15.1.2021

Romutuspalkkion porsaanreikä tukitaan ’’ettei yksityinen henkilö voi saada kohtuutonta hyötyä’’

Romutuspalkkio

Liikenne- ja viestintäministeriö haluaa romutuspalkkiolakia tarkennettavan niin, ettei usean auton hyvitystä voisi hyödyntää yhden auton ostamiseen.

Romutuspalkkiokampanja teki kolmannen tulemisensa Suomessa vuoden 2020 lopulla. Kampanjassa hyvitetään tällä kertaa uuden auton ostamiseen 1 000–2 000 euroa vanhan auton romuttamisesta. Lisäksi romutuspalkkiota voi hyödyntää tuhannen euron suuruisena joukkoliikennelipun tai sähköavusteisen polkupyörän hankintaan. Laki on kuitenkin ollut yhdeltä osin monitulkintainen ja porsaanreikää tukitaan parasta aikaa nopealla aikataululla.

Liikenne- ja viestintäministeriön mukaan on ilmennyt, että laissa ei ole määritelty selkeästi tuen enimmäismäärää hankittavan uuden auton osalta, eikä laissa ole selvästi kielletty useamman romutuspalkkion hyödyntämistä yhden auton hankintaan.

Ministeriön mukaan lakia täytyy muuttaa niin, ettei yksityinen henkilö voi saada kohtuutonta hyötyä käyttämällä useita romutuspalkkioita yhden uuden auton hankintaan. Määrän rajaamisella halutaan myös varmistaa, että valtion budjetista varattu rahamäärä riittää mahdollisimman monen uuden auton hankintaan.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Muutos mahdollisimman pian

Hallitus on esittänyt muutosta romutuspalkkiosta 14.1.2021. Asia käsitellään täysistunnossa lähetekeskustelussa mahdollisimman pian, jonka jälkeen esitys siirtyy valiokuntaan. Lakimuutoksen on tarkoitus astua voimaan mahdollisimman pian, sillä lakia luonnollisesti sovelletaan vasta sen voimaantulon jälkeen.

Jos omistat useita romutettavaksi joutilasta leimallista henkilöautoa, jotka ovat olleet nimissäsi yli vuoden, saatat vielä saada käytettyä useita romutuspalkkioita yhden auton ostamiseen. Katso tästä linkistä Moottorin listaus kaikista autoista, joihin romutuspalkkiokampanjaa voi hyödyntää.

Lähde: Liikenne- ja viestintäministeriö Kuvituskuva: Moottorin arkisto

Luetuimmat