10.10.2024

Riistavaara vaanii tuntia ennen auringonnousua ja tunti auringonlaskusta

Kuva Moottorin arkisto
Hirvivaara

Valkohäntäpeurojen kiima-aika loka–marraskuussa saa eläimet liikkeelle – ja ryntäilemään ajoteille.

Eniten tieliikenteen eläinonnettomuuksia tapahtuu tunti ennen auringonnousua ja tunti auringonlaskun jälkeen, muistuttaa Riistakeskus. Riistakolareiden kannalta haasteet kasvavat syksyn ja pimeiden ajo-olosuhteiden edetessä.

Loka–marraskuussa valkohäntäpeurojen kiima-aika saa eläimet liikkeelle, ja samalla aamu- ja iltahämärät osuvat vilkkaimman työmatkaliikenteen aikaan.

Tieliikenteen riistaonnettomuuksissa on hirvien ja valkohäntäpeurojen lisäksi mukana metsäkauriita, metsäpeuroja, villisikoja ja kuusipeuroja. Vakavin haaste ovat muuta riistaa isokokoisemmat hirvet. Vaarallisinta aikaa hirvivaaran kannalta on marraskuu.

Hirvikolari

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tiedätkö kuinka toimia?

Suomen riistakeskuksen kotisivuilla on kattavat ja selkeät ohjeet autoilijoille, kuinka tulisi toimia, jos kolari sattuu omalle kohdalle tai autoilija tulee onnettomuuspaikalle.

Soitto 112:een käynnistää tapahtumaketjun, jonka päätteeksi riistanhoitoyhdistyksen suurriistavirka-apu (SRVA) käy noutamassa kuolleen eläimen tai käynnistää loukkaantuneen eläimen jäljestyksen. Riistakolarista tulee aina ilmoittaa poliisille ja kertoa mahdollisimman tarkoin onnettomuuspaikka.

Mahdollisten riistakolarissa loukkaantuneiden osallisten auttamisen jälkeen on syytä varoittaa muuta liikennettä. Riistakeskus muistuttaa, että varoittamalla ehkäistään lisäonnettomuudet, jotka voivat olla seurauksiltaan jopa vakavampia kuin alkuperäinen onnettomuus.

Varoituskolmio tulee asettaa 200–300 metrin päähän onnettomuuspaikasta tien onnettomuusalttiille puolelle. Hätävilkut tulee kytkeä päälle ajoneuvosta, ja siirtää se mahdollisuuksien mukaan pois tieltä.

Riistaonnettomuusmerkki autoon

Riistasuunnittelija Reima Laaja Suomen riistakeskuksesta neuvoo autoilijoita varautumaan.

– Pidä aina autossa mukana riistaonnettomuusmerkkiä, jossa on toimintaohjeet suurriistakolarien varalle. Merkitse kolaripaikka riistaonnettomuusmerkillä tai muulla autosta löytyvällä tarvikkeella, esimerkiksi muovipussilla, Laaja vinkkaa.

Merkintä helpottaa kolarin jälkiselvittelyä ja loukkaantuneen eläimen jäljitystä. Riistaonnettomuusmerkki on tulostettavissa Suomen riistakeskuksen kotisivuilta.

Saako eläimen lopettaa?

Riistakeskuksen mukaan poliisi tulee vain harvoin kolaripaikalle, mikäli ei ole sattunut henkilövahinkoja tai ole muuta erityistä syytä. Poliisi ottaa yhteyttä niin sanottuun suurriista virka-apuryhmään, joka huolehtii kuolleesta tai loukkaantuneesta eläimestä.

Kolaripaikalla saa lopettaa loukkaantuneen riistaeläimen, mutta se tulee osata tehdä oikein, jottei lisätä eläimen kärsimyksiä. Tässä kohtaa on syytä käyttää vakaata harkintaa: vain harvalla autoilijalla on kokemusta esimerkiksi metsästyksen harrastajien tapaan eläimen oikeaoppisesta lopettamisesta. Riistakeskuksen neuvo on selkeä: jos et itse voi lopettaa eläintä, pyydä apua tai odota kunnes poliisi tai suurriista virka-apuryhmä saapuu paikalle.

Kuolleet hirvieläimet ja villisiat kuuluvat alueen riistanhoitoyhdistykselle ja suurpedot valtiolle. Kuolleen eläimen luvaton ottaminen luetaan varkaudeksi.

Lähde: Suomen riistakeskus

Artikkeli julkaistu alun perin 16.10.2021

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat