20.3.2024

Porvoon Vår Vuoden ravintola – Suomen Gastronomien Seuran valinta

Kuva Marko Jokela
Porvoo_VAR_2022_MJ

”Vår on tuonut kala-kasvisvoittoisella menullaan ja erinomaisella palvelulla uudenlaisen elämyksen, ei pelkästään Porvooseen vaan koko Suomeen.”

”Porvoo on ollut pitkään hieno matkailukohde ruokakulttuurin ystäville. Vårin menestys ei ole tullut tyhjästä vaan sillä on syvät juuret porvoolaisessa gastronomiassa, ravintolaelämässä ja Itä-Uudenmaan pientuottajaverkostoissa. Vår on tuonut kala-kasvisvoittoisella menullaan ja erinomaisella palvelulla uudenlaisen elämyksen, ei pelkästään Porvooseen vaan koko Suomeen.”

Näillä perustein Suomen Gastronomien Seura valitsi Vuoden ravintolaksi 2024 porvoolaisen Vårin, joka on sittemmin eli kesällä 2023 saanut Michelin-tähden ja jossa Moottorikin on vieraillut

Porvoo_VAR_2022_MJ

Vastuullisuutta toiminnassaan korostavan VÅR-ravintolan menun perustana ovat villi kala, vihannekset, suomalaiset viljat sekä maitotuotteet. VÅR on saavuttanut arvostetun Michelin-tähden lisäksi Michelin Green Star -tunnustuksen, joka kertoo siitä, että ravintolan toiminta edustaa sitoutumista kestäviin, ympäristöä säästäviin käytäntöihin.

Menestyksen takana on työtä ja porvoolaiset yrittäjät Marjo Lindberg ja Niko Lehto. He ovat kertoneet Moottorille toiveenaan olevan, että ravintola pystyy luomaan ympärilleen tiiviin samanmielisen verkoston, jonka tärkeitä osasia ovat paikalliset maanviljelijät, kalastajat, metsästäjät ja muut tuottajat.

Kaksikko otti tuoreimman tittelin vastaan iloisina.

– Olemme erittäin otettuja siitä, että Suomen Gastronomien Seura on valinnut Vårin Vuoden ravintolaksi. Porvoolaisen gastronomian ja vieraanvaraisuuden esille nostaminen on ollut meidän tavoitteemme. Haluammekin kiittää kaikkia kollegoita Porvoossa, sillä yksin ei tätä kukaan tee. Yhdessä olemme tehneet Porvoosta vetovoimaisen ruokamatkakohteen.

– Ravintolan menestyksestä suurin kunnia ja kiitos kuuluu meidän mahtavalle tiimillemme, paikallisille tuottajille ja yhteistyökumppaneille, Lindberg ja Lehto kiteyttävät.

Porvoo_VAR_2022_MJ

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Esteetikon silmille, herkuttelijan kielelle

VÅRissa ruokailu on kokemus jo yksistään yli 140 vuotta vanhan rakennuksen ja kodikkaan sisutuksensa vuoksi. Villa Borgissa Papinkadulla toimi jonkin aikaa perustamisensa jälkeen makeistehdas Brunberg vuoteen 1920 asti. Talon historian kaikki vaiheet eivät ole tutkijoidenkaan tiedossa, mutta se tiedetään, että rakennuksen nykyjulkisivu on peräisin vuodelta 1896.

Ja se mitä tarjoillaan eteen jää miellyttäviin makumuistoihin. VÅRissa maut vievät kielen ja ruuan asettelu tyydyttää vaativaakin esteetikkoa.

Tunnustuksia vuodesta 1985

Maamme vanhin ruokaseura, Suomen Gastronomien Seura ry, on myöntänyt Vuoden ravintola -tunnustuksen vuodesta 1985 lähtien. Sen saavuttaakseen ravintolan tulee tarjota hyvää ja omaleimaista ruokaa sekä erinomaista palvelua, joka saa asiakkaan tuntemaan itsensä arvostetuksi. Vuoden ravintolalla on hyvä hinta-laatusuhde ja sen toiminta on pitkäjänteistä, tasalaatuista ja varmaa.

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat