11.2.2020

Turvallista matkaa kevyelle liikenteelle – Scania pyrkii havaitsemaan pyöräilijät uudella toiminnolla

Scania 70 vuotta Suomessa

Raskaassa kalustossa lähellä liikkuvat jalankulkijat ja pyöräilijät jäävä helposti kuljettajan näkymättömiin kuolleisiin kulmiin. Scania pyrkii estämään kevyen ja raskaan liikenteen välisiä kolareita uudella sivutunnistustoiminnollaan.

Ruotsalainen kuorma-autonvalmistaja Scania on kehittänyt ajoneuvoihinsa sivutunnistustoiminnon, jonka toiminta pohjautuu kahteen erilliseen järjestelmään. Kahden kilometrin tuntinopeudesta ylöspäin kuolleen kulman varoitus (BSW) auton kummallakin puolella kytkeytyy toimintaan ja alle 36 km/h -nopeudessa toimintaa tukee matkustajan puolella suojaamattoman tienkäyttäjän törmäysvaroitus (VRUCW).

Järjestelmät toimivat samanaikaisesti ja osin päällekkäinkin, vaikka ne painottavat eri asioita. Valmistajan mukaan eniten tutkien, antureiden ja kameroiden avulla toimivasta järjestelmästä hyötyvät jalankulkijat ja pyöräilijät.

– Parannettu sivutunnistus liittyy Scanian tavoitteeseen parantaa suojattomien tienkäyttäjien turvallisuutta, Scania kuorma-autotoimintojen varatoimitusjohtaja Alexander Vlaskamp toteaa.

– Se auttaa suojaamaan etenkin sellaisia tienkäyttäjiä, joille pienikin osuma kuorma-autoon voi olla kohtalokas. Olen varma siitä, että jokainen kuorma-auton kuljettaja haluaisi hyödyntää tällaista tukijärjestelmää etenkin ruuhkaisissa ympäristöissä, Vlaskamp jatkaa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Lääke yleisimpään onnettomuustyyppiin

Sivutunnistuksella ja muilla kehittyneillä kuljettajien apujärjestelmillä pyritään auttamaan kuorma-autojen kuljettajia kuolleiden kulmien valvomisessa. Scanian mukaan yleisimmässä onnettomuustyypissä vasemmanpuoleisella ohjauksella varustettu kuorma-auto kääntyy oikealle, eikä huomaa vierellä ajavaa pyöräilijää. Sivutunnistustoiminto varoittaa vaaravyöhykkeellä olevasta pyöräilijästä tai jalankulkijasta A-pilarin valomerkillä ja äänellä.

– Sivutunnistusjärjestelmän ja muiden kuljettajan tukijärjestelmien lisääminen Scania-kuorma-autoihin voi olla kirjaimellisesti elintärkeää. Se paitsi auttaa säästämään ihmishenkiä, myös vähentää kuljettajien stressiä tiukoissa liikenneolosuhteissa, vaikka vastuu pysyykin kuljettajalla, Vlaskamp jatkaa.

Lähde: Scania Kuvituskuva: Moottorin arkisto

Luetuimmat