19.2.2018

”Säästä kuin paikallinen” – Kapkaupungin vesitilanne vaikuttaa kaikkiin

Kapkaupungin vesitilanne vaikuttaa kaikkiin

Kapkaupungin kireä vesitilanne näkyy niin paikallisten kuin turistienkin elämässä. Vesipula pakottaa suihkuttelemaan kahdessa minuutissa.

Etelä-Afrikan Kapkaupunki on maailman suosituimpia matkailukaupunkeja. Kaupungin ydin sijaitsee meren ja Pöytävuoren välissä. Tasalakinen vuori onkin ikoninen näky, suosittu vierailupaikka ja se on myös luonnonarvoiltaan arvokas kohde.

Kapkaupungissa ja sen ympäristössä on paljon muutakin nähtävää ja koettavaa. Kaupungin iltaelämään, museoihin, kulttuuritarjontaan ja elämänmenoon tutustuu vuosittain peräti kymmenen miljoonaa matkailijaa. Se on paljon suhteutettuna kaupungin 3,7 miljoonan asukkaan väkilukuun.

Kapkaupungin ehtyvät vedet

Nyt paikallista arkea ja myös matkailua uhkaa vakava vesipula. On arvioitu, että vesijohtovesi saattaa tyrehtyä kokonaan lähitulevaisuudessa eli jo maalis-huhtikuussa 2018.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Taustalla isot ongelmat

Kaupungin vesijärjestelmä on jäänyt pahasti ajastaan jälkeen. Vaikka taustalla ovat isot globaalit ja osin hallitsemattomatkin ilmiöt kuten väestönkasvu, tehomaatalous ja ilmastonmuutos, voi perustellusti sanoa, että vesijärjestelmän suunnittelijat ja ylläpitäjät ovat epäonnistuneet.

Kaupungin vesitarpeita ei ole osattu ennakoida ajoissa. Haasteena on toki ollut pitkään jatkunut vähäsateinen ajanjakso, joka on kuivattanut maan ja laskenut pohjaveden pintaa.

Kapkaupungin ehtyvät vedet

Yhtä kaikki, seuraukset ovat monin tavoin vakavat ja pakottaneet veden säännöstelyyn. Ihmisten arki vaikeutuu, uhkana ovat hygieniatason lasku ja sen seuraukset. Myös kasvisto ja eläimistö kärsivät kuivuudesta.

Kurjaa matkailijallekin

Kapkaupungin ehtyvät vedet

Veden säännöstely on kurjaa matkailijankin näkökulmasta, ja vie osan toivotusta rennosta lomafiiliksestä. Lomailijaa valmistellaan tulevaan jo lentokentällä, jossa iso seinäjuliste valistaa: ”Save like a local. Please use as little water as possible.”

Lentokentän seinäkyltti suosittelee päivittäiseksi vedenkäytöksi korkeintaan 50 litraa. Kuvaava on hotellin suihkutilan kyltti, joka näkyvästi muistuttaa: ”Think h20, act now.”

Se tarkoittaa esimerkiksi korkeintaan yhtä kahden minuutin mittaista päivittäistä suihkutuokiota – kylpyammeen käyttö on tietty kokonaan kiellettyä. Ja vessanpöntön isomman huuhtelupainikkeen päällä on tarra, joka sysii käyttämään painikkeista pienempää, olipa pöntölle ollut isompaa tai pienempää asiaa.

Ripeästi ja suunnitellusti

Kahden minuutin suihkuaika on ohikiitävän lyhyt hetki, kokeilkaapa vaikka. Näillä ehdoin selviytyvä saa olla päättäväinen, ripeä ja suunnitella pesutoimet ennakolta.

Ensiksi lyhyt viiden sekunnin suihkuttelu ja vedentulo seis. Sampoo hiuksiin ja hiustenpesu. Vartalon voi saippuoida jo valmiiksi ja sitten voi taas avata suihkun. Pää veden alle ja hiusten huuhtelu. Jos aikoo selvitä kahdessa minuutissa, saa hoitoaine tällä kertaa jäädä. Lopuksi pesu kiireestä kantapäähän.

Kapkaupungin ehtyvät vedet

Suoriudun tehtävästä vain nipin napin annetussa ajassa, eikä minulla ole pitkiä hiuksia, joiden pesu vienee pakostakin enemmän aikaa.

Kun putkistossa vesi kiertää vähemmän ja harvemmin, on se ilmeisesti osasyynä ankeaan ensimmäiseen suihkuminuuttiin. Vähänkään nautinnollinen peseytymisaika puolittuu, sillä vesi on aluksi hyytävän kylmää eikä sampoo tahdo vaahdottua.

Kapkaupungin ehtyvät vedet

Teksti ja kuvat: Marko Jokela

Lisätietoja: capetown.gov.za/thinkwater

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat