8.11.2017 Matkailu Viking Linen joulupöytä on katettu – kammetaanko kinkku ruokaelämysten ykköspaikalta? Jaa artikkeli: Facebook Jaa facebookissa X Jaa X:ssä LinkedIn Jaa LinkedInissä Viking Linen joulupöytä syntyi Ruotsin kokkimaajoukkueen ja laivayhtiön keittiömestarien yhteispelillä. Maaliskuusta asti kehitteillä ollut makuvalikoima ei jätä kasvissyöjääkään kylmäksi. Joulubuffet on risteilyruokailuklassikko, jonka vetovoima ei osoita hyytymisen merkkejä. Juhlapöydän kattaminen perinteisellä kaavalla ei kuitenkaan riitä, sillä risteilyvieraat ovat kansaivälisiä ja ruokailutrendit ja -tottumukset muuttuvat. Toisaalta myös joulupöydän kestohiteillä on vankka kannattajakuntansa. Yhtälö on melkoinen haaste.Edellä kuvatuilla reunaehdoilla Viking Linen keittiöväki ja pitkän yhteistyön myötä apuaan tarjoannut Ruotsin kokkimaajoukkue saivat suunniteltavakseen tulevan joulukauden makuelämykset. Tavoitteena oli, että syksyllä käynnistetty pohjoismaisten ja Itämeren alueen makujen juhla saa jatkoa.– Jouluna haluamme aivan erityisesti hemmotella asiakkaitamme, kertoo Viking Linen ravintolapäällikkö Bodil Ståhl.Lopputulos esiteltiin kutsuvieraille Helsingissä keskiviikkona 8.11.Mainos (teksti jatkuu alla)Mainos päättyyKlassikot tallella?Juhlakauden perinteistä antia ovat monen mielestä esimerkiksi graavilohi, silli, mäti, ja keitetty peruna. Eikä kinkkua, rosollia ja laatikoitakaan sovi unohtaa, lipeäkalasta puhumattakaan. Vai sopiiko?Viking Linen esittelemä kokonaisuus on yhdistelmä vanhaa ja uutta. Lisäksi tarjolla on hieman uutta twistiä, eli tuttuja makuja on viilattu modernimpaan suuntaan.Kokonaisuus on kattava ja sen äärellä tyytyväisiä ovat niin joulubuffetpuritaanit kuin kasvissyöjät, mutta vannoutuneen vegaanin kannalta lisätoiveille jää varaa. Parhaiten juhlapöydän äärellä viihtyy ennakkoluuloton sekasyöjä. Makukattaus maksaa ennakkoon ostettuna 37 euroa, laivalta sen saa 39:llä eurolla.Kinkku on kunkku?Joulupöydästä on toistaiseksi turha puhua ilman kinkkukeskustelua. Viking Linen joulubuffetissa kinkkua ei ole unohdettu. Nyt se tarjoillaan kuumana ja kuorrutettuna.Lämpimien lihojen tarjoiluun tarkoitetulla työpisteellä, linjaston keskellä kokki Mika Hänninen veistää juuri uunista tulleesta kinkusta siivuja asiakkaan toiveiden mukaan. Valmista viipalekekoa ei ole luvassa.Kinkun kaveriksi on tarjolla kolmea erilaista sinappia.– Kannattaa maistaa kaikkia, ovat nimittäin erilaisia, Hänninen vinkkaa.Kinkun vierestä löytyy on tuttu rivistö joululaatikoita. Perinteisen jouluruoan ystävä kiittää, mutta muille voi suositella vilkuilua sivusuuntaan.Lisäykset kasviksia ja raikkauttaJoulupöydän valikoima on arvioilta noin 20 metrin mittainen. Kylmä puoli alkaa tuttuun tapaan merellisissä merkeissä. Keulilla on kokonaisena keitetyt katkaravut, joista laivalla tuskin voidaan luopua koskaan. Mutta niitä kiinnostavampaa maisteltavaa löytyy kalapuolelta.Ruotsin kokkimaajoukkueen kippari Fredrik Andersson nostaa esiin muun muassa tyrnistä ja rosmariinista makua saavan sillin sekä kevyesti savustetun version.– Kokeilkaa ihmeessä, ette tule pettymään.Molemmat ovat useimmille taatusti jotain uutta ja viimeistään pöydässä käy ilmi, että keittiöammattilaisen kehu ei ole aiheeton.Fredrik Andersson ja Tommy Eriksson Ruotsin kokkimaajoukkueesta.Naapurimaan kokkimaajoukkueen kantaviin voimiin niin ikään kuuluva Tommy Eriksson ei ehdi suosikkejaan luettelemaan, sillä erikoisruokavalioihin liittyvät kysymykset pitävät kiireisenä. Gluteenittomuuden lisäksi täysin vegaanisten vaihtoehtojen määrä herättävät keskustelua. Kaikille ei koskaan voi tarjota kaikkea, mutta jotain mieleistä tuntuu löytyvän jokaiselle.Kasvispainotus näkyy myös joulupöydässä. Keveys on tervetullutta, mutta kovin kevyesti tuskin kukaan kuvittelee edelleenkään buffassa syövänsä. Määrään voi onneksi vaikuttaa itse ja raikkaus auttaa viihtymään ruokaelämysten äärellä, vaikka jouluruokaa olisikin jo tullut maistettua sesongin aikana.Sahramikeitetty fenkoli valkoviinikastikkeessa, siirapissa paistettu lanttu viskicheddarkuorrutuksella ja paistettu selleri hasselpähkinämajoneesilla ovat tavallaan uhka. Ne saattavat hyvinkin syrjäyttää perinteiset kinkkulisukkeet, vaikka ovatkin ensisijaisesti kasvisruokailijaa ilahduttamaan suunniteltuja. Niitä ei kannata missään tapauksessa ohittaa maistamatta.Uusista lisukkeista ehdottomia hittejä ovat myös sinappipikkelöity kukkakaali ja appelsiinikeitetty kurpitsa.Vaikka buffet-valikoima uudistui, ei viinivaihtoehtoihin ole koskettu.Mainos (teksti jatkuu alla)Mainos päättyyRapea jäkiruoka ja karkkipurkkipatteristoJälkiruokapuolella vastassa on rivistö makeaa, josta kokkimaajoukkueen kapteeni Fredrik Andersson nostaa esiin yhden. Vappuherkkunakin tunnettu rosetti on nyt jouluisen makumatkan maali.– Rapeita, makeita ja niin hyviä. Näitä syö todennäköisesti vain yhden, mutta se kannattaa, lapsuusmakujen nostalgiaa korostava kokki kehuu.Todellisuudessa rosetti ei ole mikään maali. Viking Linen kattama ruokaretki jatkuu vielä ravintolasta poistuttaessa.Matkalle on nimittäin viritetty karkkipurkkien patteristo, josta aterian päättävän makeisen poimii vielä mielellään. Todennäköisesti useammankin.Teksti ja kuvat: Antti Hentinen Lue lisää Kaikki artikkelit 31.5.2025 Uutinen Lehdistörallin ensimmäinen päivä: perinpohjaisella toheloinnilla varmistettiin häntäsija jo ensiminuuteilla 30.5.2025 Uutinen BMW M2 CS – lisää lisää, mutta jääkö tämä M2:n viimeiseksi sähköttömäksi versioksi? 30.5.2025 Uutinen Matka lehdistöralliin: Porsche 911 ja Lada Samara samassa kilpailussa saivat jännityksen vaihtumaan naureskeluun 29.5.2025 Uutinen Neljälle entiselle VW-pomolle tuomio Dieselgatesta 28.5.2025 Uutinen Vanhalla yli 300 000 kilometriä ajetulla Peugeotilla autokisaan – viime hetken valmistelut Press Rallya varten 27.5.2025 Uutinen Renault 4 alkaen alle 30 000 euroa – akun esilämmityksellä hinta nousee tuhansia 26.5.2025 Matkailu High Chaparral – tämän lähemmäs seikkailua villissä lännessä et enää pääse 26.5.2025 Uutinen Mercedekseltä hintashokki: uusi sähköinen CLA alkaen 49990 euroa! 25.5.2025 Matkailu Kauheata – ja ihanaa: tässäkö on Euroopan tulevaisuus? Kommentoi artikkelia Peruuta vastausVoit kommentoida artikkelia kirjautumalla sisään. Jaa artikkeli: Facebook Jaa facebookissa X Jaa X:ssä LinkedIn Jaa LinkedInissä Luetuimmat Vuorokausi Viikko Kuukausi 31.5.2025 Huutokauppahelmet Huutokauppahelmet: Viritetty VW Kupla '70 30.5.2025 Päivän kuva Päivän kuva: innovatiiviset lämmityslaitteen säätimet 28.5.2025 Kuluttajat Korjaamo jätti Volvon jakohihnan vaihtamatta 100 000 kilometrin huollossa – moottori hajosi 5 kuukautta myöhemmin 31.5.2025 Ajoneuvot Land Rover toteutti Defenderiin varttia vaille faceliftin, eikä ole unohtanut Discoveryakaan 31.5.2025 Kysy Autoista Kysy autoista: mitä tehdä, kun avaimet jäivät lukitun auton sisälle? 28.5.2025 Kuluttajat Korjaamo jätti Volvon jakohihnan vaihtamatta 100 000 kilometrin huollossa – moottori hajosi 5 kuukautta myöhemmin 26.5.2025 Uutinen Mercedekseltä hintashokki: uusi sähköinen CLA alkaen 49990 euroa! 26.5.2025 Laivat Kaksi maailman vanhinta risteilyvarustamoa toivat peräkkäin aluksensa Helsinkiin - nuorempi varustamoista täyttää juuri 185 vuotta 31.5.2025 Huutokauppahelmet Huutokauppahelmet: Viritetty VW Kupla '70 23.5.2025 Käytetyt autot Matkailuauton ajamiseen olisikin tarvinnut kuorma-auto -kortin – myyjä ei kertonut sitä ostajalle, ja siitähän ei hyvää seurannut 28.5.2025 Kuluttajat Korjaamo jätti Volvon jakohihnan vaihtamatta 100 000 kilometrin huollossa – moottori hajosi 5 kuukautta myöhemmin 23.5.2025 Käytetyt autot Matkailuauton ajamiseen olisikin tarvinnut kuorma-auto -kortin – myyjä ei kertonut sitä ostajalle, ja siitähän ei hyvää seurannut 10.5.2025 Uutinen Erikoinen takaisinkutsu: Volkswagen ID. Buzz myyntikiellossa USA:ssa liian leveiden istuinten takia 21.5.2025 Esittely Koeistuttu: Toyota RAV4:n kuudes sukupolvi – no nyt on jyrkkää 9.5.2025 Kuluttajat Pohjoisessa asuva Petteri on taistellut jo kolmessa uudessa autossa 12 voltin akkuongelmien kanssa – ”Takuu on lähinnä vitsi näissä”