2.8.2022

Sähköpotkulaudan holtiton pysäköinti voi tuoda sakkoja

Poliisi: ”Sähköpotkulaudan eli kevyen sähköajoneuvon pysäköintiä koskee samat liikennesäännöt kuin muitakin ajoneuvoja.”

Katukuvassa merkittävästi lisääntyneet vuokrattavat sähköpotkulaudat ovat kätevä kulkupeli lyhyillä matkoilla esimerkiksi kaupunkiympäristössä. Potkulautailu ei ole kuitenkaan sujunut ongelmitta.

Ongelmana on ollut holtiton ajatapa mutta myös käytön jälkeinen piittaamattomuus. Sähköpotkulautailun lieveilmiöihin ja haasteisiin ovat heränneet niin kaupunkien asukkaat, näkövammaisten edustajat, poliisi ja muut viranomaiset, kaupunkien päätöspöydissä istuvat poliitikot, terveysalan ammattilaiset sekä liikenneturvallisuuden asiantuntijat.

Sähköpotkulautojen pysäköiminen tieliikennelain vastaisesti ovat aiheuttaneet harmaita hiuksia paitsi tienkäyttäjille myös kaupungeille ja muille viranomaisille.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tervetulleita, muttei haasteitta

Moni on toivottanut vuokralaudat tervetulleiksi. Esimerkiksi Liikenneturvan keväällä 2021 toteuttaman kyselyn mukaan aivan valtaosa vastaajista (77 %) pitää hyvänä asiana, että kaupungeissa on tarjolla sähköpotkulautoja ja kaupunkipyöriä.

Monia kaupunkilaisia kuitenkin kismittää sähköpotkulautailijoiden holtiton tapa jättää vuokralauta käytön jälkeen keskelle kulkuväyliä. Käytön jälkeen holtittomasti sinne tänne lojumaan jätetyt sähköpotkulaudat ovat ikävä riesa ja myös vakava terveysuhka kaikille näkövammaisille, kuten Moottori on aiemmin kertonut.

Näillä säännöin oikein

Poliisitarkastaja Tuomo Katajisto Poliisihallituksesta kertaa kevyen sähköajoneuvon pysäköintiin liittyviä liikennesääntöjä

– Sähköpotkulaudan eli kevyen sähköajoneuvon pysäköintiä koskee samat liikennesäännöt kuin muitakin ajoneuvoja.

– Ne tulee pysäköidä tien oikealle puolelle, mutta taajamassa on mahdollista pysäyttää ja pysäköidä tien vasemmalle puolelle myös kaksisuuntaiselle tielle, jos pysäköinti ei vaaranna eikä haittaa liikennettä, Katajisto kertoo.

Sähköpotkulauta

Saako pysäköidä jalkakäytävälle?

Kuluneena kesänä epäselvyyttä on liittynyt erityisesti siihen, saako kevyen sähköajoneuvon pysäköidä jalkakäytävälle.

– Kyllä saa. Jalkakäytävälle ja pyörätielle saa pysäköidä samoin edellytyksin kuin fillarilla ja mopolla, erityisasiantuntija Marjo Immonen Liikenne- ja viestintävirasto Traficomista toteaa.

Liikenteenohjauksen asiantuntija Jukka Hopeavuori Väylävirastosta tarkentaa pysäköintioikeuksia.

– Tällöinkin kevyt sähköajoneuvo on pysäköitävä jalkakäytävän ja pyörätien suuntaisesti ja mahdollisimman lähelle näiden reunaa, Hopeavuori korostaa.

– Kevyttä sähköajoneuvoa ei saa pysäköidä jalkakäytävän tai pyörätien keskelle tukkeeksi, eikä muutenkaan siten, että siitä aiheutuu vaaraa turvallisuudelle tai haittaa liikenteelle.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Pysäköintivirhe tai liikennerikos

Jos sähköpotkulautailija on piittaamaton säännöistä, on sillä seurauksensa. Kevyen sähköajoneuvon pysäköinti tieliikennelain vastaisesti tulee arvioiduksi joko pysäköintivirheenä tai liikennerikoksena.

Poliisi ja kunnallinen pysäköinninvalvonta voivat puuttua virheelliseen pysäköintiin määräämällä siitä pysäköintivirhemaksun. Liikennettä vaarantavasta pysäköinnistä voidaan määrätä myös sakkoja.

Lisäksi virheellisesti pysäköity kevyt sähköajoneuvo voidaan siirtää tieltä pois esimerkiksi varastoon, jos pysäköinti vaarantaa liikenneturvallisuutta.

Poliisi, Traficom ja Väylävirasto korostavat, että kevyen sähköajoneuvon kuljettajan tärkeimpiä velvollisuuksia on noudattaa tieliikennelakia sekä olosuhteiden edellyttämää huolellisuutta ja varovaisuutta.

Teksti: Marko Jokela Kuvituskuvat: Moottorin arkisto

a:4:{i:0;s:6:"116573";i:1;s:6:"110961";i:2;s:6:"116042";i:3;s:6:"106837";}

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat