Liikenne Uutinen 27.11.2020

Romutuspalkkio varmistui – kaasukäyttöisille kuorma-autoille hankintatukea

Romutuspalkkio varmistui ja kaasukäyttöisille kuorma-autoille myönnetään hankintatukea. Kaasukäyttöisten kuorma-autojen tuki on 12 000 tai 5 000 euroa kaasusta riippuen, mutta muiden on tyytyminen 1 000 – 2 000 euron palkkioon.

Romutuspalkkio varmistui käytännön tasolla ja odottaa nyt vain Tasavallan presidentin vahvistusta. Samalla myös kaasukäyttöiset kuorma-autot saavat tukea. Tasavallan presidentin on tarkoitus vahvistaa lait perjantaina 27.11.2020 ja ne tulisivat voimaan 1.12.2020. 

Valtio maksaa romutuspalkkiota 1.12.2020-31.3.2022. Hakemus tulee kuitenkin jättää Liikenne- ja viestintävirasto Traficomille viimeistään 31.12.2021. Valtio maksaa kaasukäyttöisten kuorma-autojen hankintatukea 1.12.2020-31.12.2022.

– Romutuspalkkio ja kaasukäyttöisten kuorma-autojen hankintatuki ovat ensimmäiset Fossiilittoman liikenteen tiekartan toimenpiteet. Valtion rahoituksella vauhditamme henkilö- ja tavaraliikenteen siirtymään kohti ilmastoystävällistä liikkumista. Rahoitusta on tarjolla autoilijoille ja yrittäjille jo tänä vuonna, sanoo liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka.

Romutuspalkkio varmistui

Moottori on uutisoinut aiheesta jo hallituksen esityksen pohjalta ja nyt romutuspalkkio varmistui myös käytännön tasolla. Valtio maksaa romutuspalkkiota hankittavan auton käyttövoimasta riippuen 1000–2000 euroa. Romutuspalkkion voi myös käyttää uuden sähköavusteisen polkupyörän, joukkoliikenteen kausilipun tai joukkoliikenteen matkustusoikeutta sisältävän liikkumispalvelun hankintaan, jolloin palkkio on enintään 1000 euroa.

Romutuspalkkiota myönnetään 2000 euroa uuden flexfuel-auton eli korkeaseosetanoliauton, kaasuauton, täyssähköauton tai enintään 95 grammaa kilometrillä hiilidioksidia päästävän ladattavan hybridin hankintaa. Vastaavasti myönnetään 1000 euroa auton hankintaa varten, jonka hiilidioksidipäästöt ovat enintään 120 grammaa kilometriä kohden. Romutuspalkkiota varten on varattu kahdeksan miljoonaa euroa seitsemännessä lisätalousarviossa.

Kiinnostuneiden kannattaa lukea Moottorin verkosta kaikki automallit, jotka mahtuvat kampanjan piiriin. Tämä antaa helpon pohjan suunnitella autokauppoja. Paljastetaan tässä sen verran, että yksi ainoa lataushybridi jäi tuen ulkopuolelle.

Kaasukäyttöiselle kuorma-autolle hankintatuki

Kaasukäyttöisten kuorma-autojen hankintatuella lisätään kaasun käyttöä bensan ja dieselin sijaan. Tukea myönnetään 12 000 euroa nesteytettyä kaasua ja 5 000 euroa paineistettua kaasua käyttävän uuden kuorma-auton hankintaan.

Hakija voi saada tukea enintään viidelle ajoneuvolle. Tuen saamisen edellyttää ajoneuvon rekisteröimistä Suomeen sekä sen rekisterissäpitoa yhden vuoden ajan tuen saamisen jälkeen. Määrärahaa hankintatuen myöntämiseen on varattu miljoona euroa seitsemännessä lisätalousarviossa.

 

Kuva: Moottorin arkisto, lähde: LVM

Jaa artikkeli

Keskustelu