Matkailu Kotimaanmatkailu Uutinen 26.11.2017

Viimeinen kuulutus – näin ehdit vaihtolennolle

Kauan varata aikaa jatkolennolle ehtimiseen? Pitääkö mennä turvatarkastukseen, rajatarkastukseen vai suoraan lähtöportille? Finavia vastaa yleisimpiin vaihtolentoa koskeviin kysymyksiin.

Yksi lomamatkan jännittävimpiä hetkiä on se, ehtiikö ajoissa vaihtolennolle. Finavian mukaan vaihtoaika tuloportilta vaihtolennon lähtöportille on parhaimmillaan 35 minuuttia.

Schengen-alue vai ei?

Koneenvaihtoon kuluva aika riippuu eniten siitä, matkustaako Schengen-alueen sisällä, Schengen-sopimuksen ulkopuolisten valtioiden välillä tai Schengen-alueelle tai sieltä pois. Schengenin alueella ei ole tavallisesti rajatarkastuksia, mutta passi tai henkilökortti on tarvittaessa esitettävä.

Schengen-valtioita ovat Alankomaat, Belgia, Espanja, Islanti, Italia, Itävalta, Kreikka, Latvia, Liechtenstein, Liettua, Luxemburg, Malta, Norja, Portugali, Puola, Ranska, Ruotsi, Saksa, Slovakia, Slovenia, Suomi, Sveitsi, Tanska, Tsekki, Unkari ja Viro.

Raja- tai turvatarkastukseen vai suoraan portille?

Jos matkustaa Schengen-alueen sisällä, voi siirtyä suoraan tuloportilta vaihtolennon lähtöportille. Jos matka suuntautuu Schengen-alueelta sen ulkopuolelle – esimerkiksi Kittilästä Tokioon – on kuljettava rajatarkastuksen läpi.

Matkustettaessa Schengen-alueen ulkopuolelta Schengen-alueelle, tulee kulkea sekä turva- että rajatarkastuksen läpi. Kokonaan Schengen-alueen ulkopuolella matkustettaessa käytäntö turvatarkastuksen suhteen riippuu lentokentästä ja saapumispaikasta.

– Eniten aikaa kuluu siirryttäessä Schengen-alueen ulkopuolelta Schengen-alueelle, Finavian Customer Experience Champion Sini Kaikkonen tiivistää.

Lähtöportti, passiautomaatti ja Express-linja – 4 vinkkiä koneen vaihtoon

  1. Taululla lukee lennon lähtöportin lisäksi reitti portille ja siirtymiseen kuluva aika. Myös lennon tilaa voi seurata taululta: passintarkastus, siirtyminen portille, nousu koneeseen, viimeinen kuulutus ja portti suljettu.
  2. Jos lähtöportin numeroa seuraa kirjain, portilta on linja-autokuljetus koneelle. Poikkeuksia ovat lähtöportit 31X ja 32A, joilla matkustavat kävelevät siltaa pitkin koneeseen. Siirryttäessä linja-autolla koneeseen portit aukeavat ja sulkeutuvat aiemmin kuin siltaportit.
  3. Rajanylitys nopeutuu, kun käyttää rajatarkastuksessa passiautomaattia. Kaikilla suomalaisilla on biometrinen passi, jolla automaatin käyttö onnistuu. Henkilökunnalta voi kysyä myös mahdollisuudesta päästä pikalinjalle.
  4. Jos saapuu Schengen-alueen ulkopuolelta Schengen-alueelle, voi päästä turvatarkastukseen Express-linjaa pitkin. Tieto näkyy lentokentän opastustaululta.

Lähteet: Finavia, Ulkoministeriö Kuva: Roman Razinkov / Moottorin kuva-arkisto

Jaa artikkeli