11.7.2020

Pikkuisen parempi palapeli – Rolls-Royce Wraith Kryptos

Rolls-Royce Wraith Kryptos grille

Rolls-Royce Wraith Kryptos Collection pitää sisällään salakirjoitukseen pohjautuvan arvoituksen ratkaistavaksi. Kryptos kolkuttelee varmasti maailman kalleimman pulmapelin paikkaa.

Koko projektin lähtökohtana on yhden työntekijän visio ja kryptologian harrastus, mutta lopputuloksena Rolls-Royce Wraith Kryptos Collection. Auto sisältää koodien labyrintin, jonka ratkaisun etsiminen jätetään ostajan harteille. Tämä kyseinen Rolls-Royce Wraith Kryptos Collection rakentuu vain 50 autosta, joten naapurilla tuskin on samanlaista.

Rolls-Royce Wraith Kryptos SOE

Rolls-Royce Wraith Kryptos Collection pitää sisällään salatun viestin, joka kehittyy koko auton läpi auton omistajan iloksi. Tarkoituksena on innoittaa asiakas löytömatkalle. Tietämättömälle salakirjoituksen on tarkoitus näyttää vain ulkonäön vuoksi valmistetulle tarkoituksettomalle muotoiluelementille, mutta tarkemmin katsovan on kuitenkin mahdollista löytää merkkien seasta syvempi merkitys.

– Nimi Kryptos juontaa juurensa antiikin Kreikkaan, jossa sillä tarkoitettiin jotain näkymätöntä, piilotettua, salattua ja jopa myyttistä, kertoo Rolls-Roycen muotoilija Katrin Lehmann.

– Muotoilijana minua on aina kiehtonut mahdollisuus viestiä symbolein, kuvakirjoituksella tai salakirjoituksella, jonka vain muutamat ymmärtävät. Salauksen selvittäminen on avainasemassa koko viestin ymmärtämiseksi työssä, joka näyttäytyy muuten pelkkänä taideteoksena.

Rolls-Royce Wraith Kryptos roofline

Itse asiassa koodi on niin salainen, että vain kaksi henkilöä Rolls-Roycella tietää ja tuntee viestiketjun kokonaisuudessaan. Ratkaisu sijaitsee sinetöidyssä kirjekuoressa suljetussa tallelokerossa Rolls-Roycen päämajalla Goodwoodissa. Asiakkailla on mahdollisuus ratkaista koodi syöttämällä ratkaisuyritys Rolls-Roycen Whispers-mobiilisovelluksen kautta.

– Tarkemmin tarkasteltuna Rolls-Roycen salakirjoitukseen on piilotettu useita viestejä. En malta odottaa ratkaiseeko kukaan asiakkaistamme pulmaa, kommentoi Rolls-Royce Motor Carsin toimitusjohtaja Torsten Müller-Ötvös.

Rolls-Royce Wraith Kryptos

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Spirit of Ecstasy avaimena

Matka kryptologiaan alkaa keulakoristeesta, joka tunnetaan nimellä Spirit of Ecstasy. Vihreällä emalimaalilla koristellut kaiverrukset tuon ikonisen hahmon juurella johtavat salakirjoituksen alkuun. Keulasta on huomattavissa myös puskurin hienovarainen muutos, joka ei sinällään liity ilmeisesti ratkaisuun toimien enemmänkin muotoilullisena erottautumistekijänä.

Auton ulkokuoren harmaa väri (Delphic Grey) paljastaa auringonvalossa maalipintaan upotetut siniset ja vihreät kimaltelevat mica-hiutaleet sekä vapaalla kädellä maalatun kaksivärisen kyljen koristeraidan kanssa, joka myös nimellä pinstripe tunnetaan. Myös osin kiillotetuista, ja keskiöltään auton sävyyn maalatuista, vanteista löytyy pinstripe.

Sisätilojen puolella salakirjoitus sulautuu syvälle verhoiluun. Ehkä kaikkein ilmeisin johtolanka koodin ratkaisemiseen löytyykin niskatuista, joissa tavallisesti majailee merkin kahdesta R-kirjaimesta koostuva tunnus. Nahkapintojen sävy (Kryptos Green) on kehitetty tätä autoa varten ja nahassa on mielenkiintoinen metalliefekti.

Rolls-Royce Wraith Kryptos interior

Etumatkustajat voivat ihailla kojelautaan painettua salakirjoitusta. Nahkapinnan ja tuon erityisen vihreän sävyn teema jatkuu myös ovitaskuissa sekä keskikonsolissa. Kaksivärisen ja valaistun kattoverhoilun teemana on datavirta.

Vain aika tulee näyttämään onnistuuko joku asiakkaista ratkaisemaan arvoituksen. Noinkohan me muut koskaan pääsemme näkemään tämän pikkuisen paremman palapelin ratkaisun, vai unohtuuko koko asia heti julkaisun jälkeen. Kiinnostus kieltämättä heräsi.

Lähde ja kuvat: Rolls-Royce

Luetuimmat