8.11.2017 Matkailu Viking Linen joulupöytä on katettu – kammetaanko kinkku ruokaelämysten ykköspaikalta? Jaa artikkeli: Facebook Jaa facebookissa X Jaa X:ssä LinkedIn Jaa LinkedInissä Viking Linen joulupöytä syntyi Ruotsin kokkimaajoukkueen ja laivayhtiön keittiömestarien yhteispelillä. Maaliskuusta asti kehitteillä ollut makuvalikoima ei jätä kasvissyöjääkään kylmäksi. Joulubuffet on risteilyruokailuklassikko, jonka vetovoima ei osoita hyytymisen merkkejä. Juhlapöydän kattaminen perinteisellä kaavalla ei kuitenkaan riitä, sillä risteilyvieraat ovat kansaivälisiä ja ruokailutrendit ja -tottumukset muuttuvat. Toisaalta myös joulupöydän kestohiteillä on vankka kannattajakuntansa. Yhtälö on melkoinen haaste.Edellä kuvatuilla reunaehdoilla Viking Linen keittiöväki ja pitkän yhteistyön myötä apuaan tarjoannut Ruotsin kokkimaajoukkue saivat suunniteltavakseen tulevan joulukauden makuelämykset. Tavoitteena oli, että syksyllä käynnistetty pohjoismaisten ja Itämeren alueen makujen juhla saa jatkoa.– Jouluna haluamme aivan erityisesti hemmotella asiakkaitamme, kertoo Viking Linen ravintolapäällikkö Bodil Ståhl.Lopputulos esiteltiin kutsuvieraille Helsingissä keskiviikkona 8.11.Mainos (teksti jatkuu alla)Mainos päättyyKlassikot tallella?Juhlakauden perinteistä antia ovat monen mielestä esimerkiksi graavilohi, silli, mäti, ja keitetty peruna. Eikä kinkkua, rosollia ja laatikoitakaan sovi unohtaa, lipeäkalasta puhumattakaan. Vai sopiiko?Viking Linen esittelemä kokonaisuus on yhdistelmä vanhaa ja uutta. Lisäksi tarjolla on hieman uutta twistiä, eli tuttuja makuja on viilattu modernimpaan suuntaan.Kokonaisuus on kattava ja sen äärellä tyytyväisiä ovat niin joulubuffetpuritaanit kuin kasvissyöjät, mutta vannoutuneen vegaanin kannalta lisätoiveille jää varaa. Parhaiten juhlapöydän äärellä viihtyy ennakkoluuloton sekasyöjä. Makukattaus maksaa ennakkoon ostettuna 37 euroa, laivalta sen saa 39:llä eurolla.Kinkku on kunkku?Joulupöydästä on toistaiseksi turha puhua ilman kinkkukeskustelua. Viking Linen joulubuffetissa kinkkua ei ole unohdettu. Nyt se tarjoillaan kuumana ja kuorrutettuna.Lämpimien lihojen tarjoiluun tarkoitetulla työpisteellä, linjaston keskellä kokki Mika Hänninen veistää juuri uunista tulleesta kinkusta siivuja asiakkaan toiveiden mukaan. Valmista viipalekekoa ei ole luvassa.Kinkun kaveriksi on tarjolla kolmea erilaista sinappia.– Kannattaa maistaa kaikkia, ovat nimittäin erilaisia, Hänninen vinkkaa.Kinkun vierestä löytyy on tuttu rivistö joululaatikoita. Perinteisen jouluruoan ystävä kiittää, mutta muille voi suositella vilkuilua sivusuuntaan.Lisäykset kasviksia ja raikkauttaJoulupöydän valikoima on arvioilta noin 20 metrin mittainen. Kylmä puoli alkaa tuttuun tapaan merellisissä merkeissä. Keulilla on kokonaisena keitetyt katkaravut, joista laivalla tuskin voidaan luopua koskaan. Mutta niitä kiinnostavampaa maisteltavaa löytyy kalapuolelta.Ruotsin kokkimaajoukkueen kippari Fredrik Andersson nostaa esiin muun muassa tyrnistä ja rosmariinista makua saavan sillin sekä kevyesti savustetun version.– Kokeilkaa ihmeessä, ette tule pettymään.Molemmat ovat useimmille taatusti jotain uutta ja viimeistään pöydässä käy ilmi, että keittiöammattilaisen kehu ei ole aiheeton.Fredrik Andersson ja Tommy Eriksson Ruotsin kokkimaajoukkueesta.Naapurimaan kokkimaajoukkueen kantaviin voimiin niin ikään kuuluva Tommy Eriksson ei ehdi suosikkejaan luettelemaan, sillä erikoisruokavalioihin liittyvät kysymykset pitävät kiireisenä. Gluteenittomuuden lisäksi täysin vegaanisten vaihtoehtojen määrä herättävät keskustelua. Kaikille ei koskaan voi tarjota kaikkea, mutta jotain mieleistä tuntuu löytyvän jokaiselle.Kasvispainotus näkyy myös joulupöydässä. Keveys on tervetullutta, mutta kovin kevyesti tuskin kukaan kuvittelee edelleenkään buffassa syövänsä. Määrään voi onneksi vaikuttaa itse ja raikkaus auttaa viihtymään ruokaelämysten äärellä, vaikka jouluruokaa olisikin jo tullut maistettua sesongin aikana.Sahramikeitetty fenkoli valkoviinikastikkeessa, siirapissa paistettu lanttu viskicheddarkuorrutuksella ja paistettu selleri hasselpähkinämajoneesilla ovat tavallaan uhka. Ne saattavat hyvinkin syrjäyttää perinteiset kinkkulisukkeet, vaikka ovatkin ensisijaisesti kasvisruokailijaa ilahduttamaan suunniteltuja. Niitä ei kannata missään tapauksessa ohittaa maistamatta.Uusista lisukkeista ehdottomia hittejä ovat myös sinappipikkelöity kukkakaali ja appelsiinikeitetty kurpitsa.Vaikka buffet-valikoima uudistui, ei viinivaihtoehtoihin ole koskettu.Mainos (teksti jatkuu alla)Mainos päättyyRapea jäkiruoka ja karkkipurkkipatteristoJälkiruokapuolella vastassa on rivistö makeaa, josta kokkimaajoukkueen kapteeni Fredrik Andersson nostaa esiin yhden. Vappuherkkunakin tunnettu rosetti on nyt jouluisen makumatkan maali.– Rapeita, makeita ja niin hyviä. Näitä syö todennäköisesti vain yhden, mutta se kannattaa, lapsuusmakujen nostalgiaa korostava kokki kehuu.Todellisuudessa rosetti ei ole mikään maali. Viking Linen kattama ruokaretki jatkuu vielä ravintolasta poistuttaessa.Matkalle on nimittäin viritetty karkkipurkkien patteristo, josta aterian päättävän makeisen poimii vielä mielellään. Todennäköisesti useammankin.Teksti ja kuvat: Antti Hentinen Lue lisää Kaikki artikkelit 26.12.2024 Päivän kuva Päivän kuva: katedraali sherrylle 26.12.2024 Matkailu Erikoiset unet: ufo-kokemus kapselihotellissa Wienissä 25.12.2024 Matkailu Hampurin huima satama – Euroopan kolmanneksi suurin 24.12.2024 Käytetyt autot Lähes 10-vuotiaasta, 100 000 ajetusta Porsche Panamera -lataushybridistä hajosi ajoakku – 27 000 euron lasku lävähti 24.12.2024 Matkailu Helsinki-Vantaan lentoasema – kaupunki, joka sykkii 24/7/365 myös talvella! 23.12.2024 Matkailu Päivän torttu: Linzin torttu Linzissä – Sissikin arvostaisi 23.12.2024 Yleinen Tokio – kiehtovan kuhiseva metropoli 22.12.2024 Matkailu Timișoaran vallankumousmuseo, mistä kaikki alkoi 20.12.2024 Moottoriurheilu Formula-fanin viime tingan lahjavinkki: Lego Icons McLaren MP4/4 Senna Kommentoi artikkelia Peruuta vastausVoit kommentoida artikkelia kirjautumalla sisään. Jaa artikkeli: Facebook Jaa facebookissa X Jaa X:ssä LinkedIn Jaa LinkedInissä Luetuimmat Vuorokausi Viikko Kuukausi 24.12.2024 Käytetyt autot Lähes 10-vuotiaasta, 100 000 ajetusta Porsche Panamera -lataushybridistä hajosi ajoakku – 27 000 euron lasku lävähti 25.12.2024 Ajoneuvot Valtionpäämies vaihtoi sähköautoon - yhdellä latauksella pääsisi noin 52 kertaa hänen valtakuntansa tieverkon läpi 26.12.2024 Lentokoneet Mitä tulee, kun yhdistää historian suurimman ja nopeimman matkustajalentokoneen? - British Airwaysin uusi ykkösluokka 25.12.2024 Koeajo Koeajo: Audi Q4 e-tron – entistä pidemmälle ja entistä paremmin 24.12.2024 Käyttötesti käytetyllä Käyttötesti käytetyllä: Mercedes-Benz 250 TD ja ihanat ajomuistot syysretkeltä 24.12.2024 Käytetyt autot Lähes 10-vuotiaasta, 100 000 ajetusta Porsche Panamera -lataushybridistä hajosi ajoakku – 27 000 euron lasku lävähti 23.12.2024 Laivat Helsingissä rakennettiin neljän vuoden aikana kuuden aluksen loistoristeilijäluokka - nyt tuoreinkin niistä on 20-vuotias 19.12.2024 Käyttötesti Käyttötesti: Volkswagen Tiguanin akku purkautui yllättäen 18.12.2024 Renkaat Autoliitto jyrähtää vellovaan rengaspainekeskusteluun: "paineiden alentamisesta ei ole mitään hyötyä" 22.12.2024 Lentokoneet Finnair vastaanotti jo toiseksi viimeisen Airbus A350 -yksilönsä - tervetuloa kotiin, OH-LWT 13.12.2024 Kuluttajat Toyotan suosikkimaasturissa voi tulla vastaan ikävä sähköongelma – korjaus maksaa pahimmillaan jopa yli 5 000 euroa! 25.11.2024 Laivat Kaikkien aikojen nopeimmin Atlantin ylittäneestä valtamerilaivasta tehdään upottamalla maailman suurin keinoriutta 1.12.2024 Laivat Helsingistä tekee joulusesongin luksusristeilyitä maailman kyvykkäin huvialus, joka on tunkeutunut mm. pohjoiselle luoksepääsemättömyyden navalle 5.12.2024 Uutinen Mika osti uuden Fordin vetokoukulla – autossa ilmeni ongelma, joka yllätti vannoutuneen Ford-miehen täysin: ”Alkaa usko horjua” 10.12.2024 Käyttötesti käytetyllä Käyttötesti käytetyllä: vajaan vuoden ajamisen jälkeen Mercedes-Benz S124:ään alkaa vihdoin ilmaantua vikoja