26.6.2021

Vähän auringonpalvontaa ja mutkateitä: toimituksen valinnat uusiksi kesäautoiksi

uudet kesäautot kesäauto 2021

Periaatteessa kesäauton voi löytää myös uusista autoista, vaikka se viekin osan sanan romantiikasta. Millaisiin valintoihin toimituksessa päädyttiin kiiltäviä verkkosivuja selailemalla?

Huutoäänestäessämme parhaasta käytetytstä kesäautosta päädyimme nopeasti myös uusien autojen pariin. Löytyykö markkinoilta tarpeeksi mielenkiintoisia autoja harrasteeksi, tai kesäkäyttöön, tai muuten ikään kuin kakkosautoksi? Emme ottaneet tälläkään kertaa budjettirajaa poiminnoillemme, joten markkinoita sai selata vapaaksi.

Voi kuitenkin todeta, että uusien autojen kesäautolista tuotti enemmän päänvaivaa kuin loputtomien mahdollisuuksien käytetyt. Osaltaan tähän on vaikuttanut verrattain edullisten, hauskojen ajettavien tai avoautojen katoaminen valikoimasta viimeisen vuosikymmenen aikana.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

uudet kesäautot kesäauto 2021

Porsche 911 GT3

911-malliston uusimman sukupolven GT3 tarjoaa taattua ajonautintoa vaativaankin makuun sekä kadulla että radalla. Se edustaa voimalinjansa osalta kenties maailman viimeisiä vapaasti hengittäviä polttomoottoreita, joten korkeakierroksisen bokserikutosen luonteesta ja äänistä kannattaa nauttia vielä kun voi.
–Mikko Autio


uudet kesäautot kesäauto 2021

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Suzuki Jimny

Maastossa möyriminen onnistuu toki tekijämiehiltä ympäri vuoden, mutta kesällä off-road on mukavampaa jo ihan senkin vuoksi, ettei jumiin jääneestä autosta tarvitse hypätä suoraan lumihankeen.

Mutta itse autoon: Maailman iloisin auto, Jimny-pikkumaasturi on selkeän tarkoituksenmukainen, eli se hoitaa tonttinsa maastoautona hyvin. Kompromisseja ei ole juurikaan tehty, vaikka henkilöautomaisemmalla kokonaisuudella myyntiluvut voisivatkin olla paremmat. Käyttöautoksi Jimny ei itselleni olisi kovinkaan hyvä valinta, koska ajosuoritteeseeni kuuluu paljon moottoritieajoa, mutta haluan silti ehdottomasti vielä jokin päivä omistaa tällaisen, vaikka sitten kesäautona.

Harmittavasti autoa saa nykyään ainoastaan pakettiautona, useampi istuin ei tekisi autolle huonoa. Erityisesti kesäautofiilistä malliin toisi lisää pehmeäkattoinen malli, samantyylinen jollainen oli saatavilla Jimnystä vuosina 2000–2005.
–Eetu Kokkonen


uudet kesäautot kesäauto 2021

Ford Mustang GT Convertible

Mustang GT Convertiblessa muskelit, avokatto ja riittävällä määrällä kuutiotuumia varustettu V8 yhdistyvät jopa veroineen reilusti alle sadan tonnin hankintahintaan. Mustang on kuulunut jo kuuden sukupolven ajan kesäautojen kermaan, ja myös tämä viimeisin painos on kotonaan yhtä lailla kevyessä taajamacruisingissa, reippaammassa maantieajossa kuin kesälomareissuillakin. Erottamattomana osana Mustangin repertuaariin kuuluvat myös katseet kääntävä ulkokuori ja se ääni…
–Benjamin Helander


Mazda MX-5

Viimeisimmän sukupolven MX-5 onnistuu yhdistämään maailman suosituimpaan urheiluautoon juuri sopivasti mukavuutta, jotta sillä suorittaisi mielellään myös arkiliikkumisen. Ajonautinnosta ei ole tingitty pätkääkään, mutta tavaratilaa ei valitettavasti edelleenkään juuri ole. Yhteisiä muistoja on kertynyt kotimaan teiden lisäksi moottoriradoilta ja Baltiasta, joten tunnesidekin on vahva.
–Henri Posa

uudet kesäautot kesäauto 2021

En ehtinyt aloittaa kunnolla edes miettimään suosikkivaihtoehtojani uusiksi kesäautoiksi, kun Mazda MX-5 tuli jo mieleeni. Avoautous sinällään tuo heti kesäfiilikset, mutta MX-5:ssä on paljon muitakin pointteja kuin katon puute.
Muistan ensikosketukseni autoon parin vuoden takaa yhä selkeästi. Olin vasta aloittanut autotoimittajana ja suurin osa koeajamistani autoista oli tuntunut siltä mitä ne usein nykyään ovatkin – sieluttomilta.

Silloisella kollegallani oli koeajossa valkoinen MX-5, jonka sain itselleni pariksi päivää ajoon työkaverin ulkomaankomennuksen vuoksi. Auto tuntui uskomattoman tarkoituksenmukaiselta: sillä oli kiva ajaa yksin, sillä oli kiva ajaa myös kahdestaan. Sillä oli kiva kruisailla rauhaksiin kaupungissa, mutta sillä oli myös kiva ajaa lujempaa mutkatiellä. MX-5 sai minut ymmärtämään paljon paremmin ’’epäkäytännöllisiä’’ autoja hienolla ajettavuudellaan ja kaiken turhan pois jättämisellä.
–Eetu Kokkonen

Mazda MX-5 tuli uusia kesäautoja miettiessä suurin piirtein ensimmäisenä mieleen, ja se pysyi mielessä muiden vaihtoehtojen läpikäynnin jälkeenkin. Lähtöhintaisesta versiosta on riisuttu kaikki turha pois. Puolitoistalitrainen moottorivaihtoehto (132 hv) riittää kevyeen takavetoiseen roadsteriin hyvin, ja on voimanlähteenä allekirjoittaneen oman kokemuksen mukaan sangen toimintavarma. 35 tonnilla omistaja saakin autostaan iloa pitkäksi aikaa, onhan kaikista reilun kolmen vuosikymmenen aikana valmistuneista MX-5:sta edelleen ajossa poikkeuksellisen suuri osuus. Valintaa yksinkertaistaa se tosiasia, että auton sisarmalli Fiat/Abarth 124 Spider on poistunut tuotantolinjoilta.
–Benjamin Helander


uudet kesäautot kesäauto 2021

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Toyota GR Yaris

Tässä pitäisi oikeastaan olla uusi GR86, sillä jo mallia edeltänyt GT86 vetosi henkilökohtaisella tasolla MX-5:ttä enemmän. Avokatto on pienessä ajettavassa autossa turhake, auringonpalvontaan voi kokeilla esimerkiksi listan seuraavaa vaihtoehtoa. Muilta osin löysin itseni nopeammin Toyotan ohjauspyörän takana.

Sinänsä hilpeä GR Yaris on kelvollinen valinta tälle listalle jo omilla arvoillaan. Aina kiehtovat luokitteluspesiaalit ovat nykyisin kadonneet lähes sukupuuttoon, kolmisylinterinen voimanlähde on sopivan kireä ja neliveto pitää huolen etenemisestä kurjemmassakin kelissä. Eikä auton tuotannossa ole jättimäiselle Toyotalle yhtään taloudellista järkeä, mutta Akio Toyoda jaksaa nähtävästi leimata miinusmerkkisiäkin projekteja.

Kesäautossa arvostan kuitenkin vielä enemmän takavetoa ja matalaa koria, joka saa GR Yariksen näyttämään suorastaan käytännölliseltä. Vapaasti hengittävä voimanlähde on nykyisin harvinaista herkkua sekin. Mutta GR86 on vasta saapumassa markkinoille siellä ja täällä, joten kesällä 2021: Toyota GR Yaris.
–Aake Kinnunen


uudet kesäautot kesäauto 2021

Mercedes-Benz E 450 4Matic Cabriolet

E-sarjan avoversiossa yhdistyvät kauniin ajattomat muodot ja klassisen kaksiovisen mittasuhteet. Sisätilojen muotoilu jatkaa ulkokuoren tyylikästä linjaa ja laadukkaita pintamateriaaleja esittelee ihan mielikseen katto auki bulevardilla lipuessa. Kuusisylinterinen voimanlinja puolestaan tarjoilee vaivatonta suorituskykyä sekä miellyttävän täyteläisen äänimaailman.
–Mikko Autio


Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

uudet kesäautot kesäauto 2021

Porsche Taycan

Porsche Taycan tarjoaa laadukkaan, hiljaisen, mukavan ja nautittavan tavan matkustaa sähköisesti – kyllä kelpaisi kesälomailla. Uusi takavetoversio tiputtaa hintaluokan 90 000 euron pintaan, mutta varusteita lisäämällä ja suuremmalla akulla se kyllä kipuaa karkuun. Rehellisyyden nimissä kollegoiden valinnoista erityisesti Suzuki Jimny ja Mercedes-Benz E-sarjan Cabriolet houkuttelevat.
–Henri Posa


uudet kesäautot kesäauto 2021

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Rolls-Royce Boat Tail

Jos totta puhutaan niin suurinta ylellisyyttä on saada vain olla. Se kuvastaa samalla monien kesäsuunnitelmia. Voihan olemisenkin naamioida tekemiseksi mökkeilyn tai reissujen muodossa, mutta tärkeintä lopulta on saada olla, toteuttaa mielihalujaan, tehdä oman mielensä mukaan ja olla vapaana aikatauluista.

Jos aurinkoa täytyy ihastella, lienee avokattoisen Rolls-Roycen ohjaamo siihen parhaita paikkoja automaailmassa. Lisäksi varta vasten kesäkäyttöön suunniteltu Boat Tail sisältää muutamia kesäilijän kaipaamia ominaisuuksia. Ovissa on tuttuun Rolls-Royce-tyyliin sateenvarjot kurjan kelin sattuessa. Takakannella sijaitsee puolestaan täydellinen piknik-varustelu retkituoleja ja aterimia myöten. Auto jopa ojentaa kuohujuomapullon oikeassa 15° kulmassa.

uudet kesäautot kesäauto 2021

Ja koska tupakansytyttimeen kytkettävä kylmälaukku on tässä luokassa jo hiukan vulgaaria, pitää Boat Tail itse huolta eväiden oikeasta säilytyslämpötilasta. Kuohujuoman lisäksi syötävät säilyvät kylminä ja Rolls-Royce kertoo testanneensa järjestelmän toimivan aina Suomen kesän –20°C -pakkasesta saunamaiseen +80°C -paahteeseen.

Yksi yksityiskohta on kuitenkin ylitse muiden. Rolls-Royce Boat Tailin varustus käsittää oman päivänvarjon evästuokion suojaamiseksi. Siis V12-moottorilla varustettu päivänvarjo. Mutta tottakai, sir.

Perustelen valintaa näin pitkälti siksikin, että tyhmänä menin ohjeistamaan muita, että "kalliit autot vaativat pitkät perustelut". Maailman kalleimpana henkilöautona 23 miljoonan euron Boat Tail ansaitsee siis parasta tälläkin saralla.
–Aake Kinnunen

Teksti: Eetu Kokkonen, Mikko Autio, Henri Posa, Benjamin Helander, Aake Kinnunen Kuvat: valmistajat Toimittanut: Aake Kinnunen

Luetuimmat