27.11.2017

Tuoksuton turvatarkastus – tuoksuherkän vinkit lentokentälle

Kaikille lentoaseman tax free –alueella leijaileva hajusteiden tuoksu ei ole nautinto. Myös tuoksuherkkä voi kuitenkin matkustaa lentäen.

Allergia-, iho- ja astmaliiton mukaan tuoksuherkkyys vaikuttaa merkittävästi noin puolen miljoonan suomalaisen elämään. Tuoksuherkkyydellä tarkoitetaan erilaisten tuoksujen ja hajujen aiheuttamia fyysisiä oireita kuten nuhaa, päänsärkyä ja pahoinvointia.

Tuoksuherkänkin harrastuksiin voi kuulua matkustaminen, kunhan heille tarjotaan mahdollisimman vähätuoksuinen reitti elämysten äärelle. Finavia kertoo, miten tuoksuherkkä voi kiertää Helsinki–Vantaan lentoaseman tuoksuisimmat tax free –alueet.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tuoksuton turvatarkastus

Jos tuoksuherkkyydestä kärsivän lento lähtee terminaali 2:sta, Finavia suosittelee käyttämään joko lähtöselvitysalueen 240–270 päädyssä tai lähtöaulan toisessa kerroksessa sijaitsevaa turvatarkastusta. Nämä turvatarkastuspisteet ovat auki joka päivä klo 05–20 ja klo 04–21.

Kolmas vaihtoehto on käyttää T2-lähtöaulan turva-alueen oikealla laidalla sijaitsevaa lapsiperheille tarkoitettua turvatarkastuslinjaa. Sen kautta voi ohittaa tax free –alueen ja siirtyä suoraan terminaalin odotustiloihin.

Porttialueella ulkoterassi

Terminaali 1:ssä että non-Schengen-alueella sijaitsevien tax-free-kauppojen kiertämiseen tuoksuherkkä tarvitsee lentoaseman henkilökunnan apua. Kulku tapahtuu erikseen avattavan sivukäytävän kautta.

Porttialueella lentoa voi odotella tuoksuitta Arctic Barin ulkoterassilla. Terassi sijaitsee portin 29 yläpuolella toisessa kerroksessa. Ulkoterassilla oleskelu ei edellytä kahvilan palvelujen käyttämistä.

Allergia-, iho- ja astmaiiton tekemän tutkimuksen mukaan joka kolmas suomalainen oireilee ainakin joskus tuoksuista, ja oireilevista vajaa kolmannes on määritelty vakavasti tuoksuherkiksi. Liiton mukaan tuoksuherkiltä puuttuu ominaisuus tottua tuoksuihin.

Lähteet: Finavia, Allergia-, iho- ja astmaliitto Kuva: Roman Razinkov / Moottorin kuva-arkisto

Luetuimmat