12.7.2024

Vahdinvaihto Tallinnassa – purjealusten nuoret vapaavuorolla maihin

Kuva Marko Jokela

Itämerta kiertävä The Tall Ships Races on ”kilpapurjehdus” mutta erityisesti eri maiden nuorten koulutuspurjehdus. Alusten matkassa on yli tuhat nuorta. 

Puolalaisen fregatti Dar Mlodziezyn kannella on peräti totinen joukko varsin nuoria miehistön jäseniä kuulemassa ohjeita. Heillä on parhaat päällä.

Miehistö koulupurjehduksilla on jaettu yleensä joko 6 tai 8 tunnin mittaisiin vahtivuoroihin, jotka jakaantuvat nukkumisen, vapaavuoron ja työvuoron kesken.

The Tall Ships Races -tapahtumaan osallistuvien alusten miehistöistä vähintään puolet tulee olla 15–25-vuotiaita nuoria.

Vahtivuorojen käskynjaot ovat yksi tapa, jolla aluksilla vierailevat voivat tutustua alusten elämään. Tallinnassa aluksiin ja lukuisiin tapahtumiin voi tutustua vanhansataman, lentosataman ja Noblessnerin sataman alueilla.

Ja sitten miehistö hajaantuu määrättyihin tehtäviinsä, iloisimmat ilmeet ovat maihin vapautuvilla.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Alusvieraisille pääsee

Tallinnan satamalaitureihin kiinnittyneet purjealukset ilmoittavat aluksen kupeella olevassa ilmoitustaulussa omat aukioloaikansa, joihin vaikuttavat esimerkiksi aluksen ruokailu- ja huoltoajat sekä mahdolliset yksityiset kansitilaisuudet.

Alusten kansille on pystytetty pöytiä, joissa on tarjolla matkamuistoja. Tuotto menee kunkin aluksen ylläpidon ja nuorten purjehduskoulutuksen tukemiseen.

Kilpailuun voi osallistua yksirunkoisella purjelaivalla, jonka vesirajan pituus on vähintään 9,14 metriä.

Kilpailun suurin kerää alituisen jonon kiinnostuneita. Tapaan tämän yli satametrisen puolalaisen fregatti Dar Mlodziezyn kannella purjehdustapahtumia ahkerasti kiertäneen miehen, jonka kaulahihnan pinssit todistavat hänen Tall Ships Race -satamissa 1980-luvulta alkaen, esimerkiksi Kotkassa kesällä 2017.

Hohtavan siistit kannet

Hieman toisaalla ovat puolalaisalukset Pogoria ja Kapitan Glowacki sekä saksakainen Roald Amundsen.

Alukset ovat kooltaan, takiloinniltaan ja mastojensa lukumäärän puolesta erilaisia, mutta yksi asia yhdistää kaikkia purjealuksia: se on kansien siisteys.

Kannet on ilmiselvösti tarkoin puunattu, jokainen köysi on sievällä kiepillä, jokainen pronssilaatta ja laivakello on kiillotettu ja pilarimaiset kompassisuojat ovat putipuhtaita. 

Kun alusten kansirakenteiden kuntoa katselee, ei uskoisi, että kilvan vanhimmat alukset ovat yli satavuotiaita.

Ecuadorilaisella aluksella vastaan pelmahtaa myös merirosvo Jack Sparrow, kukapa muukaan. Brazilianjacksparrowiksi esittäytynyt Rodrigo tulee mistäpä muualtakaan kuin Suomesta!

Sunnuntaihin Tallinnassa, sitten Turussa

Näyttävät purjealukset eri puolilta maailmaa ovat ihasteltavina ja tutustuttavina Tallinnassa sunnuntaihin asti. Aluksia on kaikkiaan 60.

Yksi odotetuimpia viikonvaihteen tapahtumia on kaupungin halki kulkeva riemukas, äänekäs, värikäs ja karnevalistinen miehistöparaati. Kulkue lähtee perjantaina iltapäivällä Vana-Kalamajasta kohti lentosatamaa.

Itämerta kyntävät purjealukset suuntaavat seuraavaksi Turussa, jossa niihin voi tutustua 18.–21. heinäkuuta. Maarianhaminaan alukset saapuvat 24. heinäkuuta. Kilvan viimeinen osuus päättyy Puolan Szczeciniin elokuussa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat