsingin seudun ympäristöpalveluiden ja muiden pääkaupunkiseudun kuntien kanssa.

Valitse renkaat käyttötarpeeseen

Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen karsastaa rengasvalinnoissa rajuja yksinkertaistuksia.

– Kuten rengasvalinnoissa aina – myös sähköauton kohdalla – on tärkeää ottaa huomioon omat käyttötarpeet ja ajoympäristöt, joissa säännöllisesti liikkuu. Jos talven aikana joutuu esimerkiksi ajelemaan vesijäisillä sivuteillä, on nastarengas varmempi valinta. Jos taas oma liikkuminen tapahtuu pelkästään pääväylillä tai hyvin hoidetuilla keskusta-alueen teillä, ovat kitkarenkaat hyvä vaihtoehto.

Pohjois-Suomen oloissa, missä olosuhteet ovat stabiilimmat, kitkarenkaat saattavat Vesalaisen mukaan olla jopa parempi valinta kuin Etelä-Suomessa, missä keliolosuhteet vaihtelevat useammin ja nopeammin.

– Toki Pohjois-Suomessa on paljon pienempää tiestöä, jolla vesijääongelmilta ei voi välttyä – tarvitaan siis taas omat ajoympäristöt huomioivaa harkintaa ennen valinnan tekoa.

Sähköautoko määrää rengasvalinnan?

Moni sähköautoilija tavoittelee hiljaista ajokokemusta ja valitsee nastarenkaan sijaan kitkarenkaan. Sähköautolle on polttomoottoriautoja suuremman painon lisäksi ominaista sen tehokkuus. Perusperheautolta näyttävän auton suorituskyky sähköisellä voimalinjalla voi yllättää tottumattoman.

Useat sähköautot ovat myös nelivetoisia.

– Nelivedon ansiosta iso ja painavakin auto kiihtyy todella reippaasti liukkaallakin ajoalustalla, mikä aiheuttaa herkästi sen, että kuljettajalta jää hahmottamatta kelin todellinen haasteellisuus. Autoa pysäytettäessä ja liukkaaseen kaarteeseen ajettaessa tämä saattaa kostautua. Nelivetoinen auto ei pysähdy yhtään kaksivetoista autoa paremmin, Vesalainen muistuttaa.

Hänen mukaansa siihen kysymykseen, kannattaako sähköautoon valita nastat vai kitkat, ei ole mitään absoluuttista totuutta vaan jokaisen autonkäyttäjän on henkilökohtaisesti muodostettava näkemyksensä siitä, kummat renkaat juuri hänen käyttötarkoitukseensa ja autoonsa soveltuvat paremmin.

– Rengasvalintaa tehtäessä olen aina suositellut tutustumaan puolueettomien tahojen tekemiin rengastesteihin. Sama pätee sähköauton rengasvalintaan – tosin tällöin olisi tärkeää, että testauskin olisi tehty nimenomaan sähköautolla, kuten oli tehty esimerkiksi Moottori-lehden numerossa 8/2022.

Helsingin Lönnrotinkadulla kokeillaan nastarengaskieltoa. Nastarenkaiden käyttökieltoja Vesalainen karsastaa.

– Rajoitukset ovat hankalia valvoa ja moni kuljettaja liikkuu myös sellaisissa olosuhteissa, joissa nastarengas on turvallisuuden takia perusteltu valinta. Jokaisella kuljettajalla tulee olla oikeus valita itselleen turvallisin rengastyyppi, eikä heidän liikkumistaan tule rajoittaa rengasvalinnasta johtuen, Vesalainen linjaa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia