14.11.2023

Vähäpäästöisten työsuhdeautojen veroedun poisto hidastaisi autoilun sähköistymistä, arvioi autoleasingyhtiö

Kuva Moottorin arkisto
Päivän kuva

Selvityksen mukaan liki 80 prosentilla autoedun hyödyntäjistä on kokonaispalkkamalli, jossa autoetu on osa kokonaispalkkaa eikä näin vaikuta lainkaan työntekijän verotettaviin kokonaistuloihin.

Kaavailtu vähäpäästöisten työsuhdeautojen alennetun verotusarvon poisto vähentäisi tuoreen selvityksen mukaan työsuhdeautoilijoiden halukkuutta valita vähäpäästöinen tai päästötön auto. Nykyisestä veroedusta hyötyvät etenkin täyssähköisillä työsuhdeautoilla ajavat kansalaiset. Selvitys tuo myös esiin, että työsuhdekäytössä olevien päästöttömien ja vähäpäästöisten autojen verokannustimen vaikutus valtiontalouteen on huomattavasti arvioitua pienempi.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Liikenneministeri poistaisi edun

Liikenneministeri Lulu Ranne (ps) on kertonut kannattavansa vähäpäästöisten työsuhdeautojen alennetun verotusarvon poistoa. Kyseessä on Sanna Marinin (sd) hallituksen käyttöön ottama veroetu, jonka mukaan täyssähköisten työsuhdeautojen verotusarvo alenee 170 eurolla kuukaudessa ja vähäpäästöisten autojen verotusarvo 85 eurolla kuukaudessa.

Moottori uutisoi näistä kaavailuista aiemmin otsikolla Liikenneministeri: täyssähköisten ja pihien työsuhdeautojen verotuki poistuu. 

Moottorin haastattelema Lulu Ranne totesi uutisessa, että ”Rahaa on niukasti, joten euroja ei tule kohdistaa tukiin, jotka eivät ole välttämättömiä, vaikuttavia tai tarkoituksenmukaisia.”

Tämän tyyppisen tukitoimenpiteen ongelmana on liikenneministerin mukaan muun muassa se, että verotuen arvioidaan ”kohdistuvan noin 90 prosenttisesti niihin sähköautoihin, jotka muutenkin otettaisiin käyttöön tukikauden aikana.”

Laskelmien oletus virheellinen?

Nykyisin käytössä olevan veroetumallin on laskettu aiheuttavan 59 miljoonan euron vuosittaiset veromenetykset. Valtiovarainministeriön laskelma perustuu oletukseen, että työsuhdeautoilijoiden autoetu lisätään palkkaan, ja että vähäpäästöisen tai päästöttömän auton valitseminen pienentäisi näin työntekijän verotettavia tuloja.

Autoleasingyhtiö Secto Automotiven tilaaman selvityksen perusteella laskelmien pohjana oleva oletus on virheellinen.

Selvityksen mukaan lähes 80 prosentilla autoedun hyödyntäjistä on työsopimuksessaan kokonaispalkkamalli, jossa autoetu on osa kokonaispalkkaa eikä näin vaikuta lainkaan työntekijän verotettaviin kokonaistuloihin.

”Näin ollen myös alennetun verotusarvon poistosta saatavat säästöt olisivat todellisuudessa vain murto-osa valtiovarainministeriön laskelmassaan esittämästä arviosta”, toteaa autoleasingyhtiö.

1 000–2 000 euroa lisälaskua

Täyssähköisellä tai muulla vähäpäästöisellä työsuhdeautolla ajavalle alennetun veroarvon poistaminen aiheuttaisi 1 000–2 000 euron vuosittaisen lisälaskun. Secton selvityksen vastaajista 53 prosenttia arvioikin, että muutos vähentäisi työntekijöiden kiinnostusta valita työsuhdeautokseen ladattava tai täyssähköinen auto.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Käyttövoimamurros kaipaa työsuhdeautoja

Suomen liikenteen sähköistyminen on merkittävä osa liikenteen haitallisten päästöjen vähentämistä – ja työsuhdeautoilla on merkitystä sähköautoilun yleistymisessä. Autokannan uudistumisessa työsuhdeautot ovat sikälikin merkittävässä roolissa, että uusi työsuhdehenkilöauto tulee käytettyjen autojen markkinoille 3–4 vuoden päästä lisäten sellaisten täyssähköisten autojen tarjontaa, johon on useammalla kotitaloudella varaa.

Noin joka viides teillämme liikkuva auto on joko entinen tai nykyinen työsuhdeauto.

– Verokannustimen poistaminen tarkoittaisi yksiselitteisesti sitä, että autoilun sähköistyminen hidastuu Suomessa. Tämä hidastaa liikenteen kokonaispäästöjen alentamista ja vaikeuttaa Suomen ilmastotavoitteiden saavuttamista. Samalla se lisää painetta kiristää polttoaineen hintaa nostavaa jakeluvelvoitetta, Secto Automotiven toimitusjohtaja Matias Henkola arvioi.

Hän myöntää, että Suomen runsaat 70 000 työsuhdeautoa edustavat pientä osuutta koko autokannasta, mutta tähdentää, että niiden rooli sähköautoilun yleistymisessä on tärkeä.

– Työsuhdeautoilijoilla on muita alempi kynnys kokeilla uusia teknologioita ja toimia edelläkävijöinä, Henkola sanoo.

Hyundai Ioniq 6

Henkolan mukaan olisi surullista, jos vähäpäästöisten työsuhdeautojen alennetun verotusarvon poisto perustuisi virheellisiin oletuksiin.

– Todennäköisesti säästöjä ei synny lainkaan, jos otetaan huomioon, että sähköautot hyödyntävät käyttövoimanaan puhdasta kotimaista energiaa tuontipolttoaineen sijasta. Kaikista tänä vuonna Suomessa rekisteröidyistä uusista autoista 33 prosenttia on ollut täyssähköisiä. Uusista leasingautoista sen sijaan jo yli 70 prosenttia on täysin tai osin sähköisiä.

Näin selvitys toteutettiin

Secto Automotiven teettämä selvitys toteutettiin lokakuun aikana ja siihen vastasi yhteensä 270 henkilöä organisaatioista, joilla on käytössään työsuhdeautoja. Selvityksen toteutti tutkimusyhtiö ValueClinic.

Teksti: Marko Jokela Kuvituskuvat: Moottorin arkisto Lähde: Secto Automotive 

a:2:{i:0;s:6:"149132";i:1;s:6:"144329";}

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat