24.4.2023 Matkailu Ruoka – hyvä syy merimatkailla ilman ähkyä Jaa artikkeli: Facebook Jaa facebookissa X Jaa X:ssä LinkedIn Jaa LinkedInissä Matkailijoiden kiinnostus, ymmärrys ja arvostus ruokaa kohtaan on selvästi noussut – ja se näkyy myös risteilymatkustajien toiveissa ja tarpeissa, kerrotaan Viking Linelta. Makuelämykset ovat tärkeä osa matkailua ja jo yksistään hyvä syy matkailla. Itämerellä risteilevien matkustaja-alusten ravintolat ovat valmiita vastaamaan näihin toiveisiin, näin myös Viking Linellä: entistä useampi matkailija on valmis panostamaan ruokaelämyksiin matkan aikana – olipa kohteena Tukholma tai Tallinna.– Ihmisten kiinnostus, ymmärrys ja arvostus ruokaa kohtaan on selvästi noussut, Viking Linen ravintolatoiminnasta vastaava päällikkö Janne Lindholm kertoo ja arvioi kehityksen taustalla olevan television lukuisilla kokkiohjelmilla ja korkeatasoisen ravintolakulttuurin vahvistumisella ylisummaan: ruoanlaitto on aiempaa trendikkämpää.Ruuan laadun lisäksi sen alkuperä kiinnostaa.– Henkilökuntamme saa siihen liittyviä kyselyjä paljon enemmän kuin aiemmin.Mainos (teksti jatkuu alla)Mainos päättyySuomalaisia tuottajia jos mahdollistaValtaosa punaisilla aluksilla tarjottavasta ruuasta valmistetaan itse laivojen keittiöissä. Ahvenanmaalaisvarustamo hankkii liki 70 prosenttia ruuan raaka-aineista Suomesta, Ruotsista ja Virosta.– Aina kun otamme valikoimiimme uusia ruokia, etsimme sopivaa tuottajaa Suomesta ja lähialueilta. Esimerkiksi silakat ja sillit tulevat Turun saaristosta, kanta Liedosta ja yrtit Mynämäeltä. Monet vihannekset kuten parsan hankimme Etelä-Ruotsista, jossa kasvukausi alkaa paljon aiemmin kuin Suomessa, Lindholm taustoittaa.Myös pientuottajia suositaan, jos vain he kykenevät toimittamaan riittäviä määriä suosituilla reiteillä tarvittavia raaka-aineita.Laivojen ravintoloiden ruokalistat vaihtuvat 4–5 kertaa vuodessa ja raaka-aineet vaihtuvat sesonkien mukaan.– Sesongin kasvikset ovat maultaan ylivoimaisia. Vastuullisuutta on tämäkin, sillä sesonkina viljely vie vähemmän energiaa ja lannoitteita kuin kasvatus muina ajankohtina.Vastuullisuus muistaenBuffetpöydät notkuvat kuten ennenkin, mutta ruuan asettelulla pyritään vähentämään hävikkiä. Yksi tehokkaaksi osoittautunut keino ovat valmiit omilla lautasillaan olevat erillisannokset. Pitkälti niiden käytön vuoksi ruokahävikki punaisilla laivoilla on laskenut noin 30–40 prosenttia, kaikilla varustamon reiteillä samantasoisesti.Risteilymatkustajat kantavat pöytään vain sen minkä aikovatkin syödä, eikä ylitursuavat mättölautaset ole enää ainoa tapa nauttia ruuasta.– Merkittävää on vähentynyt lautashävikki eli asiakkaan lautaselle jättämä ruoka, Lindholm kiteyttää.Visuaalisuuskin vaikuttaaPienten annosten käsityötä tehdyt asettelut ovat myös tapa luoda visuaalisesti houkuttelevia kokonaisuuksia, joissa myös eri maut ovat tasapainosa eli annokseen on esimerkiksi valittu juuri siihen pääraaka-aineeseen sopiva kastike.– Pienistä valmisannoksista tulee paljon kiitoksia, ruoka maistuu paremmalta, on esteettisesti kauniimpi ja moni huomioi myös, että laatua on parannettu, Lindholm arvioi.Mainos (teksti jatkuu alla)Mainos päättyyPääosassa turskanseläkeGabriellalla sekä Grace ja Glory -aluksilla on tarjolla Vuoden Kokki -menu, joka on Vuoden Kokki 2022 -voittaja Jonathan Slotten ja Vuoden Tarjoilija 2022 Joonas Heinon yhteistyön tulosta. Menun raaka-aineet pohjaavat kisan finaalitehtävään.Alkuruokana häränfilee ja karamellisoitu sipuli avaavat oivasti makunystyrät. Tätä seuraa pelkistetyn kaunis annos grillattua hummerinpyrstöä sahramivoikastikkeessa. Pääruokana on haudutettua turskanseläkettä mustalla talvitryffelikastikkeella.Kokonaisuuden kruunaavat taiten eri annoksille valitut viinit. Loppusilauksesta kantaa huolen jälkiruoka-annos, jonka osasia ovat sulassa sovussa puolukka, kuusenkerkkä, vaniljajäätelö ja vispipuuro.Menu on ollut varsin suosittu, niitä on mennyt punaisilla aluksilla jo noin 750. Menun hinta on 62 euroa, viinipaketin hinta on 33 euroa.Teksti ja kuvat: Marko Jokela Lue lisää Kaikki artikkelit 26.5.2025 Matkailu High Chaparral – tämän lähemmäs seikkailua villissä lännessä et enää pääse 25.5.2025 Matkailu Kauheata – ja ihanaa: tässäkö on Euroopan tulevaisuus? 21.5.2025 Laivat Yltäkylläinen risteily Välimerellä – Espanja, Ranska, Italia ja Malta yhdellä reitillä 19.5.2025 Matkailu Dacia Duster -kierros Itä-Euroopassa: osa 3 – EU:n ulkopuolelle 18.5.2025 Matkailu Slovenia on hieno keskieurooppalainen maa 18.5.2025 Matkailu Matkavinkki Tukholma: Pohjoismaista elämää 500 vuotta – Nordiska museet ei petä 14.5.2025 Matkailu Matkavinkki: Tukholman edustan saaristo haltuun päiväretkellä 13.5.2025 Matkailu Astrid Lindgrenin maailma: huima seikkailu satujen maailmassa 13.5.2025 Matkailu Maakuntamittelö: Atomi vs. Lörtsy! Kommentoi artikkelia Peruuta vastausVoit kommentoida artikkelia kirjautumalla sisään. Jaa artikkeli: Facebook Jaa facebookissa X Jaa X:ssä LinkedIn Jaa LinkedInissä Luetuimmat Vuorokausi Viikko Kuukausi 31.5.2025 Huutokauppahelmet Huutokauppahelmet: Viritetty VW Kupla '70 30.5.2025 Päivän kuva Päivän kuva: innovatiiviset lämmityslaitteen säätimet 28.5.2025 Kuluttajat Korjaamo jätti Volvon jakohihnan vaihtamatta 100 000 kilometrin huollossa – moottori hajosi 5 kuukautta myöhemmin 31.5.2025 Ajoneuvot Land Rover toteutti Defenderiin varttia vaille faceliftin, eikä ole unohtanut Discoveryakaan 31.5.2025 Kysy Autoista Kysy autoista: mitä tehdä, kun avaimet jäivät lukitun auton sisälle? 28.5.2025 Kuluttajat Korjaamo jätti Volvon jakohihnan vaihtamatta 100 000 kilometrin huollossa – moottori hajosi 5 kuukautta myöhemmin 26.5.2025 Uutinen Mercedekseltä hintashokki: uusi sähköinen CLA alkaen 49990 euroa! 26.5.2025 Laivat Kaksi maailman vanhinta risteilyvarustamoa toivat peräkkäin aluksensa Helsinkiin - nuorempi varustamoista täyttää juuri 185 vuotta 31.5.2025 Huutokauppahelmet Huutokauppahelmet: Viritetty VW Kupla '70 23.5.2025 Käytetyt autot Matkailuauton ajamiseen olisikin tarvinnut kuorma-auto -kortin – myyjä ei kertonut sitä ostajalle, ja siitähän ei hyvää seurannut 28.5.2025 Kuluttajat Korjaamo jätti Volvon jakohihnan vaihtamatta 100 000 kilometrin huollossa – moottori hajosi 5 kuukautta myöhemmin 23.5.2025 Käytetyt autot Matkailuauton ajamiseen olisikin tarvinnut kuorma-auto -kortin – myyjä ei kertonut sitä ostajalle, ja siitähän ei hyvää seurannut 10.5.2025 Uutinen Erikoinen takaisinkutsu: Volkswagen ID. Buzz myyntikiellossa USA:ssa liian leveiden istuinten takia 21.5.2025 Esittely Koeistuttu: Toyota RAV4:n kuudes sukupolvi – no nyt on jyrkkää 9.5.2025 Kuluttajat Pohjoisessa asuva Petteri on taistellut jo kolmessa uudessa autossa 12 voltin akkuongelmien kanssa – ”Takuu on lähinnä vitsi näissä”