25.12.2018

Safarilla Senegalissa

Senegal Fathala

Fathalan luonnonpuistossa pääsee likelle seeproja, vesipuhveleita – ja arkoja kirahveja.

Opas Muhammed Faal roikkuu lava-auton reunalla ja tähystelee valppaasti ympärilleen. Olemme jeeppisafarilla Fathalan luonnonpuistossa Senegalissa. Alue sijaitsee noin 12 kilometriä Senegalin ja Gambian rajalta, läntisessä Afrikassa.

Senegal Fathala

Lääniä luonnonpuiston alueella riittää 6 000 hehtaarin verran. Täällä voi nähdä neljänlaisia antilooppeja, kirahveja, seeproja, vesipuhveleita, villisikoja ja krokotiileja. Leijonille on oma alueensa. Aavikoiden kuninkaat sekä valtaosa muistakin luonnonpuiston eläimistä on tuotu tänne Etelä-Afrikasta.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Ryteikössä jeepillä

Kilpailevan yrityksen jeeppi palaa pölyiselle hiekkatielle syvältä puskista. Osallistujien ilmeistä päätellen koukkaus tieltä ei ole tuonut toivuttua tulosta. Meidän oppaamme puistelee päätään, vinkkaa silmää ja huikkaa, että hän tietää paremmin.

Kohta koukkaamme tieltä miehenkorkuiseen heinikkoon. Faal antaa napakoita ohjeita Hein Brouwerille eli kuskillemme. Kovia kokeneen nelivetoisen kulkupelimme kyljissä ja pohjassa rapisee ja sitten matkanteko tyssää äkisti. Jeeppi jää hetkeksi pohjastaan kiinni kantoon, mutta irtoaa peruuttamalla. Sitten opas käskee kuskia hiljentämään vauhtia ja hiljentää meidät.

Senegal Fathala

Jeeppi matelee eteenpäin, kunnes Faal näyttää käsimerkein oikean suunnan. Antilooppi on syömässä. Komea eläin näkee, haistaa ja kuulee meidät, mutta toteaa välimatkan olevan riittävän, jottei kannata vaihtaa hyvää ruokailupaikkaa.

Kookas ja säikky

Tavoitteemme on havaita herkkä säikkyjä, kuvauksellinen räpsyripsi ja nisäkäs, joka on kookas mutta taitava maastoutuja. Tavoitteenamme on nähdä ja myös ikuistaa valokuviksi kirahvi.

Rauhallinen eteneminen ja oppaan paikallistuntemus avittavat: näemme noin viiden kirahvin ryhmän. On vaikea olla varma kirahvien määrästä, sillä kaula nousee milloin mistäkin kohtaa heinikosta, eikä kaikkia puiden lehtiä mutustavia eläimiä näe samalla kertaa. Onneksi kameroissa on riittävän pitkät teleobjektiivit.

Senegal Fathala

Ruokaileva kirahvi on kaunis näky – ja voi käydä harvinaiseksi kohtaamiseksi. Luonnonvaraisena eri puolilla Afrikkaa elävän sorkkaeläimet kannat ovat romahtaneet viimeisen kolmen vuosikymmenen aikana. Kirahvi on uhanalaisuusluokituksessa luokassa vaarantunut.

Luksusteltat paalujen varassa

Fathalan alueen ytimessä voi myös yöpyä. Tällöin on mahdollista aistia eläinten liikehdintää ja ääniä myös illalla ja yöllä. Paalutusten päälle rakennetuissa luksusteltoissa on yksinkertaisen aistikkaat ja safarityyliin sisustetut tilat kahdelle sekä omat vessa- ja peseytymistilat.

Eläimet tulevat etenkin iltaisin näkösälle yhteisterassin edustalle, jossa on niiden suosima juomapaikka. Matkailija voi siis nautiskella illallista terassilla ja tarkkailla vaikka virtahepojen käyskentelyä kymmenen metrin päässä. Harmi, ettei tällä kertaa ole mahdollista jäädä luonnonpuistoon yöksi.

Teksti: Marko Jokela Kuvat: Hannu Sääskilahti

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat