22.1.2022

Pyöräilijän ja autoilijan väistämistilanne voi hämmentää, jos liikennemerkki ei näy kahteen suuntaan

Talvipyöräily_2019_AH

Autoilijalle ajoradan ja pyörätien risteyksessä väistämisvelvollisuuden tuovan Väistämisvelvollisuus pyöräilijän tienylityspaikassa -liikennemerkin tulisi näkyä selkeästi niin autoilijoille kuin pyöräilijöillekin. Kaikkialla näin ei kuitenkaan ole.

Tieliikennelain uudistaminen toi kesällä 2020 uuden väistämismerkin: Väistämisvelvollisuus pyöräilijän tienylityspaikassa. Kaikkialla merkki ei kuitenkaan näy eri kulkijaryhmille kuten pitäisi.

– Kyseisen uuden liikennemerkin tulisi korotetun pyörätienjatkeen kohdalla näkyä sekä autoilijoille että pyöräilijöille, jotta kaikki kulkijat tietävät kuinka tulee väistämisen suhteen toimia. Merkin tulisi siis olla kaksipuolinen, jotta se näkyisi kahteen suuntaan, aivan kuten kaikille tuttu suojatiemerkkikin, Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen muistuttaa.

Kaikkialla näin ei kuitenkaan ole, kuten Vesalainen on havainnut.

– Kuvatessani viime syksynä pyöräilijän väistämissääntöjä käsitteleviä opetusvideoita, havaitsin tämän ongelman. Ainakin Raisiossa, missä kuvasimme, merkin värillinen puoli näkyi vain lähestyville autoilijoille. Pyörätielle päin näkyi ainoastaan merkin harmaa tausta, Vesalainen kertoo.

Artikkelissa on valokuvia Raisiosta sekä Vantaan Pähkinärinteestä, jossa samainen liikennemerkkitoteutus on tehty oikein ja oikeanlaisin merkein.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Ajovuoron hahmottaminen vaikeutuu

Vesalainen painottaa, että ongelma ei ole ihan mitätön. Vaillinainen ratkaisu merkin asentamisessa hankaloittaa merkittävästi pyöräilijää – ja voi aiheuttaa vaaratilanteita.

– Pyöräilijän mahdollisuus hahmottaa oikeaa ajovuoroa vaikeutuu, koska hän näkee vain neliskanttisen harmaan merkin, joka saattaa olla paitsi Väistämisvelvollisuus pyöräilijän tienylityspaikassa, myös pysäköintikielto- tai nopeusrajoitusalueiden alkamis- tai päättymismerkki.

Vesalaisen mukaan kärkikolmion ja STOP-merkin kohdalla vastaavaa ongelmaa ei ole, koska niiden muoto poikkeaa kaikista muista liikennemerkeistä.

Asetus säätää asentamisesta

Vesalainen käy varuiksi vielä läpi, mitä liikenteenohjauslaitteiden käytöstä säädetään valtioneuvoston asetuksessa. Asetuksen pykälien (33 § ja 36 §) sanoma on Vesalaisen mukaan yksiselitteinen: kyseisen liikennemerkin tulee näkyä kumpaankin suuntaan ja kaikille ylityspaikan liikkujaryhmille.

Teksti: Marko Jokela Kuvat: avauskuva Moottorin arkisto, muut kuvat Autoliitto / Teppo Vesalainen Lähde: Finlex.fi 

Luetuimmat