19.5.2016

Poliisi satsaa sähköön – Helsingissä kesäkulkupelinä Segway

Poliisin Segway

Sähköinen kaksipyöräinen henkilökuljetin on Helsingin poliisilaitoksen uusin partiointiväline, jonka käyttömahdollisuudet kaupunkiympäristössä ovat vertaansa vailla.

Helsingin poliisilaitos on hankkinut käyttöönsä uusia kaksipyöräisiä kulkupelejä. Tällä kertaa kyseessä ei ole polkupyörä, skootteri tai moottoripyörä, vaikka niitäkin kalustoon kuuluu. Uutuudet ovat sähköisiä henkilökuljettimia. Segwayn ohjaimissa poliisi partioi kesän kaupunkitapahtumissa, puistoissa ja ostoskeskuksissa.

Poliisin Segway
Pilottivaiheessa Segway-henkilökuljettimia hankittiin poliisin käyttöön yhteensä neljä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Helsinki testaa ensimmäisenä

Helsingin poliisilaitos on maan ensimmäinen henkilökuljettimia työkäytössä testaava poliisilaitos. Pilottihanketta varten hankittiin kaikkiaan neljä Segway-merkin viranomaiskäyttöön varusteltua versiota.

Perusmalliin verrattuna näissä on muun muassa tupla-akut, kahdet renkaat, varustelaukku, sininen huomiovilkku, kaatumissuoja ja varustepusseja. Yhden kulkupelin hinnaksi varusteineen tuli noin 14 000 euroa. Vastaavan, varustelemattoma perusmallin saa noin 10 000 eurolla.

Poliisin Segway
Rannekelloa muistuttava laite estää henkilökuljettimen luvattoman käytön, jos poliisin on poistuttava laitteen luota.

– Mikäli kokemukset ovat myönteiset, niitä voidaan mahdollisesti hankkia muihinkin suurempiin kaupunkeihin, poliisijohtaja Jyrki Wasastjerna Poliisihallituksen resurssiyksiköstä arvioi.

Henkilökuljetin vie lähelle

Uusien henkilökuljettimien avulla polisii haluaa olla lähempänä kansalaisia, eli partiot näkyvät ja liikkuvat siellä missä ihmisetkin ovat.

Esimerkiksi suurissa yleisötapahtumissa partioauto tai moottoripyörä on lähes käyttökelvoton. Kaksipyöräisellä sähkökulkupelillä sen sijaan pääsee myös kulkemaan ruuhkaisempia reittejä tapahtuma-alueella.

Poliisin Segway
Uudet kulkupelit herättävät huomiota katukuvassa. Sähköisesti liikkuva poliisipartio on ainakin lasten suosikki. Pasilassa partio piiritettiin nimikirjoitusten toivossa.

Yhdellä latauksella on mahdollista ajaa 40 kilometriä. Kun laitteella ei ajeta, on sen virrankulutus varsin maltillinen, joten partiointi suunnitellaan ajokilometrien, ei niinkään käytetyn ajan mukaan.

– Henkilökuljettimen voi myös viedä metroon tai niitä voi siirtää poliisiautolla, joten partion siirtäminen paikasta toiseen on vaivatonta. Lisäksi partio on kansalaisille helposti lähestyttävä, kun välissä ei ole ikkunoita ja ovia, poliisitarkastaja Ari Järvenpää kertoo.

Henkilökuljetin ei ole lelu

– Nämä eivät ole mitään leluja vaan työvälineitä. Haluamme kokeilla operatiivisen kenttätyön kautta mitä hyvää ja hyötyä näistä on saatavissa meille. Käyttökohteita on Helsingissä paljon, joten PR-tapahtumien vetonaulaa niistä ei tule, ylikomisario Jere Roimu Helsingin poliisista vakuuttaa.

Poliisin Segway

Aivan uutta sähköisten henkilökuljettimien testaus ei poliisille ole.

– Lainmuutos vahvisti käyttöönoton nyt, mutta olemme tutustuneet vastaaviin laitteisiin aiemminkin, Roimu kertoo.

Samanlaisia Segway-henkilökuljettimia on käytössä eri maiden viranomaisilla laajasti. Varsinkin suurkaupunkien katukuvassa ne ovat tuttu näky niin Yhdysvalloissa kuin Euroopassakin.

Poliisin Segway

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Hyvä vastaanotto

Erikoisen näköinen kulkupeli on herättänyt poliisikunnassa keskustelua. Kriittisimmät ovat pitäneet sitä turhakkeena. Toiset puolestaan mainiona kohennuksena jalkapartion liikkuvuuteen. Koekäyttäjien näkemykset laitteesta ovat olleet kannustavia.

Poliisin Segway

– Poliisi on aluksi kova vastustamaan uutta, mutta kun laitetta on kokeiltu, on seuraava kysymys ollut se, miksi näitä ei ole saatu käytöön aiemmin, ylikomisario Jere Roimu kertoo.

Teksti ja kuvat: Antti Hentinen

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat