23.1.2020

Turvatyynyt taas takaisinkutsussa – Toyota, Fiat Chrysler, Honda, Kia, Hyundai ja Mitsubishi korjaavat järjestelmiä

Toyota Avalon

TRW:n ja Takatan turvatyynyjärjestelmien virheet syynä miljoonien autojen takaisinkutsuun.

Automotive News kertoo alihankkija TRW:n turvatyynyjärjestelmän vaativan takaisinkutsua peräti 12 miljoonaan autoon. Takaisinkutsu koskee esimerkiksi noin 3,4 miljoonaa Toyotaa, joiden ohjausyksikön sähköisten signaalien heikko suojaus saattaa heikentää tai estää turvatyynyn laukeamisen onnettomuudessa. Myös turvavöiden esikiristinten toiminta saattaa heikentyä. Valtaosa takaisinkutsutuista autoista on Yhdysvaltojen markkinoiden malleja, kuten avauskuvan Toyota Avalon.

Yhdysvaltojen liikenneturvallisuusviranomainen NHTSA epäilee TRW:n turvatyynyjärjestelmien olleen osasyynä muutamassa kuolemantapauksessa.

Toyotan lisäksi takaisinkutsuttuja autoja ovat valmistaneet Fiat Chrysler, Honda, Hyundai, Kia ja Mitsubishi. Osa valmistajista on jo aloittanut takaisinkutsun aiemmin.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Takata taas otsikoissa

Honda on myös aloittanut toisen turvatyynyihin liittyvän takaisinkutsun. Valmistaja ilmoittaa korvaavansa 2,7 miljoonaa ajoneuvoa vuosilta 1996–2003 Takatan valmistaman mahdollisesti viallisen turvatyynyjärjestelmän vuoksi. Takaisinkutsukampanja koskee pääasiassa Yhdysvaltojen malleja.

Takata nousi muutama vuosi sitten otsikoihin, kun yhtiön turvajärjestelmät aiheuttivat peräti 42 miljoonan ajoneuvon takaisinkutsun maailmanlaajuisesti. Hondan nyt takaisinkutsuma järjestelmä ei kuitenkaan Automotive Newsin mukaan liity Takatan aiempaan takaisinkutsuun.

Koskeeko tämä minua?

Mikäli takaisinkutsukampanjan alaisia autoja on Suomessa, pitäisi niiden omistajille lähteä ilmoitus takaisinkutsusta. Avoimet takaisinkutsukampanjat voi myös tarkistaa Traficomin tietokannasta.

Teksti: Lauri Ahtiainen, lähde: Automotive News 1, 2

Luetuimmat